Φουντώνουν οι φήμες ότι ήδη ασκούνται πιέσεις για ευνοϊκή μεταχείριση. ● Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» «εάν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην πολιτεία ή αν πρόκειται να υποβληθεί», απαντά ότι «δεν επιθυμεί επί του παρόντος να τοποθετηθεί επί του θέματος»

Ολοι ίσοι απέναντι στον νόμο, αλλά μερικοί πιο... ίσοι από τους άλλους. Στον ρόλο εκείνου που ζητά προνόμια εν προκειμένω, οι «συνήθεις ύποπτες» τράπεζες που φέρονται να ζητούν διαφορετική μεταχείριση έναντι χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι είτε απειλούνται με βαριά πρόστιμα μετά τη λήξη προθεσμίας τακτοποίησης των αυθαιρέτων αύριο Τετάρτη 30/9 είτε κινδυνεύουν να χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας των οικοπέδων τους με τους περιορισμούς δόμησης που θέτει το χωροταξικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούσαν φήμες ότι οι διοικήσεις των τραπεζών ασκούν έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να πετύχουν εξαιρέσεις από τα μέτρα που χτυπούν τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία, ενώ έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις στις τάξεις των μηχανικών.

Ενα τέτοιο μέτρο είναι η επιμονή της κυβέρνησης, όπως εκφράζεται διά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, να λήξει αύριο η προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Αυτό θα σημαίνει ότι κάθε ιδιοκτήτης αυθαιρέτου κτίσματος χάνει οριστικά το δικαίωμα τακτοποίησης εάν η αυθαιρεσία είναι βαριάς μορφής (κατηγορία 5) ή χρεώνεται με βαρύτατα πρόστιμα εάν οι αυθαιρεσίες είναι πιο ελαφρές.

Οι πληροφορίες για παρασκηνιακές κινήσεις από πλευράς τραπεζών φούντωσαν την περασμένη εβδομάδα με αφορμή και την κατάθεση τροπολογίας μέσω της οποίας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν παράταση της προθεσμίας ώς τις 15/1/2021 ώστε να ξεκινήσει στο μεταξύ και ο μηχανισμός της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Η κυβέρνηση απέρριψε στη Βουλή το αίτημα παράτασης της προθεσμίας, αλλά στα τέλη της εβδομάδας δύο σχεδόν πανομοιότυπα δημοσιεύματα σε εφημερίδα («Καθημερινή», 26/9) και ιστότοπο (mononews, 25/9) ενημέρωσαν αναλυτικά το κοινό για την επιθυμία των τραπεζών να εξαιρεθούν όσα ακίνητα αγοράζονται μέσω πλειστηριασμών από τα πρόστιμα του νόμου 4643/2019.

Τα δημοσιεύματα δεν επικαλούνται κάποια επίσημη ανακοίνωση ή δήλωση. Η «Εφ.Συν.» κατέθεσε επίσημα ερώτημα στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), ζητώντας της να επιβεβαιώσει εάν ισχύουν όσα γράφονται, δηλαδή «εάν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην πολιτεία ή αν πρόκειται να υποβληθεί». Η απάντηση της ΕΕΤ προς τον υπογράφοντα ήταν ότι «δεν επιθυμεί επί του παρόντος να τοποθετηθεί επί του θέματος».

Οπως είναι παγκοίνως γνωστό στη μεταμνημονιακή εποχή, είναι μεγάλος ο αριθμός των ακινήτων που εισέρχονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών είτε επειδή αποκτήθηκαν μέσω πλειστηριασμών λόγω οφειλών του ιδιοκτήτη είτε συνδέονται με κάποια προσημείωση. Οι διοικήσεις των τραπεζών θεωρούν δεδομένο ότι μέσα στο πλήθος αυτών των ακινήτων θα υπάρχουν και πολλά που περιλαμβάνουν αυθαιρεσίες λιγότερο η περισσότερο σοβαρές, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο κάποιου ελέγχου προηγουμένως. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες αλλά και τα επενδυτικά funds που ενθυλακώνουν κοψοχρονιά τα ακίνητα θα βρεθούν φορτωμένα:

● Είτε με ακίνητα με βαριές αυθαιρεσίες που δεν νομιμοποιούνται μετά την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε θα πρέπει να αναλάβουν το κόστος των κατεδαφίσεων ή των άλλων εργασιών ώστε να επανέλθουν σε νόμιμη κατάσταση πριν πωληθούν με μειωμένη αξία.

