Κάπου εδώ τελειώνει. Είκοσι μέρες μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και 13 αφότου όλα τα μεγάλα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ αναγνώρισαν ως νικητή τον Τζο Μπάιντεν, τον οποίο και συνεχάρησαν όλοι σχεδόν οι ηγέτες του κόσμου, ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχτηκε το μοιραίο. Όχι, δεν αποδέχτηκε την ήττα του –αυτήν ίσως να μην την αποδεχτεί ποτέ, αλλά αυτό ανήκει λιγότερο στη σφαίρα της πολιτικής και περισσότερο σε αυτήν της ψυχανάλυσης. Αποδέχτηκε όμως την ανάγκη να υπάρξει μια διαδικασία μεταβίβασης των εξουσιών.

Ο Τραμπ, 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, έδωσε το βράδυ της Δευτέρας την έγκρισή του ώστε να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον 46ο πρόεδρο.

Έπειτα από δύο εβδομάδες και πλέον μιας άρνησης άνευ προηγουμένου στην αμερικανική πολιτική ιστορία, ο Τραμπ απέφυγε μεν να αναγνωρίσει καθαρά τη νίκη του Μπάιντεν, αλλά, απευθυνόμενος στην Εμιλι Μέρφι, την πολυσυζητημένη ομοσπονδιακή αξιωματούχο που χειρίζεται αυτή τη διαδικασία και ως τώρα αρνείτο πεισματικά να παρέχει στοιχεία και πληροφορίες στην ομάδα του Μπάιντεν, της ζήτησε να σταματήσει να το κάνει.

Ο Τραμπ, ως το τέλος αμετανόητος, υποσχέθηκε, μέσω –τι άλλου;– του Twitter, να συνεχίσει τον «δίκαιο αγώνα» του, καθώς οι δικηγόροι του έχουν πολλαπλασιάσει τις προσφυγές στη δικαιοσύνη, δίχως βέβαια επιτυχία, καταγγέλλοντας –χωρίς να προσκομίζουν αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία– νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Δήλωσε πεπεισμένος ότι «θα θριαμβεύσουμε».

«Μολαταύτα», συνέχισε, «προς το συμφέρον της χώρας μας, συστήνω», στην επικεφαλής της υπηρεσίας η οποία χειρίζεται τη μεταβίβαση της εξουσίας από τη μια κυβέρνηση στην άλλη, «να κάνει αυτό που χρειάζεται να γίνει ως προς τα αρχικά πρωτόκολλα, κι έδωσα οδηγία στην ομάδα μου να πράξει το ίδιο».

Προς το παρόν η GSA (General Services Administration – Διοίκηση Γενικών Υπηρεσιών), της οποίας προΐσταται η Μέρφι, ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη διαταγή για να αλλάξει στάση, παρά μόνο το tweet του Τραμπ. Αλλά συχνά στις ΗΠΑ την τελευταία τετραετία η χώρα διοικείτο από αυτά που έγραφε στο Twitter ο πρόεδρος. Και το Politico παρατήρησε πως η GSA αρχίζοντας να παρέχει πληροφορίες και δεδομένα της αμερικανικής διοίκησης στην ομάδα του Τζο Μπάιντεν, τον αναγνωρίζει ουσιαστικά ως νικητή των εκλογών και επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σε μια πρώτη αντίδραση των αγορών, το χρηματιστήριο στο Τόκιο σημείωσε μεγάλη άνοδο αφού έγινε γνωστό πως ο Τραμπ έδωσε το πράσινο φως για να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας.

Η ομάδα του Μπάιντεν από την πλευρά της έκανε λόγο για σημαντικό βήμα, το οποίο θα επιτρέψει «τη μεταβίβαση της εξουσίας ειρηνικά και χωρίς προσκόμματα».

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος ετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου, έχοντας δίπλα του έμπειρες προσωπικότητες, που υπηρέτησαν στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, όπως ο Αντονι Μπλίνκεν, τον οποίο σκοπεύει να ονομάσει υπουργό Εξωτερικών, ή η Τζάνετ Γέλεν, στην οποία θα αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών.

Στα 76 του χρόνια, ο Τζον Κέρι, προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών το 2004, πρώην υπ. Εξωτερικών και άνθρωπος στον οποίο ανατέθηκε πολλές φορές να χειριστεί λεπτές και δύσκολες αποστολές, θα κάνει την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον για να αναλάβει ειδικός επιτετραμμένος του προέδρου αρμόδιος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ένδειξη της βαρύτητας που δίνει ο Μπάιντεν στο ζήτημα αυτό. 

