Στο Κλινκ της Γροιλανδίας η Χαμηλότερη Θερμοκρασία Όλων των Εποχών στο Βόρειο Ημισφαίριο

Στο Κλινκ της Γροιλανδίας η Χαμηλότερη Θερμοκρασία Όλων των Εποχών στο Βόρειο Ημισφαίριο
energia.gr
Τετ, 23 Σεπτεμβρίου 2020 - 15:55

Ερευνητές του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού ανακάλυψαν τη χαμηλότερη θερμοκρασία στο βόρειο ημισφαίριο, καθώς ψάχνοντας στα αρχεία μετεωρολογικών σταθμών από όλο τον κόσμο βρήκαν μία μέτρηση 2 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ

Οι επιστήμονες έψαχναν στα αρχεία των μετεωρολογικών σταθμών για την υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών, όταν «έπεσαν» πάνω σε μία μέτρηση από έναν αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό στη Γροιλανδία προ 30ετίας, η οποία ήταν δύο βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από την προηγούμενη χαμηλότερη.

Το θερμόμετρο στον σταθμό Κλινκ στη Γροιλανδία έδειξε τους -69,6 βαθμούς Κελσίου στις 22 Δεκεμβρίου του 1991 σχεδόν δύο βαθμούς Κελσίου κάτω από τους -67,8 που είχαν καταγραφεί στο Βερκογιάνσκ της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 1892 και στο Oimekon της Ρωσίας το 1933.

Και οι τρεις θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές για το Βόρειο Ημισφαίριο, αλλά δεν συγκρίνονται με τους -89,2 βαθμούς Κελσίου που είχαν καταγραφεί στο Νότιο Ημισφαίριο τον χειμώνα του 1983 στον σταθμό Βοστόκ της Ανταρκτικής.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στους δύο πόλους ενδιαφέρουν αρκετά τους επιστήμονες που μελετούν την κλιματική αλλαγή, καθώς μέσω αυτών δημιουργούν μοντέλα μετρήσεων.

Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική «χτύπησαν» κόκκινο φέτος το καλοκαίρι, ενώ ένα κύμα καύσωνα έπληξε και τη Σιβηρία. Στον σταθμό Βερκογιάνσκ, ο υδράργυρος έφτασε τους 38 βαθμούς Κελσίου τον Ιούνιο. Οι ερευνητές του Παγκοσμίου Μετεωρολογικού Οργανισμού εξετάζουν αν αυτή είναι η μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί εκτός Αρκτικού Κύκλου.

«Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής  η προσοχή έχει στραφεί στα ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας. Αυτή η ανακάλυψη είναι μία σημαντική υπενθύμιση των τεραστίων αντιθέσεων που υπάρχουν στον πλανήτη», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Πέτερι Σάλας.

Η αλλαγή του ρεκόρ είδε το φως της δημοσιότητας αφού οι επιστήμονες του οργανισμού επικοινώνησαν με τους επιστήμονες  που είχαν κάνει την αρχική καταγραφή. Τα στοιχεία πέρασαν από εξονυχιστικούς ελέγχους πριν επιβεβαιωθεί το νέο ρεκόρ.

(από travelestate.gr, με πληροφορίες από Guardian)