Το μερίδιο στην αγορά φυσικού αερίου του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom στη βορειοδυτική Ευρώπη και την Ιταλία μειώθηκε το α’ εξάμηνο περί τις 4 ποσοστιαίες μονάδες σε 34% έναντι 38% έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε στο Reuters η εταιρεία δεδομένων Refinitiv

Στο μεταξύ η ερευνητική εταιρεία Prospex δίνει μία άλλη διάσταση, υποστηρίζοντας ότι ο όγκος εμπορίας του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη για φέτος ενδέχεται να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ από τα 63.038 terawatt ανά ώρα (TWh) πέρυσι.

Η μείωση της προσφοράς της ρωσικής εταιρείας αποτελεί τη μεγαλύτερη σε σχέση με τους υπόλοιπους προμηθευτές στη βορειοδυτική Ευρώπη και την Ιταλία κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η υπερπροσφορά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και τους δύο ήπιους χειμώνες έχει φέρει τα αποθέματα σε υψηλά επίπεδα νωρίτερα από το συνηθισμένο, στέλνοντας τον Ιούνιο τις τιμές σε χαμηλά όλων των εποχών.

Την Παρασκευή οι λιανικές τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έμειναν σχεδόν αμετάβλητες, διαμορφούμενες στα 36,8 ευρώ το megawatt/ώρα (MWh) στη Γερμανία και στα 41,6 στη Γαλλία.

Ορισμένες χώρες, όπως το Βέλγιο, έχουν ήδη προμήθειες άνω του 90%, ενώ άλλες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Σλοβακίας, έχουν επίπεδα αποθήκευσης περισσότερο του 70%.

Οι εξαγωγές της Gazprom μέσω των τριών κύριων αγωγών της -Nord Stream, Mallnow και Velke Kapusany- μειώθηκαν κατά 14 δισ. κυβικά μέτρα (bcm), σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, με τις ρωσικές ροές μέσω του σταθμού Mallnow να σταματούν στα τέλη Μαΐου, καθώς έληξε η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Πολωνίας.

Η νορβηγική Equinor

Η προσφορά από τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή -τη νορβηγική Equinor- μειώθηκε μεν κατά περίπου 4 bcm, ωστόσο το μερίδιο αγοράς της σημείωσε άνοδο 1 εκατοστιαίας μονάδας στο 26%, απόρροια της πτώσης της προσφοράς από τη Ρωσία.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Reuters, η προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στη βορειοδυτική Ευρώπη και την Ιταλία αυξήθηκε κατά 2%, ενώ το μερίδιο των εισαγωγών της Βόρειας Αφρικής από την Ιταλία μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.

Οι πωλήσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πωλήσεων (ESP) της Gazprom επέτρεψαν στους αγοραστές να μειώσουν τον όγκο μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων για να βελτιστοποιήσουν την προσφορά τους με λιγότερους όγκους ή μελλοντικές ημερομηνίες παράδοσης.

«Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι προμηθευτές αγοράζουν φυσικό αέριο της Gazprom ακόμα και όταν η αγορά είναι υπερβολικά υπερ-φορτωμένη δείχνει σίγουρα την ανταγωνιστικότητα της ρωσικής εταιρείας» δήλωσε ο Τζακ Σαρπλς, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενέργειας της Οξφόρδης.

Εμπόριο

Στο μεταξύ η ερευνητική εταιρεία Prospex δίνει μία άλλη διάσταση, υποστηρίζοντας ότι ο όγκος εμπορίας του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη για φέτος ενδέχεται να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ από τα 63.038 terawatt ανά ώρα (TWh) πέρυσι, καθώς οι εμπορικοί κόμβοι αγοράζουν περισσότερο φυσικό αέριο, με σκοπό να διατηρηθούν οι τιμές του στη λιανική πώληση σε χαμηλά επίπεδα.

Ο όγκος συναλλαγών του περασμένου έτους στο χονδρικό εμπόριο σε 11 ευρωπαϊκές αγορές αυξήθηκε κατά 20%, ποσοστό αύξησης το οποίο καταγράφεται επίσης το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2020, τονίζει η συμβουλευτική εταιρεία στην ετήσια έκθεσή της για την αγορά του φυσικού αερίου.

Η Prospex σημειώνει επίσης ότι το 2019 η Διευκόλυνση Μεταφοράς Τίτλου (TTF) της Ολλανδίας διαπραγματεύτηκε 45% μεγαλύτερο όγκο απ’ ό,τι το 2018, ενώ ταυτόχρονα το Εθνικό Σημείο Εξισορρόπησης (NBP) της Βρετανίας έχασε 18%.

Η TTF έχει καταστεί το κύριο σημείο αναφοράς της Ευρώπης για την τιμή σποτ και τις τιμές των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης, αναφορικά με τη διαχείριση του κινδύνου των τιμών από τους εμπόρους και τις χρηματοοικονομικές αντισταθμίσεις από τους θεσμικούς επενδυτές.

Η τιμή TTF στην πλατφόρμα διαπραγμάτευσης της ICE την Παρασκευή έκλεισε στα 5,410 MWh.

Όπως δηλώνει ο αναλυτής της Prospex Νάιτζελ Χάρις, «η εμπορία του φυσικού αερίου δείχνει ότι δεν επλήγη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι στιγμής και θα συνεχίσει να αυξάνεται έως τα τέλη του 2020», προσθέτοντας ότι «οι τιμές είναι μεν χαμηλές, εντούτοις η μεταβλητότητα στην αγορά είναι υψηλή».

Πωλήσεις μέσω ESP

Η Gazprom προσφέρει φυσικό αέριο στην ESP, το οποίο δεν πωλείται μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων, ενώ περισσότερα από 19 bcm φυσικού αερίου έχουν πωληθεί μέσω της ESP φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Gazprom Export. Όμως με την τρέχουσα υπερπροσφορά, η Gazprom προσφέρει περισσότερους όγκους για μελλοντική προμήθεια, με ημερομηνίες παράδοσης που κυμαίνονται μέχρι το 2022. Οι τιμές στην ESP είναι γενικά πιο ελκυστικές απ’ ό,τι στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια της Gazprom, αναφέρουν οι έμποροι. «Με τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου (τόσο χαμηλές), τα περισσότερα από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια καθίστανται ασύμφορα» δήλωσε ένας από αυτούς. «Επιπλέον, στην ESP μπορούν να αγοραστούν όγκοι σε περιοχές όπου η ρευστότητα είναι περιορισμένη» συμπληρώνει. Η Γερμανία και η Σλοβακία ήταν οι δημοφιλέστεροι προορισμοί από την πλατφόρμα ESP φέτος, κάτι που σημαίνει ότι οι προμηθευτές βελτιστοποιούν τις μακροπρόθεσμες παραδόσεις τους.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")