Η εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο αλλά ταυτόχρονα και ένας από τους μεγαλύτερους εκπομπούς άνθρακα στην Ευρώπη. Το 2019 δημιούργησε άμεσες εκπομπές περίπου 70 εκατομμυρίων τόνων ισοδυνάμου CO2, σύμφωνα με στοιχεία της Trucost, ενός μέρους της S&P Global Market Intelligence, συμπεριλαμβανομένων από δώδεκα σταθμούς παραγωγής ενέργειας άνθρακα, που βρίσκονται κυρίως στην Ισπανία και την Ιταλία. Αυτό είναι μικρότερο από το RWE AG της Γερμανίας, το οποίο έχει περισσότερες μονάδες άνθρακα σε λειτουργία, αλλά υπερβαίνει κατά πολύ τους 13 εκατομμύρια τόνους που παράγονται από την Iberdrola SA της Ισπανίας, ένα παρόμοιο δομημένο βοηθητικό πρόγραμμα και έναν από τους πλησιέστερους ανταγωνιστές της Enel.
Ενώ η Enel ανακοίνωσε ότι θέλει να κλείσει όλα τα εργοστάσια άνθρακα έως το 2027, σε μεγάλο βαθμό λόγω της επιδείνωσης της οικονομίας για τα καύσιμα, εξακολουθεί να κατασκευάζει έργα φυσικού αερίου. Στην Ιταλία, η εταιρεία θέλει να μετατρέψει τουλάχιστον τέσσερα από τα πέντε εναπομείναντα εργοστάσια άνθρακα σε καύση φυσικού αερίου. Η εταιρεία διαθέτει ήδη 15.000 MW μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική και αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα παραμείνει σταθερός έως τουλάχιστον το 2022.
Αν και η εταιρεία θα μπορούσε να βασιστεί σε αντισταθμίσεις άνθρακα ή δέσμευση άνθρακα για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, ο Μπερναμπέι δήλωσε ότι η τεχνολογία απέτυχε να απογειωθεί, παρά τη χρηματοδότηση από την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις. Είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε ότι η κατάσταση θα αλλάξει, ειδικά δεδομένου ότι η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, ή CCS, η τεχνολογία δεν είναι εγγυημένη για την εξάλειψη του 100% των εκπομπών. «Αυτά είναι πολύ μεγάλα και περίπλοκα έργα. Και στο τέλος, δεν θα λύσουν το πρόβλημα », δήλωσε ο Μπερναμπέι. «Δοκιμάσαμε ήδη το CCS στο παρελθόν και δεν οδήγησε σε επιτυχία. Γιατί λοιπόν να το κάνω ξανά; "
Το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Enel, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να αυξάνεται. Το βοηθητικό πρόγραμμα εγκατέστησε ρεκόρ 3.106 MW το 2020, τα περισσότερα από τα αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική.