Μια νέα σελίδα για την ταλαιπωρημένη ελληνική αγορά ενέργειας άρχισε να γράφεται από χθες, καθώς ξεκίνησε η λειτουργία της προ ημερήσιας αγοράς (Day Ahead Market -DAM) για να ακολουθήσει σήμερα η έναρξη λειτουργίας της ενδοημερήσιας αγοράς (intra day market) και της αγοράς εξισορρόπησης (balancing market) που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ και εκκαθαρίζεται από το EXE. Η έως στιγμής εικόνα δείχνει να είναι απαλλαγμένη από προβλήματα,

ενώ παρατηρήθηκε καθολική συμμετοχή. Οι τιμές στην προημερήσια αγορά το Σάββατο για την Κυριακή έκλεισε στα 53 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ την Κυριακή για σήμερα, Δευτέρα έκλεισε αρκετά υψηλότερα, στα 61 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθεί χρόνος έως ότου όλοι οι παράγοντες της αγοράς εξοικειωθούν με το νέο σύστημα και βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης των περιστατικών που θα προκύψουν στην πορεία.   

Από τεχνικής άποψης, δεν καταγράφηκαν σημαντικά προβλήματα, με το σύστημα να φαίνεται ότι ανταποκρίνεται, τόσο στο κομμάτι που αφορά στη διαμόρφωση των τιμών, δηλαδή το εάν ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα προσφοράς- ζήτησης, όσο και στα δεδομένα του φορτίου.

Πιο αναλυτικά, η εικόνα στην ενδοημερήσια αγορά ήταν ομαλή, με αποτέλεσμα, στην ενδοημερήσια αγορά οι τιμές να διαμορφωθούν στα επίπεδα της προημερησίας. Παράλληλα, στην αγορά εξισορρόπησης, ο νέο εργαλείο του όλου συστήματος, οι ενεργειακές τιμές φέρονται να διαμορφώθηκαν στα επίπεδα που είχαν κλείσει κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των dry run, σε αντίθεση με τις τιμές αποζημίωσης εφεδρειών που έκλεισαν σε υψηλότερα επίπεδα (2,5-3 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Θυμίζουμε ότι η εκκαθάριση της Αγοράς Εξισορρόπησης του ΑΔΜΗΕ θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση και είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο μείγμα καυσίμου, χθες Κυριακή 1/11, κυριάρχησε το φυσικό αέριο (39%), για να ακολουθήσουν οι ΑΠΕ (26%), οι εισαγωγές (22%), ο λιγνίτης (11%) και τα υδροηλεκτρικά (2%).

Το energia. gr ζήτησε την άποψη, για την έναρξη λειτουργίας του μοντέλου-στόχου στη χώρα μας, ενός σημαντικού trader, του κ. Ηλία Καρυδογιάννη, ιδρυτή και Προέδρου της EnSCo AG, εταιρείας εμπορίας ενέργειας και παροχής ενεργειακών υπηρεσιών στην Ευρώπη, που εδρεύει στην Ελβετία.

Όπως μας είπε ο κ. Καρυδογιάννης, η συμμετοχή είναι έως τώρα  καλή, αλλά θεωρεί ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δούμε προβλήματα, και να εξαχθούν συμπεράσματα, πόσω δε μάλλον από τη στιγμή που δρομολογείται άμεσα η σύζευξη με την Ιταλία, ενώ πρόσθεσε ότι και οι τιμές είναι αναμενόμενες.

«Δεν υπάρχουν τώρα πιά τα τεχνικά ελάχιστα των θερμοηλεκτρικών μονάδων με τις  μηδενικές τιμές, άρα η αγορά είναι καθαρά οικονομική και βεβαίως αυτές οι τιμές προκύπτουν επειδή η ΔΕΗ είναι, short, δηλαδή, η παραγωγή της δεν καλύπτει το μερίδιο της αγοράς που κατέχει. Επομένως, αναγκάζεται να προμηθεύεται από τους ανεξάρτητους παραγωγούς χωρίς να υπάρχουν διμερή συμόλαια (forwards συμβόλαια), άρα αγοράζει από την ημερήσια αγορά.

Επίσης, ανέφερε πως η ανοδική τάση στις τιμές θα μπορούσε να προέρχεται και από το γεγονός ότι ορισμένοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της διαμόρφωσης των στρατηγικών τους στις νέες αγορές

Στην ερώτησή μας για το αν είναι σωστό να χαρακτηρίσουμε «τσιμπημένες» τις τιμές και για ποιο λόγο συμβαίνει, εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, ο κ. Καρυδογιάννης απάντησε:  

«Δεν ισχυρίζομαι πως είναι τσιμπημένες. Θεωρώ πως είναι εύλογες. Επειδή αυτό είναι το νεκρό σημείο για την εμπορία στο λιανεμπόριο. Αναρωτιέται, π.χ,  μια καθετοποιημένη εταιρεία όπως η ΗΡΩΝ, η ΕLPΕDISON και η MYTILINEOS, δηλαδή, οι τρείς μεγάλοι εκτός ΔΕΗ, που κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στο retail, για ποιο λόγο να πουλήσουν την ενέργειά τους για να κάνει κάποιος άλλος προμήθεια - π.χ οι μικροί πάροχοι που δεν έχουν δική τους παραγωγή και κάνουν απλή εμπορία μέσω του pool» και υπογράμμισε: «H ΔΕΗ δεν μπορεί να καπηλευθεί τις χαμηλότερες τιμές των άλλων τριών παραγωγών για να κάνει retail. Ας περιορίσει πρώτα το δικό της για να είναι ανταγωνιστική η πλευρά της εμπορίας της και να συνάδει με τα επίπεδα της δικής της παραγωγής. Κάτι που δεν μπορεί να το κάνει! Κατά την άποψή μου, για αυτό βρίσκεται στο «νεκρό» σημείο η οριακή τιμή του συστήματος (ΟΤΣ). Δεν υπάρχουν τα ΝΟΜΕ, οι μακροχρόνιες εισαγωγές ναι μεν είναι πιο φθηνές από την τιμή της αγοράς που προκύπτει εδώ, αλλά κι αυτό θα αλλάξει τον επόμενο μήνα. Όσοι κερδίζουν από την ενέργεια, θα το παραχωρήσουν σε μακροχρόνιο δικαίωμα.»

«Το Τarget Μodel τις Πρώτες Δύο Ημέρες Έλυσε τις Στρεβλώσεις Ετών της Χονδρεμπορικής Αγοράς», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τέλος και ο κ. Αντώνης Κοντολέων, πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ μιλώντας στο energia.gr  είπε πως θα πρέπει να δώσουμε χρόνο για να εξάγουμε συμπεράσματα, αλλά άφησε να εννοηθεί πως έως στιγμής, φαίνεται πως «κάποιος χειραρωγεί την αγορά»!

«Είναι ακόμη, μικρό το δείγμα. Μετά τις 10-12 Νοεμβρίου, που θα γυρίσουν οι άλλες μονάδες φ. αερίου, θα έχουμε καλύτερη εικόνα», κατέληξε.