Για μια χρονική περίοδο δύο μηνών, η διεθνής αγορά πετρελαίου εμφανιζόταν υπέρμετρα υποτονική. Τα συμβόλαια μελλοντικών παραδόσεων για το Βrent, το διεθνές benchmark  εμφάνιζαν, σε ημερήσια βάση, μια σχετικά ουδέτερη διακύμανση της τάξης του 1 δολαρίου ανά βαρέλι, είτε ανοδικά είτε πτωτικά. Σε αυτό συνέβαλαν οι συμφωνηθείσες περικοπές του ΟPEC + που σταθεροποίησαν την αγορά.  

 

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα (δηλαδή η αναμενόμενη μεταβλητότητα των ρυθμών μεταβολής ενός στοιχείου ενεργητικού) έχει υποχωρήσει από το ζενίθ του 345% στις 21 Απριλίου, όταν οι τιμές του αργού κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, σε μόλις κατά τι χαμηλότερα του 30% στα τέλη Αυγούστου.

Οι συναλλαγές που ακολούθησαν εγκλώβισαν τις τιμές του πετρελαίου σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος διακυμάνσεων.

(Γράφημα που απεικονίζει την τροχιά των τιμών του Brent το τελευταίο εξάμηνο. Πηγή: Ft.com)

Όλα αυτά αποτελούν παρελθόν από χθες το πρωΐ της Παρασκευής, καθώς οι τιμές του αργού περιεπλάκησαν σε ένα νέο πτωτικό σπιράλ που κατέληξε σε κάθετες απώλειες ύψους 3,90%, που διαμόρφωσαν την τιμή του Brent στα 42,35 δολάρια ανά βαρέλι, στην μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον περασμένο Ιούνιο και με την ετήσια μεταβολή να ανέρχεται σε -29,92%.

Ενδοσυνεδριακά, οι αρχικές απώλειες για το διεθνές benchmark κυμαίνονταν στην περιοχή του 2,34% (43,04 δολάρια ανά βαρέλι), ή 2 δολάρια κάτω από τα επίπεδά του του προηγούμενου επταημέρου των συναλλαγών.  

 

(Γράφημα που απεικονίζει την τροχιά των τιμών του Brent την τελευταία εβδομάδα. Πηγή: Ft.com)

Ανάλογη ήταν η εικόνα και για το αμερικανικό WTI που κατέγραφε έντονες απώλειες ενδοσυνεδριακά, ακόμη και κατά περισσότερο από 4,50%, και κινούταν στην περιοχή των 39,51 δολαρίων ανά βαρέλι.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάρρευση της τιμής να οφείλεται πιθανότατα στην ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου, που κατέστη δυνατή μετά τις πληροφορίες για μείωση του ποσοστού ανεργίας των ΗΠΑ στο 8,4%, αλλά και για μια νέα κάμψη στη ζήτηση βενζίνης στην χώρα. Ένα ισχυρό δολάριο καθιστά το πετρέλαιο των ΗΠΑ πιο ακριβό για την αγορά άλλων χωρών και επομένως έχει συνήθως μια αντίστροφη σχέση με την τροχιά που ακολουθεί το αργό.

Είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς αγορές το γεγονός ότι η νέα «βουτιά» της τιμής του αργού σημειώνεται παρά τη σημαντική εξισορρόπηση  στα αποθέματα πετρελαίου αυτήν την εβδομάδα.

Δεν είναι όμως μόνο η ισχυροποίηση του δολαρίου ο μοναδικός παράγοντας πίσω από την κατάρρευση των τιμών του αργού. Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ προέβλεψε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα διατηρηθούν στο εύρος διακύμανσης μεταξύ 50-55 δολαρίων ανά βαρέλι κατά το επόμενο έτος, καθώς ο πλανήτης εξακολουθεί να κινείται στον αστερισμό της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και ως αποτέλεσμα της έμφασης στην προώθηση των Αναεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο.

Για τον επόμενο μήνα, Οκτώβριο, αναμένεται νέα συμπίεση της ζήτησης αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, καθώς λήγει η περίοδος οδήγησης και πλησιάζει η περίοδος συντήρησης των διυλιστηρίων της χώρας.

Η υποτονική ζήτηση καυσίμων και ο χαμηλός ρυθμός των ταξιδιωτικών μετακινήσεων λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού διατηρούν τις τιμές βενζίνης στις ΗΠΑ, πριν από την αργία της Labor Day, στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2004, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ).

Η μέση τιμή πώλησης της απλής βενζίνης στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες ανήλθε στα 2,22 δολάρια ανά γαλόνι, ήτοι, στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτήν την περίοδο του έτους τα τελευταία 16 χρόνια.

Αξίζει να σημιώσουμε πως από την περίοδο του lockdown στη χώρα, τον περασμένο Απρίλιο, οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν από τα χαμηλά του 1,77 δολαρίου ανά γαλόνι, στα τέλη Απριλίου, σε πάνω από 2,00 δολάρια έως τις αρχές Ιουνίου. Όμως, η μέση τιμή της βενζίνης παρέμεινε σχετικά σταθερή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με τις τιμές να καθορίζονται κατά περίπου 18% χαμηλότερα από εκείνες την αντίστοιχη περίοδο το 2019, ανέφερε η ΕΙΑ.

Η ζήτηση βενζίνης είχε καταφέρει να ανακάμψει και να διαμορφωθεί στο 90% του επιπέδου που βρισκόταν το περασμένο έτος, έως τα τέλη Ιουνίου. Εν τούτοις, η κατανάλωση κυμαινόταν πέριξ αυτών των επιπέδων κατά το δίμηνο Ιούλιος- Αύγουστος, υποδηλώνοντας ότι η ζήτηση πασχίζει να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 28 Αυγούστου ανήλθε σε 8,786 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από 9,161 εκατ. βαρέλια για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα που έληξε στις 21 Αυγούστου.