Με το που ξέσπασε ο κορωνοϊός, ακόμη και οι πιο ενθουσιώδεις μάγειρες αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν σε μια νέα, πιο περίπλοκη σχέση με τις κουζίνες τους. Η αλλαγή ήταν ραγδαία. Για πρώτη φορά οι Αμερικανοί πολίτες άρχισαν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στο σούπερ μάρκετ παρά στα εστιατόρια, ενώ μέσα σε ένα μήνα οι πωλητές είδαν τις πωλήσεις να αυξάνονται σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε οκτώ χρόνια

προβλεπόμενης αύξησης. Οι αγοραστές ξεκίνησαν γεμίζοντας τα ράφια τους με προμήθειες για τον επικείμενο εγκλεισμό. Στη συνέχεια, ακολούθησε μια περίοδος νοσταλγίας, με σημαντική αύξηση στα δημητριακά και σε άλλα είδη comfort food. Σύντομα κυριάρχησε η νέα τάση, της περίτεχνης μαγειρικής.

«Οι καταναλωτές αγκαλιάζουν την τακτική και πιο περίπλοκη μαγειρική και δεν προβλέπουμε υποχώρηση αυτής της τάσης», δήλωσε ο Ρόντνεϊ Μακ Μούλεν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σούπερ μάρκετ Kroger, η οποία έχει δει τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 30% από την έναρξη της πανδημίας. Ο ίδιος, καθώς και άλλοι επιχειρηματίες, υποστηρίζει πως η μαζική επιστροφή στην κουζίνα λόγω της COVID-19 θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα τις καταναλωτικές συνήθειες. Ηδη παρατηρούνται επτά τρόποι με τους οποίους η πανδημία έχει μεταμορφώσει τις συμπεριφορές των Αμερικανών στα παντοπωλεία.

Αρχικά, οι επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ είναι λιγότερες και οι λίστες με τα ψώνια είναι μεγαλύτερες και πιο αναλυτικές, καθώς η ανάγκη αποφυγής συνωστισμών έχει διδάξει τους καταναλωτές πώς να ψωνίζουν αποτελεσματικά. «Οι άνθρωποι πηγαίνουν πλέον στα καταστήματα με ξεκάθαρο σκοπό», αναφέρει ο Τζον Οουεν, αναπληρωτής διευθυντής τροφίμων και λιανικής της εταιρείας ανάλυσης αγορών Mintel. Σύμφωνα με μελέτη της McKinsey, πριν από την έναρξη της πανδημίας, το 19% των Αμερικανών αγόραζε φαγητό περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα. Μέχρι τον Ιούνιο ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί στο 10%.

Διαδίκτυο
Δεύτερον, οι διαδικτυακές αγορές απολαμβάνουν πρωτοφανή άνθηση. Πριν από ένα χρόνο, το 81% των αγοραστών δήλωνε πως δεν χρησιμοποιεί ποτέ το Διαδίκτυο για την αγορά ειδών παντοπωλείου. Και όμως, στις αρχές του καλοκαιριού, οι διαδικτυακές πωλήσεις ειδών σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ άγγιξαν τα 7,2 δισ. δολάρια. Τα καταστήματα αυξάνουν πυρετωδώς τους χώρους στάθμευσής τους για να διαχειριστούν καλύτερα την κυκλοφορία των αγοραστών που επιθυμούν να παραλάβουν τις ηλεκτρονικές παραγγελίες τους. Παράλληλα, εταιρείες όπως η Kroger και η Whole Foods ανοίγουν συνεχώς «σκοτεινά καταστήματα», τα οποία σχεδιάζονται αποκλειστικά για την παραλαβή και παράδοση παραγγελιών που πραγματοποιούνται στο Διαδίκτυο.

Αντίστοιχη δημοφιλία απολαμβάνει και το πορτοκάλι, το οποίο αναδεικνύεται στο νέο προτεινόμενο σνακ των Αμερικανών. Σε μεγάλο βαθμό, η δημοφιλία του εσπεριδοειδούς οφείλεται στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος που προσφέρει, καθώς και στην ανθεκτικότητά του συγκριτικά με άλλα φρούτα. Σε γενικές γραμμές, οι πωλήσεις των φυσικών προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 78% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγορών IRI.

Τέταρτον, η πανδημία έφερε μαζί της ριζικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική των σούπερ μάρκετ, όπως ευρύτερους διαδρόμους και αποστάσεις, και οι αγοραστές φαίνεται να επιθυμούν την παραμονή του νέου καθεστώτος. Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες για την αποφυγή μόλυνσης επιταχύνουν ραγδαία την αύξηση των αυτόματων πληρωμών. Μάλιστα, η Walmart δοκιμάζει ένα νέο σύστημα που αντικαθιστά τις παραδοσιακές γραμμές των ταμείων με μια ανοιχτή πλατεία που περιέχει 34 τερματικά, όπου οι αγοραστές μπορούν να σκανάρουν μόνοι τους τις αγορές τους.

Επειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες τα αμερικανικά σούπερ μάρκετ προσέφεραν μια ατελείωτη –σχεδόν ζαλιστική– επιλογή προϊόντων, η ποικιλία φαίνεται να υποχωρεί. Δεν υπάρχουν πλέον δωρεάν δείγματα, καθότι αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, ενώ συναντά κανείς λιγότερες ειδικές προσφορές. Αλλωστε, καθώς οι αγοραστές σκοπεύουν να εισέλθουν και να βγουν γρήγορα από τα καταστήματα, περιορίζονται πλέον σε προϊόντα που ήδη γνωρίζουν. Οι αγοραστές του Διαδικτύου, καθοδηγούμενοι από τους αλγορίθμους και τη διαδικασία αυτόματης συμπλήρωσης, αποφεύγουν με τη σειρά τους τις παρορμητικές αγορές νέων προϊόντων.

Μία ακόμη έκπληξη είναι η άνοδος του κατεψυγμένου φαγητού, οι πωλήσεις του οποίου αυξήθηκαν κατά 94% τον Μάρτιο, λόγω του πανικού που επέφερε η ανακοίνωση της πανδημίας. Η τάση αυτή μπορεί να μειώθηκε, ωστόσο το ενδιαφέρον σε κατεψυγμένα προϊόντα παραμένει: αρκετοί καταναλωτές συνειδητοποίησαν πως τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι λιγότερο δαπανηρή και ενίοτε πιο αξιόπιστη εναλλακτική λύση από τα φρέσκα προϊόντα. Εξερευνώντας τον καταψύκτη, οι αγοραστές βρήκαν αρκετές νόστιμες νέες επιλογές.

Τέλος, η ευθραυστότητα της αλυσίδας εφοδιασμού και η εκτίμηση της αίσθησης της κοινότητας έχουν ευνοήσει σημαντικά τα τρόφιμα που παράγονται σε τοπικό επίπεδο. Η τάση αυτή αποτελεί κομμάτι μιας μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης σχετικά με την υγιεινή διατροφή, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, την κλιματική αλλαγή, αλλά και την επιθυμία των καταναλωτών να στηρίζουν τους παραγωγούς της γειτονιάς.

(Από την Καθημερινή)