Το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας έχει μπει για τα καλά στην ελληνική καθημερινότητα και ο τεχνικός κόσμος στην Ελλάδα καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για κτήρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, ωστόσο το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες διαμαρτυριών, σε σχέση με την έναρξη  του νέου εξοικονομώ. Δεν είναι μόνο όμως το νέο 

εξοικονομώ που καλείται η χώρα να φέρει εις πέρας, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να εκσυγχρονίσει και το θεσμικό της πλαίσιο, όπως τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων. Σίγουρα θα περιμένουμε με ενδιαφέρον εάν σε 1,5 μήνα περίπου από σήμερα θα μπορεί ο τεχνικός κόσμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, λαμβάνοντας άλλωστε υπόψη την πρόσφατη επιστολή του προέδρου του ΤΕΕ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην οποία ανέφερε πως «δεδομένου ότι τόσο ο οδηγός όσο και οι σχετικές αλλαγές στο υπόλοιπο θεσμικό και τεχνικό πλαίσιο τώρα οριστικοποιούνται, είναι αναγκαίο να υπάρξει επαρκής χρόνος προετοιμασίας από όλους προ της έναρξης της περιόδου υποβολής αιτήσεων».

Μιλώντας στο Energia.gr για το εξοικονομώ-αυτονομώ ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου κ. Στέφανος Παλλαντζάς ανέφερε πως είναι πολύ πιο φιλόδοξο από τα προηγούμενα προγράμματα, αναφέροντας πως διπλασιάστηκε το ποσό του επιλέξιμου προϋπολογισμού χαρακτηρίζοντας το σημαντικό «γιατί μπορείς να κάνεις ολοκληρωμένη παρέμβαση τόσο σε ένα διαμέρισμα, όσο και σε μια πολυκατοικία, για παράδειγμα μια πολυκατοικία 8 διαμερισμάτων μπορεί να έχει επιλέξιμες δαπάνες μέχρι μισό εκατ. ευρώ».

Παράλληλα, σημείωσε πως «είναι σαφές ότι αποτελεί προϋπόθεση να κάνεις τις βασικές παρεμβάσεις για να μπορέσεις να υλοποιήσεις ένα έξυπνο σύστημα, είναι σαφές ότι πρέπει να ανέβεις πολλές κατηγορίες είναι πολύ θετικό ότι δίνεται έξτρα μπόνους εάν ανέβεις τέσσερις κατηγορίες, επίσης πολύ θετικό είναι ότι μπήκε ο μηχανικός εξαερισμός ο οποίος δεν προβλέπεται στο ΚΕΝΑΚ κάτι που εμμέσως πλην σαφώς θέτει ζήτημα αλλαγής του και θα αλλάξει την κουλτούρα με την οποία αντιμετωπίζουν οι χρήστες την ποιότητα αέρα μέσα στα σπίτια τους». Στα αρνητικά σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι ακόμα επιδοτείται το χωνευτό κούφωμα, επισημαίνοντας παράλληλα πως σε πολλές πολυκατοικίες της δεκαετίας του 1970 και του 1980 παρατηρείται το συρόμενο χωνευτό που είναι μια από τις βασικές αιτίες απώλειας θερμότητας στα διαμερίσματα. Βέβαια το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι ότι όποια αλλαγή προϋποθέτει στις πολυκατοικίες την συναίνεση των άλλων ιδιοκτητών, λόγω της αλλοίωσης της αισθητικής του κτιρίου, κάτι όμως που δεν ισχύει για την εγκατάσταση λέβητα φυσικού αερίου στο μπαλκόνι ή κλιματιστικού. Σε κάθε περίπτωση το νέο πρόγραμμα αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα παλιών πολυκατοικιών.

Από την άλλη πλευρά, όπως προαναφέρθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι ενδεικτικό πως σε έγγραφο της τονίζει πως την ώρα που η Ευρώπη επιδιώκει να ξεπεράσει την κρίση COVID-19, η ανακαίνιση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό των κτιρίων. Επισημαίνοντας πως για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των εκπομπών κατά 55%, έως το 2030 η Ε.Ε. θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του  θερμοκηπίου των κτηρίων κατά 60%, την τελική κατανάλωση ενέργειας κατά 14% και την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη κατά 18%. Στόχος σύμφωνα με την Επιτροπή είναι τουλάχιστον ο διπλασιασμός του ετήσιου ρυθμού ανακαίνισης των κατοικιών μέχρι το 2030. Ο αυξημένος ρυθμός ανακαίνισης θα πρέπει να διατηρηθεί και μετά το 2030 προκειμένου να επιτευχθεί η ουδετερότητα του κλίματος σε επίπεδο Ε.Ε. έως το 2050.