Αδιέξοδο στις Διαπραγματεύσεις ΔΕΗ – Βιομηχανίας για τα Τιμολόγια

Αδιέξοδο στις Διαπραγματεύσεις ΔΕΗ – Βιομηχανίας για τα Τιμολόγια
Του Χάρη Φλουδόπουλου*
Πεμ, 14 Ιανουαρίου 2021 - 13:42

Σε πλήρες αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί οι μέχρι στιγμής επαφές των ενεργοβόρων βιομηχανιών με τη ΔΕΗ για το θέμα των νέων τιμολογιών της Υψηλής Τάσης. Η απόσταση που διαπιστώνεται επαφές των δύο πλευρών χαρακτηρίζεται ως αγεφύρωτη, ιδίως μετά την επιστολή – τελεσίγραφο που

εστάλη από την πλευρά της ΔΕΗ μέσω της οποίας προτάθηκαν νέα τιμολόγια που οδηγούν σε αυξήσεις που ξεκινούν από το 24% και φτάνουν έως και το 40%.

Συγκεκριμένα η επιστολή με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου, εκτός από τις νέες αυξημένες τιμές, περιλαμβάνει μια σειρά από περιοριστικούς όρους, οι οποίοι σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας αντιβαίνουν σε κανόνες και ευρωπαϊκές οδηγίες και θα καταπέσουν σε περίπτωση που υπάρξουν σχετικές προσφυγές.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της βιομηχανίας, η προσφορά της ΔΕΗ καταργεί τα χαμηλά τιμολόγια στη νυχτερινή ζώνη, τα οποία αξιοποιούνται κατά κύριο λόγο από τις χαλυβουργίες. Επιπλέον η ΔΕΗ στα νέα τιμολόγια που προτείνει ενσωματώνει ρήτρα προσαύξησης συνδεδεμένη με το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης, ενώ εισάγει ρήτρα take or pay επί της μηνιαίας κατανάλωσης 98%.

Ωστόσο η πλευρά της βιομηχανίας επισημαίνει ότι βάσει των κανόνων της ΕΕ αλλά και του κώδικα που ισχύει για την αγορά ηλεκτρισμού, δεν μπορεί να εμποδίζεται η συμμετοχή της ζήτησης στην αγορά εξισορρόπησης ενώ σε περίπτωση που ένας καταναλωτής συμμετάσχει στη συγκεκριμένη αγορά, η όποια μεταβολή στην κατανάλωσή του δεν μπορεί να χρεωθεί ως χρέωση απόκλισης, ενώ ούτε ο προμηθευτής μπορεί να αξιώνει αποζημίωση για αυτό το λόγο.

Από την πλευρά της, η ΔΕΗ έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για τα νέα τιμολόγια, η οποία θα την οδηγεί να διαθέτει ρεύμα στην βιομηχανία σε τιμές κάτω του κόστους.

Ταυτόχρονα, η επιχείρηση εκφράζει τη θέση ότι η πρότασή της είναι εναρμονισμένη με τις πρακτικές και τα ισχύοντα σε προηγμένες αγορές της κεντρικής Ευρώπης, στις οποίες εφαρμόζεται το target model.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έδωσε δίμηνη παράταση στην ισχύ των προηγούμενων τιμολογίων που εξέπνευσαν στο τέλος του 2020, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για να καταλήξει σε συμφωνία με τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες της.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η βιομηχανία έχει ήδη απαντήσει στις επιστολές της ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας την αντίθεσή της στις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι.

Η βιομηχανία, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ζητήσει να αποσυρθεί το "τελεσίγραφο" από πλευράς ΔΕΗ, να αποδεχθεί η επιχείρηση ότι δεν υπάρχει περιορισμός στη συμβατική σχέση και να συνεχιστεί η εφαρμογή της προηγούμενης σύμβασης.

Αξίζει να αναφερθεί εξάλλου, ότι η πλευρά της ΔΕΗ έχει διαμηνύσει ότι συνδέει την παροχή επιπλέον εκπτώσεων στη βιομηχανία, με το αίτημά της για παροχή αποζημίωσης για τη λεγόμενη εφεδρεία έκτακτων αναγκών ως αντάλλαγμα για όσο διάστημα συνεχίζουν να λειτουργούν οι μονάδες λιγνίτη, προτού αποσυρθούν στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.

Η συγκεκριμένη πρόταση, ωστόσο, δε φαίνεται να ικανοποιεί την πλευρά της βιομηχανίας, η οποία διαφωνεί επί της αρχής της πρότασης της ΔΕΗ για τα νέα τιμολόγια και θεωρεί ότι το προσφερόμενο κόστος δεν είναι εύλογο.

Σε κάθε περίπτωση ότι το θέμα των βιομηχανικών τιμολογίων αποτελεί ένα από τα καυτά θέματα που καλείται να διαχειριστεί  ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας.

*(Από capital.gr)