● Είτε με ακίνητα που έχουν πιο ελαφρές αυθαιρεσίες αλλά για να τακτοποιηθούν θα πρέπει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να πληρώσουν πρόστιμα αυξημένα έως και κατά 40% βάσει του νόμου 4643/2019 καθώς ο ισχύων νόμος 4495/2017 λήγει αύριο 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Και στις δύο περιπτώσεις, το κόστος αυξάνεται υπέρμετρα και οι τράπεζες πιέζουν για εξαίρεση από τα πρόστιμα καθώς τους ερχόμενους μήνες αναμένονται χιλιάδες πλειστηριασμοί.

Δεν αρκούνται όμως στο αίτημα εξαίρεσης από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, πιέζουν για εξαίρεση των ακινήτων που απέκτησαν ή θα αποκτήσουν μέσω πλειστηριασμών από το νέο καθεστώς που φέρνει στη δόμηση το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που πέρασε από δημόσια διαβούλευση και ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει σοβαρούς περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση. Δηλαδή, ενώ χιλιάδες πολίτες μπορεί να αγόρασαν κάποιο εκτός σχεδίου οικόπεδο γνωρίζοντας ότι μπορούν να οικοδομήσουν «κατά παρέκκλιση», παρ’ ότι είναι μικρότερο των 4 στρεμμάτων, το νομοσχέδιο τους καταργεί το δικαίωμα αυτό. Αυτό σημαίνει ότι η αξία του οικοπέδου μειώνεται κάθετα καθώς μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί μόνον ως αγρός.

Το νομοσχέδιο θέτει πρόσθετους περιορισμούς καθώς ανατρέπει το καθεστώς χαρακτηρισμού των οδών στις οποίες ένα οικόπεδο μπορεί να έχει «μέτωπο» ώστε να δικαιούται παρεκκλίσεις, ενώ, αντίθετα, αυξάνει τους συντελεστές δόμησης για εκτάσεις που προορίζονται για τουριστικές και επιχειρηματικές επενδύσεις.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γεώργιος Στασινός το είπε πεντακάθαρα σε πρόσφατο άρθρο του («Καθημερινή της Κυριακής», 13/9/2020) μιλώντας για νομοσχέδιο που περιορίζει ή δυσκολεύει πολύ τη δυνατότητα οικοδόμησης σε εκτός σχεδίου ακίνητα: «Εχοντας αντιληφθεί το παραπάνω, οι πολίτες που έχουν αδόμητα ακίνητα σε εκτός σχεδίου περιοχές έχουν θορυβηθεί και διαμαρτύρονται. Το ίδιο συμβαίνει με τις τράπεζες που θεωρούν ότι, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο όπως βγήκε στη διαβούλευση, οι εγγυήσεις που έχουν από τέτοια ακίνητα θα απομειωθούν». Θα αποδειχθεί άραγε και πάλι ότι οι φωνές των τραπεζών φτάνουν ευκολότερα στα αυτιά των κυβερνώντων από εκείνες των απλών πολιτών; Ή θα σταθούν αυτές οι πιέσεις αιτία να δοθεί τελικώς μια ακόμη παράταση για τα αυθαίρετα;

Σε ερώτημα που υποβάλαμε προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, κύκλοι του μας απάντησαν ότι ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης δεν είχε κάποια συνάντηση με την ΕΕΤ μετά το καλοκαίρι, ενώ θεωρείται «εξαιρετικά αμφίβολο το αν ένα τέτοιο αίτημα θα μπορούσε να γίνει δεκτό».

Σωκράτης Φάμελλος

Θέτοντας αντίστοιχο ερώτημα στον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος μας δήλωσε: «Οποιαδήποτε προνομιακή μεταχείριση προς τις τράπεζες σε θέματα αυθαιρέτων και περιορισμών δόμησης θα είναι εκτός από άδικη και προκλητική σε μια περίοδο που πολλά κυβερνητικά σχέδια εξελίσσονται εις βάρος της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας αλλά και του τεχνικού κόσμου της χώρας. Αντίθετα, επείγει η εξεύρεση λύσης και για τα θέματα των αυθαιρέτων σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων και την ολοκλήρωση του Χωροταξικού Σχεδιασμού ώστε να δημιουργείται καθεστώς δικαίου για όλους».

(από www.efsyn.gr)