Μία από τις πλέον οδυνηρές συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού και της συνεπακόλουθης απότομης μείωσης της ενεργειακής ζήτησης παγκοσμίως, υπήρξε η κατάρρευση των αμερικανικών εξαγωγών LNG. Ενώ μέχρι τις αρχές του έτους η παραγωγή του υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αναπτύσσετο με ταχύτατους ρυθμούς χάρις στην τεράστια αύξηση της παραγωγής, κυρίως από shale gas, αλλά και την διευρυμένη παραγωγική και εξαγωγική υποδομή που έχει δημιουργηθεί μόλις την τελευταία δεκαετία.

Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι ενώ το 2008 η συνολική παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ήτο 546 Δισ. Κυβ. Μέτρα το 2018 αυτή είχε ξεπεράσει τα 831 Δισ. Κυβ. Μέτρα το χρόνο. 

Σύμφωνα δε με στοιχεία του International Gas Union το 2019 οι ΗΠΑ ήσαν υπεύθυνες για το 50% της νέας παραγωγικής ικανότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως. Ήτο δε τόσο μεγάλη η επίδραση και ορμή των Αμερικανικών εξαγωγών LNG που οδήγησαν αρκετές χώρες, κυρίως στην Κεντρική  και Ανατολική Ευρώπη, να επανασχεδιάσουν τις ενεργειακές τους προμήθειες με βάση το Αμερικανικό LNG σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σπάσουν τα ενεργειακά τους δεσμά με την Ρωσία, αφού χάρις στο πυκνό πλέγμα αγωγών που ελέγχει η Μόσχα, οι εν λόγω χώρες αισθανόντουσαν ακόμα ως υποτελείς.

Η μεγάλη παραγωγική και εξαγωγική ικανότητα που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ συνέβαλλε στην ραγδαία ανάπτυξη των Αμερικανικών εξαγωγών LNG τόσο προς Ευρωπαϊκούς  όσο και προς Ασιατικούς προορισμούς καθώς και στην διαμόρφωση λίαν ανταγωνιστικών τιμών. Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί έκρηξη εξαγωγών τα τελευταία 3 χρόνια με αυτές να σημειώνουν ρεκόρ στα 1,819,387 Million Cubic ft. το 2019, δηλ. μια αύξηση 68% σε σχέση με το 2018.

Όμως συνέπεια των παρενεργειών της κρίσης του κορωνοϊού και της μεγάλης υποχώρησης της ζήτησης αερίου, οι αμερικανικές εξαγωγές LNG επλήγησαν σοβαρά και έτσι κατά τους πρώτους 5 μήνες του τρέχοντος υπέστησαν  σωστή καθίζηση. Σε τούτο συνέβαλλε τόσο η υπερπροσφορά LNG σε παγκόσμιο επίπεδο( αφού αίφνης υποχώρησε η ζήτηση ενω παράλληλα είχε ξεκινήσει παραγωγή από νέες μονάδες σε Αυστραλία και ΗΠΑ) η αλλά και στις αρκετά ποιό υψηλές τιμές όπως διαμορφώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο από τα αμερικανικά  εξαγωγικά τέρμιναλ (liquefaction plants) στον Κόλπο του Μεξικού. Σήμερα ενώ οι τιμές LNG σε Ευρώπη και στην λεκάνη του Ειρηνικού ( βλέπε TTF και JK LNG) κυμαίνονται στην περιοχή του $ 1,0 με $ 1,5 per mmBtu οι Αμερικανικές τιμές ( Henry Hub) διαπραγματεύονται στο επίπεδο των $ 2,0/ mmBtu.

Και ενώ παραδοσιακά, από τότε που ξεκίνησαν ουσιαστικά οι εξαγωγές αμερικανικού LNG το 2016, η τιμή του ήτο χαμηλότερη  από τις αντίστοιχες πολλών άλλων παραδοσιακών παραγωγών ( λχ. Κατάρ, Νιγηρίας, Αλγερίας),τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους η όλη κατάσταση με τις διεθνείς τιμές του υγροποιημένου αερίου ανετράπη με τις τιμές των τριών βασικών ζωνών ( βλέπε γραφική παράσταση) να συγκλίνουν μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων αλλά με τις Αμερικανικές τιμές να μένουν ανέπαφες. Το αποτέλεσμα ήταν αυτές, σχεδόν "ανεπαίσθητα", και χωρίς να το πολύ καταλάβουν οι παραγωγοί όπως θα έλεγε ο ποιητής, να διαμορφωθούν σε πλέον υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τους άλλους παραγωγούς. 

Έτσι δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι για τον μήνα Ιούλιο οι εξαγωγές Αμερικανικού  LNG εμφανίζονται μειωμένες κατά 60% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο ότι αυτές είχαν κορυφωθεί. Σύμφωνα με στοιχεία της Clipper Data τις πρώτες 2 εβδομάδες του Ιουνίου οι αμερικανικές εξαγωγές ήσαν 750,000 τόνοι με μόνο 11 φορτία να διασχίζουν τον Ατλαντικό ενώ τον Μάιο εξήχθησαν 3,6 εκατ. τόνοι σε 53 φορτία. Σύμφωνα με παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς το 50% των αμερικανικών φορτίων LNG που εξάγονται αφορούν μακροπρόθεσμα συμβόλαια πράγμα που προσφέρει μια ασφάλεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των παραγωγών εταιρειών όπως λχ της Cheniere Energy και της Sampra Energy που διαχειρίζονται τα μεγάλα εξαγωγικά τέρμιναλ στην Λουϊζιάνα και στο Τέξας.

"Αυτή την εποχή ο κόσμος δεν χρειάζεται Αμερικανικό LNG" δηλώνει γνωστός αναλυτής της McKinsey, υποδηλώνοντας την μεγάλη υπερπροσφορά που παρατηρείται στη διεθνή αγορά. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα trump ship LNG τον περασμένο μήνα που ενώ είχε φθάσει έξω από λιμάνι της Γαλλίας έλαβε εντολή να γυρίσει πίσω στα αμερικανικά παράλια  για να ξεφορτώσει τελικά στο Μεξικό. Αρκετοί αναλυτές της ενεργειακής αγοράς εκτιμούν ότι η σημερινή κακοδαιμονία για τις Αμερικανικές εξαγωγές LNG είναι περαστικό φαινόμενο και ότι σύντομα θα δούμε ανάκαμψη για κυρίως στρατηγικούς λόγους.