Μάλλον ψυχρά υποδέχθηκε η αγορά την Siemens Energy, την ανεξάρτητη εταιρεία που δημιούργησε η Siemens στον χώρο της ενέργειας, μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Με την έναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής της, η αξία της μετοχής σημείωσε πτώση 10% για να κλείσει τελικά -1,2% στα €21,75. 

Σήμερα, στο τέλος της πρώτης εβδομάδας διαπραγμάτευσης, η μετοχή φαίνεται να έχει επανακάμψει οριακά με αυτή να διαπραγματεύεται κοντά στα €23. Βάσει της παρούσας αξίας της μετοχής της, η εταιρεία αποτιμάται περίπου στα €16 δισ., σαφώς λιγότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις στελεχών της που την περασμένη εβδομάδα  εκτιμούσαν την αξία της κοντά στα €21 δισ. Αναλυτές της Ελβετικής τράπεζας UBS πιστεύουν ότι η μετοχή έχει όλα τα εχέγγυα να κινηθεί ανοδικά κατά τους επόμενους μήνες, με στόχο τα €26 και την συνολική  κεφαλαιοποίηση  να διαμορφώνεται στα €18.8 δισ.

Όπως αναφέραμε σε σχετικό άρθρο μας στο πόρταλ στις 3 Σεπτεμβρίου (Siemens: Η Ενεργειακή Μετάβαση Δεν Μπορεί να Επιτευχθεί Ερήμην των Ορυκτών Καυσίμων, βλέπε εδώ), η αυτονόμηση του ενεργειακού βραχίονα της γερμανικής πολυεθνικής αποτελεί μέρος της στρατηγικής της εταιρείας να εξορθολογήσει την λειτουργία της, ενισχύοντας τομείς με έντονα ανοδική τάση και σημαντικές προοπτικές, όπως αυτός της ενέργειας, έτσι ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία της αλλά και η αξία της μετοχής της, που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται υποτιμημένη κατά 30%, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ενεργειακός τομέας της Siemens, που τώρα ονομάστηκε Siemens Energy, είναι υπεύθυνος, μέσω των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που έχει εγκαταστήσει και λειτουργούν σε διάφορες χώρες, για το 1/6 της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρισμού σε ημερήσια βάση. Η εταιρεία έχει ετήσιες πωλήσεις €29 δισ., απασχολεί περί τα 90,000 άτομα και κατασκευάζει σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού, τουρμπίνες, ηλεκτρικά εξαρτήματα, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού, ηλεκτρογεννήτριες και ανεμογεννήτριες. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, υπάρχει ανεκτέλεστο παραγγελιών ύψους €48 δισ.

Ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα η εταιρεία επικεντρώνεται στις καθαρές τεχνολογίες, αποβλέποντας να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην Ενεργειακή Μετάβαση στον τομέα του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, καθώς οι πελάτες της στρέφονται στις ΑΠΕ και σε συστήματα βελτίωσης ενεργειακής  αποδοτικότητας.

Όμως, παρά την προσοχή που δίνει η εταιρεία στις λεγόμενες «πράσινες» τεχνολογίες, θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει όλους τους πελάτες της που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, καθώς είναι δεσμευμένη στην ανάγκη για εξεύρεση ενδιάμεσων λύσεων (interim solutions) κατά την περίοδο μετάβασης προς τις καθαρές τεχνολογίες. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου του κ. Christian Bruch.

«Όλος ο κόσμος ψάχνει σήμερα να ανακαλύψει την μαγική λύση (silver bullet) που θα μας λύσει όλα μας τα προβλήματα και θα κάνει την κοινωνία (περιβαλλοντικά βιώσιμη) μέσα σε μια νύχτα! Ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και όλη αυτή η συζήτηση σε φόντο μαύρο-άσπρο δεν οδηγεί πουθενά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο νέος CEO της Siemens Energy σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Ανακαινίζοντας και αναβαθμίζοντας υπάρχουσες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα (κυρίως άνθρακα και φ. αέριο!) αποτελεί αποδεδειγμένα τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο μείωσης των εκπομπών αερίου, και ασφαλώς πλέον γρήγορο από την κατασκευή μονάδων ΑΠΕ», δήλωσε ακόμα ο Christian Bruch προς μεγάλη ενόχληση των περιβαλλοντολόγων και των διαφόρων περιπλανώμενων οικολόγων ακτιβιστών.

Εξειδικεύοντας τις σκέψεις του για την στρατηγική της νέας εταιρείας, ο Christian Bruch εξήγησε ότι «τα ορυκτά καύσιμα έχουν και αυτά ένα ρόλο να παίξουν κατά την ενεργειακή μετάβαση». Πιο συγκεκριμένα, και αναφερόμενος στον άνθρακα και στο φυσικό αέριο, δήλωσε ότι «θα εξακολουθήσουν να αποτελούν βασικούς τομείς ενασχόλησης για την Siemens Energy, καθότι ως εταιρεία έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε τους πελάτες μας και να τιμήσουμε τα συμβόλαια υποστήριξης που έχουμε μαζί τους. Παράλληλα, θα επεξεργαστούμε ένα σχέδιο σταδιακής απεμπλοκής μας από το κάρβουνο και περαιτέρω επενδύσεών μας σε έργα και τεχνολογίες ΑΠΕ». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη ένα σημαντικό μέρος των εσόδων της Siemens, περί το ένα τρίτο, προέρχονται από πωλήσεις υπηρεσιών και προϊόντων στις ΑΠΕ και συστημάτων ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια.

Τέλος, ο Christian Bruch, συνοψίζοντας την στρατηγική της νέας ενεργειακής εταιρείας της Siemens, παρατήρησε ότι αυτή θα βασισθεί σε δυο βασικούς άξονες, στις ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα, ιδιαίτερα στα κτίρια και στο φυσικό αέριο, το οποίο και θα αποτελέσει το καύσιμο «γέφυρα» προς την ενεργειακή μετάβαση. Αναφερόμενος ειδικά στο φυσικό αέριο, είπε ότι το θεωρεί ως τον βασικό πυλώνα του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος.