Ένα Βήμα πριν το Οριστικό Αντίο στον Λιγνίτη- Αυξήθηκαν στα 30 Ευρώ ο Τόνος οι Τιμές των Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων

Ένα Βήμα πριν το Οριστικό Αντίο στον Λιγνίτη- Αυξήθηκαν στα 30 Ευρώ ο Τόνος οι Τιμές των Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 31 Ιουλίου 2020 - 16:45

H ανάκαμψη των υψηλών τιμών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων και οι νέες επιβαρύνσεις των οικονομικών της ΔΕΗ από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της, έδωσε ένα οριστικό, κατά τα φαινόμενα, τέλος, στις απορίες όσων ισχυρίζονταν ότι η απολιγνιτοποίηση θα μπορούσε να τραβήξει σε μάκρος. Με τις τιμές των ρύπων στα 30 ευρώ ανά τόνο που αποτελούν ένα νέο ρεκόρ από το 2006 και με τις προβλέψεις  

των ειδικών για περαιτέρω ανοδική πορεία τους και κατά την προσεχή πενταετία, εξαιτίας και της αυστηροποίησης των ευρωπαϊκών κανονισμών για την υπόθεση, σημαίνει, πρακτικά, ότι μπορεί να ανέλθουν ακόμη και στα 40 ευρώ ανά τόνο.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα και τα όσα μέλλουν να συμβούν μεσοπρόθεσμα επιδεινώνουν τα ήδη εύθραυστα οικονομικά της ΔΕΗ, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη να εκτιμά προ καιρού, πως η Επιχείρηση θα επιβαρυνθεί κατά τουλάχιστον 300 εκ. ευρώ, από εκείνα που υποχρεώθηκε να επωμισθεί το προηγούμενο έτος.

Προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα, η ΔΕΗ έχει σπεύσει να περιορίσει την παραγωγή από τα λιγνιτικά εργοστάσιά της, με τις πτωτικές τάσεις να καθίστανται πιο έντονες μετά την ανακοίνωση της απόφασης πλήρους απολιγνιτοποίησης, τον Σεπτέμβριο του 2019, με αποτέλεσμα, τον περασμένο Μάιο, η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή να υποχωρήσει σε σημίο ρεκόρ, αφού κάλυπτε μόλις το 6% της ζήτησης στο διασυνδεδεμένο δίκτυο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εξέδωσε ο ΑΔΜΗΕ, το μερίδιο του λιγνίτη στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή, έπεσε στο 5% τον Ιούνιο, αφού σε σύνολο 3841 γιγαβατωρών, οι λιγνιτικές μονάδες κάλυψαν μόλις τις 207, ενώ σε σύγκριση με το 2019, η λιγνιτική παραγωγή έχει σημειώσει κάμψη 75% τον ίδιο μήνα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του Διαχειριστή το κενό κάλυψαν οι μονάδες αερίου, που είχαν μερίδιο 37% αλλά και από ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα οι ΑΠΕ είχαν μερίδιο 14%, με τις εισαγωγές να καλύπτουν το 21% του ισοζυγίου, και τα υδροηλεκτρικά το 9%. Επίσης, το εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος, το μερίδιο του λιγνίτη διαμορφώθηκε στο 12% ή 3000 γιγαβατώρες, με μείωση 48% από το αντίστοιχο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Είναι χαρακτηριστικό των όσων συνέβησαν ότι στις 20 Μαΐου καταγράφηκε μια ιστορική στιγμή, καθώς ήταν η πρώτη ημέρα εδώ και επτά δεκαετίες κατά την οποία δεν λειτούργησε καμία λιγνιτική μονάδα στην Δυτική Μακεδονία. Παράλληλα, μεταξύ 7ης και 9ης Ιουνίου συμπληρώθηκαν οι πρώτες 40 ώρες που δεν λειτούργησε καμία λιγνιτική μονάδα σε ολόκληρη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των δύο λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη.