Ο πιο σίγουρος τρόπος για να κερδίσεις το παιχνίδι, είναι να αλλάξεις τους κανόνες προς όφελος σου. Ωστόσο δεν είναι εύκολο να συμφωνήσει ο συμπαίκτης σου. Θα πρέπει να συμπεριφερθείς με μεγάλη μαεστρία ή να ευνοηθείς από τη συγκυρία. Οι φυσικές καταστροφές, πόλεμοι, πανδημίες και η τεχνολογία υπήρξαν ανέκαθεν οι κύριοι μοχλοί που ενίσχυσαν τις κοινωνικές αλλαγές

Καθώς η ζωή των ανθρώπων τείνει να γίνει ακόμη πιο ψηφιοποιημένη, είμαστε μάρτυρες μιας ταχείας μετάβασης σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Οι πολίτες που τα χρησιμοποιούσαν, έχουν αρχίσει να προτιμούν τις κάρτες. Τα χαρτονομίσματα ίσως αποτελέσουν το μεγάλο θύμα της πανδημίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι εξαπλώνουν τη μόλυνση, καθώς ο ιός μπορεί να προσκολληθεί στην επιφάνεια για αρκετές ημέρες. Τα μετρητά έχουν κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούνται από εμπόρους ναρκωτικών, τρομοκράτες, φοροφυγάδες. Τώρα αποτελούν και θανάσιμο φορέα αρρώστιας.

Ο big brother είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε
Το απολύτως ψηφιακό χρήμα αποτελεί τον -όχι και τόσο κρυφό- πόθο της τραπεζικής ελίτ. Θεωρεί πως έτσι θα αντιμετωπιστούν οριστικά οι τραπεζικές κρίσεις, καθώς θα εκλείψει για πάντα ο κίνδυνος του bank run. Θα είναι αδύνατον να αποσύρεις τα χρήματα σου από το τραπεζικό σύστημα. Πλέον όμως αντιλαμβάνονται πως μπορούν να επιτύχουν κάτι παραπάνω από αυτό. Θα τους εξασφαλίσει το απόλυτο πλεονέκτημα στο οικονομικό παιχνίδι. Το ψηφιακό χρήμα εύκολα παρακολουθείται, ελέγχεται, χειραγωγείται.

Σε ένα κόσμο χωρίς χαρτονομίσματα οι καταθέτες δεν θα μπορούν να τα αποσύρουν από το τραπεζικό σύστημα και έτσι θα μπορούν να βάλουν όσο αρνητικό επιτόκιο θέλουν. Οι καταθέτες, είτε μικροί, είτε μεγάλοι, δεν έχουν τρόπο να προφυλαχθούν. Ακόμα και -10% να επιβάλουν αρνητικά επιτόκια, πως θα μπορούν να αμυνθούν οι καταθέτες; Η απάντηση είναι απλή και ταυτόχρονα τρομακτική: Δεν μπορούν! Μην έχοντας την δυνατότητα να τα κρύψουν στο «στρώμα», η μόνη τους διέξοδος είναι να τα επενδύσουν ή να τα καταναλώσουν. Προς τα πού; Μα φυσικά εκεί που επιθυμούν οι αρχές. Για το «κοινό καλό». Αυτοί ξέρουν καλύτερα!

Η διαφορά των σημερινών με τα νέα ψηφιακά νομίσματα, είναι πως πρόκειται για «έξυπνο» χρήμα. Αν πας σήμερα σε ένα σουπερ μάρκετ και πληρώσεις με κάρτα, καταγράφει το όνομα σου, το κατάστημα, η ώρα και το ποσό που ξόδεψες. Με το νέο ψηφιακό χρήμα θα μαθαίνουν και τι ψώνισες.

Η παραβίαση της ιδιωτικότητας εκτός από ενοχλητική, είναι επικίνδυνη. Το πρόβλημα δεν αφορά αν προτιμάς την AIM από την Colgate για οδοντόκρεμα. Οι καταναλωτικές συνήθειες φανερώνουν πολύ περισσότερα για εσένα από όσο αυτά που λες. Δεν χρειάζεται καταδότης να σε εντοπίσει αν σε κάποιο αυταρχικό πολίτευμα αγοράσεις αντικαθεστωτική εφημερίδα ή κάποιο βιβλίο ενός συγγραφέα μη-αρεστού στην κυβέρνηση. Όσο και να λες στους συνάδελφους σου στην δουλειά πως υποστηρίζεις την κυβέρνηση, η καταναλωτική σου συμπεριφορά σε προδίδει.

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές παρέχουν ευκολία, αλλά ανοίγουν διάπλατα τη πόρτα στον big brother να καταγράψει τη ζωή μας. Νομίζετε πως πρόκειται για το πολύ μακρινό μέλλον; Στην Κίνα ήδη κρατάνε κοινωνικό σκορ στους πολίτες που ανιχνεύουν, ελέγχουν, τιμωρούν και επιβραβεύουν. Ανάλογα την συμπεριφορά σου κερδίζεις έκπτωση στο ενοίκιο ή τα παιδιά σου μπορούν να φοιτήσουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Αν το σκορ είναι αρνητικό, δεν επιτρέπεται να επιβιβαστείς σε αεροπλάνο.

Ήδη η Κίνα δοκιμάζει πιλοτικά σε τέσσερις πόλεις το e-RMB: Shenzhen, Suzhou and Chengdu, Xiongan, σύμφωνα με το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhau. Οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες ευνοούν τα σχέδια. Ο Mu Changchun, επικεφαλής της έρευνας για τα ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, δήλωσε ότι η τεχνολογία επιτρέπει την ανταλλαγή του ψηφιακού νομίσματος χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο.

(η συνέχεια στο euro2day.gr)