Θα Κάνουμε Συνομιλίες στο ΝΑΤΟ με "Μηχανική Βλάβη"; – Η Τουρκική Παγίδα

Θα Κάνουμε Συνομιλίες στο ΝΑΤΟ με Μηχανική Βλάβη; – Η Τουρκική Παγίδα
του Βαγγέλη Σαρακηνού
Δευ, 14 Σεπτεμβρίου 2020 - 19:14

Συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΝΑΤΟ ανακοινώθηκε για την Τρίτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, να συνεχιστεί η συζήτηση επί των προτάσεων Στόλτενμπεργκ. Η ανακοίνωση έγινε την ώρα που η Άγκυρα έχει αποσύρει το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όχι όμως και τις αξιώσεις της για θαλάσσιες περιοχές που ισχυρίζεται ότι της ανήκουν

Σημειώνεται ότι στις αρχές του μήνα σε μια αυθαίρετη, κατά την Αθήνα, ερμηνεία, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είχε εμφανίσει την παραλαβή των προτάσεων του από τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της Τουρκίας, ως έναρξη διαλόγου. Η ενέργεια αυτή, η οποία διαψεύστηκε από την Αθήνα, ευθύς αμέσως, είχε γίνει μάλιστα την ώρα που ήταν σε κορύφωση η στρατιωτική ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακολούθησε μια οργανωμένη από την Άγκυρα, τουρκική εκστρατεία συκοφάντησης της Ελλάδας, ότι η Αθήνα δυναμιτίζει τις διαδικασίες διαλόγου, αλλά και διευκρινιστικές δηλώσεις από τον Στόλτενμπεργκ. Παραλλήλως, η Ελλάδα προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα τη σύγκληση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, το οποίο απαρτίζεται από τους Πρέσβεις των χωρών-μελών της Συμμαχίας.

Στο ΝΑΤΟ, αλλά πως; 

Εκεί, σε πολιτικό επίπεδο, η Αθήνα έθεσε τις “κόκκινες γραμμές” της προκειμένου να υπάρξει διάλογος και αυτές δεν ήταν άλλες από την άμεση άμεση αποχώρηση από την ελληνική υφαλοκρηπίδα του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών που το συνόδευαν. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται ήδη από την Κυριακή στο λιμάνι της Αττάλειας. Είναι όμως από μόνη της αρκετή η απόσυρσή του για την έναρξη των διαδικασιών που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οι διπλωματικές πηγές που έκαναν τη διαρροή δεν ήταν και πολύ διαφωτιστικές. Ανέφεραν απλώς, ότι η συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΝΑΤΟ θα γίνει την Τρίτη, «για να συνεχιστεί η συζήτηση ως προς τις προτάσεις του γγ της Συμμαχίας με τις ελληνικές παρατηρήσεις». Τι σημαίνει όμως αυτό; Η ελληνική πλευρά δεν ξεκαθαρίζει για την ώρα, έστω και ανεπισήμως, αν εξακολουθεί να συνομιλεί μόνον με τον εκπρόσωπο του Στολτενμπεργκ χωρίς να απευθύνεται στον Τούρκο εκπρόσωπο ή αν, επειδή αποσύρθηκε το Ορούτς Ρέις, αρχίζει πλέον απευθείας διάλογο με την τουρκική αντιπροσωπεία.

(η συνέχεια στο slpress.gr)