Η Catherine MacGregor εργάστηκε δίπλα σε σκληροτράχηλους άνδρες στον Κόλπο του Μεξικού και στις εξέδρες άντλησης πετρελαίου στο Κονγκό, όμως, η αποστολή της ως νέα επικεφαλής του γαλλικού ενεργειακού ομίλου Engie, μπορεί να είναι απείρως πιο δύσκολη. Μηχανικός που έχει ζήσει μεγάλο μέρος του επαγγελματικού βίου της εκτός Γαλλίας, η κα 48χρονη McGregor θα γίνει τον Ιανουάριο, η μόνη γυναίκα 

επικεφαλής μιας εταιρείας που είναι εισηγμένη στον δείκτη CAC 40. Και όμως. Όλα έδειχναν ότι η χρονιά θα ξεκινούσε διαφορετικά για την ίδια, αφού προοριζόταν να αναλάβει  διευθύνουσα σύμβουλος του μισού από τον γαλλο-αμερικανικό όμιλο πετρελαϊκών υπηρεσιών TechnipFMC, που επρόκειτο να διασπαστεί στα δύο, την ώρα μάλιστα, που είχε απορρίψει αρχικά την πρώτη πρόταση που της είχε απευθύνει η Engie τον περασμένο Μάρτιο.

Όμως, η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, ανάγκασαν την TechnipFMC να καθυστερήσει τα σχέδια διάσπασής της και η κα MacGregor να επανεξετάσει τα δικά της. Όταν την προσέγγισαν ξανά από τον γαλλικό όμιλο, τον Αύγουστο, απάντησε καταφατικά και μπήκε στη δοκιμασία μιας σειράς απαιτητικών συνεντεύξεων, καθώς είχε να αντιμετωπίσει ισχυρό ανταγωνισμό από τρεις συνυποψήφιες για τη θέση! Η Engie τελούσε υπό πίεση από το γαλλικό κράτος, που είναι ο μέτοχος πλειοψηφίας, για να επιλέξει γυναίκα για το αξίωμα.

Η Catherine MacGregor η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μαρόκο, επεδίωκε για χρόνια να αναλάβει μια τόσο απαιτητική θέση. Τα τελευταία χρόνια έφτασε μια ανάσα από την εκπλήρωση του ονείρου της, πρώτα στην σωληνουργία Vallourec, την εταιρεία καλωδίων Nexans και την Schlumberger, τον όμιλο παροχής υπηρεσιών για πετρελαιοπηγές, στον οποίο εργάστηκε για ολόκληρα 23 χρόνια.

Ελάχιστοι είναι εκείνοι οι οποίοι μπορούν να αμφισβητήσουν τις ικανότητες της κας MacGregor, ακόμα και αν η ίδια δεν έχει πρότερη εμπειρία σε μια εταιρεία με το μέγεθος της Engie, που καταγράφει ετήσια έσοδα 60 δισ. ευρώ και απασχολεί 160.000 άτομα παγκοσμίως. «Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την Catherine MacGregor. Είναι ένα στέλεχος μει μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία σε περίπλοκα περιβάλλοντα και έχει ξεπεράσει όλες αυτές τις προκλήσεις με επιτυχία», δήλωσε ο πρόεδρος της Engie, Jean-Pierre Clamadieu αμέσως μετά το διορισμό της.

Γαλλίδα πολίτης, που για αρκετούς εξακολουθεί να είναι μια ξένη, η κα MacGregor, φιλοδοξεί να απλοποιήσει τη λειτουργία του ομίλου, υποστηρίζουν ορισμένοι σύμβουλοι. Η προκάτοχός της κα. Kocher, πρώην δημόσιος υπάλληλος, επιθυμούσε να αναδημιουργήσει το πρώην κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου και να το μετατρέψει σε «πρωταθλητή» πράσινης ενέργειας, με έμφαση στις υπηρεσίες. Η προσπάθειά της να πωλήσει στοιχεία ενεργητικού στο χώρο των ορυκτών καυσίμων, ύψους πολλών δισ. ευρώ, υποχρεώσε το περιοδικό Fortune να την αναγορεύσει τρίτη πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο για επιχειρήσεις εκτός των ΗΠΑ, το 2017, όμως η τιμή της μετοχής της Engie εξακολουθούσε να είναι χαμηλή.

Αποστολή της κας MacGregor είναι να παρουσιάσει έναν όμιλο που θα είναι πιο  κατανοητός για τους επενδυτές. Θα ξεκινήσει προωθώντας μια νέα στρατηγική, υπό την ηγεσία του κ. Clamadieu, που περιλαμβάνει την απόσυρση από υπηρεσίες και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων σε μη βασικούς τομείς. Ωστόσο, όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν με προσοχή, καθώς στο παρελθόν η Engie έχει ταλαιπωρηθεί από διαμάχες  μεταξύ του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της, ενώ δεν θα πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι είναι μια εταιρεία στην οποία το διοικητικό συμβούλιο διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της στρατηγικής. Αυτό από μόνο του, θα ασκήσει μεγάλη πίεση στην κα MacGregor για να αφήσει το στίγμα της μια ώρα αρχύτερα.

Ωστόσο, «δεν είναι σαν να ανέλαβε αυτή τη δουλειά χωρίς να έχει μιλήσει, πρώτα, με τον Clamadieu», είπε ένας σύμβουλος της Engie. «Υπάρχει αρκετή δουλειά για τους επόμενους μήνες, τόσο για τον πρόεδρο όσο και για την ίδια. και η Jean-Pierre έχει ένα δίκτυο στο Παρίσι που της λείπει και το οποίο θα αποδειχτεί πολύτιμο», συνέχισε ο ίδιος. Μέρος της αποστολής της αποτελεί και η διατήρηση καλών σχέσεων με το γαλλικό κράτος, που κατέχει το 23,6% του ομίλου, διατηρεί υψηλά δικαιώματα ψήφου και τρεις έδρες στο Δ.Σ…