«Μπανανία»

Δεν απομένει πλέον κάποια αμφιβολία ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αλλά η άρνηση ως εδώ του Ντόναλντ Τραμπ σήμανε ιδίως ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν είχε πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες για ζητήματα εθνικής ασφαλείας, όπως θέλει η άγραφη πολιτική παράδοση.

Δεν ήταν επιπλέον σε θέση να αρχίσει να συντονίζεται με την ομάδα του Τραμπ η οποία χειρίζεται την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 257.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ ως αυτό το στάδιο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος μοιάζει ολοένα περισσότερο απομονωμένος, παρά τις εκκλήσεις του στους Ρεπουμπλικάνους να συνεχίσουν τη «μάχη» στη δικαιοσύνη: μεγάλα ονόματα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν διστάζουν πλέον να στηλιτεύουν τη συμπεριφορά των δικηγόρων του Τραμπ –κάνουν λόγο για «εθνική ντροπή» και «μπανανία». 

«Ανακούφιση»

«Χρειάζομαι μια ομάδα έτοιμη από την πρώτη μέρα», αποτελούμενη από πρόσωπα «έμπειρα, δοκιμασμένα σε κρίσεις», εξήγησε ο Μπάιντεν παρουσιάζοντας τα πρώτα ονόματα των προαλειφόμενων μελών της επόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Στα 78 του χρόνια, βετεράνος της πολιτικής και των ισορροπιών της Ουάσινγκτον, θα προσπαθήσει επίσης να σχηματίσει κυβέρνηση που «θα ενώνει» τους Αμερικανούς κι αναμένεται να συμπεριλάβει περισσότερες γυναίκες και μέλη μειονοτήτων.

Ετσι σκοπεύει, κατά πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του, να αναθέσει στην πρώην πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, την Τζάνετ Γέλεν, 74 ετών, το υπουργείο Οικονομικών, αξίωμα που ως τώρα καταλάμβαναν αποκλειστικά άνδρες.

Ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, από την πλευρά του, αναμένεται να γίνει ο πρώτος υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας που θα κατάγεται από τη Λατινική Αμερική.

Η Αφροαμερικανή Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, έμπειρη διπλωμάτισσα, 68 ετών, θα γίνει πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Ο Μπάιντεν θα αξιοποιήσει εξάλλου στενούς συνεργάτες του.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, 58 ετών, που αναμένεται να γίνει ο νέος υπ. Εξωτερικών, ήταν ως τώρα ο βασικός σύμβουλός του για διπλωματικά θέματα. Άλλοτε δεύτερος τη τάξει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, ο θερμός αυτός υποστηρικτής της πολυμερούς συνεργασίας αναμένεται, αν ο διορισμός του εγκριθεί από τη Γερουσία, να θέσει ψηλά στις προτεραιότητές του το ζήτημα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.

Για τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα, σύμμαχοι των ΗΠΑ οι οποίοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έτυχαν άσχημης μεταχείρισης από την Ουάσινγκτον «θα αισθανθούν μεγάλη ανακούφιση» όταν θα δουν να αναλαμβάνει την αμερικανική διπλωματία «ένας άνθρωπος όπως ο Τόνι» Μπλίνκεν.

Ο Κέρι θα αναλάβει από την πλευρά του τη διαδικασία επανένταξης των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού, που είχε διαπραγματευτεί ο ίδιος το 2015, προτού ο Ντόναλντ Τραμπ τη σκίσει. Υποσχέθηκε να χειριστεί «την κλιματική αλλαγή ως επείγουσα απειλή για την εθνική μας ασφάλεια».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος σκοπεύει εξάλλου να ονομάσει την Αβριλ Χέινς, 51 ετών, διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) –θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει τη θέση– και τον Τζέικ Σάλιβαν, 43 ετών, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Τζο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αναμένεται να μιλήσουν την Τρίτη μαζί για να παρουσιάσουν το μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα, στην Ουίλμινγκτον, στην πολιτεία Ντέλαγουερ.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος έλαβε σχεδόν 80 εκατομμύρια ψήφους στις προεδρικές εκλογές, έναντι σχεδόν 74 εκατομμυρίων του Τραμπ. Αλλά η προεδρία κρίνεται με το σύστημα των εκλεκτόρων που αναδεικνύει η καθεμία πολιτεία· η λαϊκή ψήφος δεν αποτελεί στην πράξη παρά δείκτη δημοτικότητας. Και αυτός όμως είναι μια εμφατική δήλωση των Αμερικανών ότι ήθελαν να φύγει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Το ίδιο θα πουν και οι 306 εκλέκτορες του Μπάιντεν… 

(Protagon.gr)