Τη δική τους υπόσχεση να κάνουν «ό,τι κι αν χρειαστεί» για να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία και να διασφαλίσουν σταθερότητα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έδωσαν χθες οι ηγέτες της ομάδας των 20 μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου (G20). Σε ένα μακροσκελέστατο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά τη συνάντησή τους, υπουργοί Οικονομικών και επικεφαλής κεντρικών τραπεζών των 20 χωρών δεσμεύονται

πως θα εξακολουθήσουν να καταπολεμούν τον δυσανάλογα μεγάλο αντίκτυπο της πανδημίας στις γυναίκες, στους νέους αλλά και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ανά τον κόσμο.  

Ελλειψη
Συμφώνησαν να παρατείνουν κατά έξι ακόμη μήνες το μορατόριουμ στην αποπληρωμή διμερών δανείων που έχουν χορηγήσει στις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες. Οπως τονίζουν, την απόφασή τους δικαιολογεί η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Εξέφρασαν, πάντως, απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν έχουν συμμετάσχει έως τώρα στο μορατόριουμ οι πιστωτές από τον ιδιωτικό τομέα. Το ΔΝΤ έχει επανειλημμένως απευθύνει έκκληση για «πάγωμα» των αποπληρωμών χρέους των φτωχότερων χωρών προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τόσο την πανδημία όσο και τον οικονομικό αντίκτυπό της.

Την ίδια έκκληση επανέλαβε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, χαρακτηρίζοντας επιτακτική την ανάγκη να βοηθηθούν οι χώρες χαμηλού εισοδήματος για να αντεπεξέλθουν στο βαρύ φορτίο του χρέους τους. Οπως υπογράμμισε, ζητούμενο είναι να μπορέσουν και οι ίδιες να διατηρήσουν τη στήριξη που έχουν προσφέρει στους πολίτες τους. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η κ. Γκεοργκίεβα τόνισε επίσης ότι καμία χώρα δεν πρέπει να επισπεύσει την ανάκληση των έκτακτων μέτρων που επιστράτευσε για τη στήριξη της οικονομίας.

«Τους τελευταίους μήνες η εικόνα είναι λιγότερο ανησυχητική, αλλά εξακολουθούμε να προβλέπουμε πως η παγκόσμια οικονομία θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση που έχει καταγραφεί μετά τη Μεγάλη Υφεση» της δεκαετίας του 1930, επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Πρόσθεσε ότι η ανθρωπότητα και μαζί της η παγκόσμια οικονομία βυθίζονται στην πανδημία εδώ και εννέα μήνες και ακόμη αγωνίζονται μέσα στη δίνη μιας κρίσης που έχει ήδη οδηγήσει στον θάνατο ενός και πλέον εκατομμυρίου ανθρώπων, ενώ έχει αντιστρέψει τους ρυθμούς ανάπτυξης σε αρνητικό πρόσημο. Το αποτέλεσμα όλων αυτών, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, είναι η ραγδαία άνοδος της ανεργίας, η αύξηση της φτώχειας αλλά και ο εντεινόμενος κίνδυνος μιας «χαμένης γενιάς» στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Κίνδυνοι
Σημειωτέον ότι στην τελευταία επανεκτίμηση της κατάστασης, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει μερική και άνιση ανάκαμψη μέσα στο επόμενο έτος, που ευελπιστεί πως θα φτάσει στο 5,2%. Προειδοποιεί, ωστόσο, πως παραμένουν οι κίνδυνοι νέας και βαθύτερης ύφεσης σε περίπτωση αλλεπάλληλων κυμάτων της πανδημίας.

Σύμφωνα με την κ. Γκεοργκίεβα, όλες οι χώρες πρέπει να εξακολουθήσουν να παρέχουν προστασία τόσο της υγείας όσο και της ευημερίας των πολιτών τους, προσφέροντας κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια και επιδοτήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. 
Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τις χώρες που έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας με επενδύσεις να στραφούν στα πράσινα σχέδια αλλά και στις ψηφιακές υποδομές. Οπως σημείωσε η κ. Γκεοργκίεβα, επενδύοντας σε σχέδια φιλικά προς το περιβάλλον και στην ψηφιακή τεχνολογία, οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ώθηση στην παραγωγικότητα και να αυξήσουν τα εισοδήματα.

(Από την Καθημερινή)