ΛΟΝΔΙΝΟ. Περισσότεροι από 30 νοήμονες εξωγήινοι πολιτισμοί, ικανοί για επικοινωνία μεταξύ τους, ενδέχεται να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον γαλαξία μας, σύμφωνα με μελέτη αστροφυσικών του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ της Αγγλίας. «Το πόρισμα της μελέτης μας έχει μεγάλη αξία, καθώς μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για αξιόπιστες προβλέψεις για το μέλλον της ανθρωπότητας στο σύμπαν.

Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να υπολογίσουμε τον αριθμό των νοημόνων πολιτισμών, ικανών για επικοινωνία», σημειώνει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Κρίστοφερ Κονσελίτσε.

Το 1961, ο αστρονόμος Φρανκ Ντρέικ επινόησε την «εξίσωση Ντρέικ», θέτοντας επτά παραμέτρους για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής και τον αριθμό νοημόνων πολιτισμών. Οι παράμετροι αυτές αφορούσαν τον αριθμό άστρων που σχηματίζονται ετησίως στον γαλαξία, μέχρι και τον χρόνο που θα απαιτείτο από έναν πολιτισμό για να στείλει σήματα μέσω Διαστήματος. Η εξίσωση Ντρέικ περιέχει, όμως, πολλές ασάφειες και αξιοποιείται περισσότερο ως θεωρητικό εργαλείο παρά ως μέθοδος μέτρησης.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία λαμβάνει υπόψη της πολλούς συγκεκριμένους και μετρήσιμους παράγοντες, ο γαλαξίας μας διαθέτει σήμερα μεταξύ τεσσάρων και 211 εξωγήινων πολιτισμών, ικανών να επικοινωνούν μεταξύ τους, με τον πιθανότερο αριθμό να είναι 36. Ο Κονσελίτσε επισημαίνει, όμως, ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί συντηρητική εκτίμηση, βασισμένη στην ανθρώπινη εμπειρία. Ο άνθρωπος κατόρθωσε εδώ και μόλις έναν αιώνα να στέλνει σήματα στο Διάστημα. Η επιστημονική ομάδα εκτιμά ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός θα πρέπει να επιβιώσει τουλάχιστον άλλα 6.120 χρόνια ώστε να είναι ικανός για αλληλοεπικοινωνία με εξωγήινους. «Οι εκτιμήσεις μας αφορούν έναν πολύ μακρινό πολιτισμό, σε απόσταση 17.000 έτη φωτός από τη Γη. Αν, πάλι, εντοπίσουμε κάποιον –ή πολλούς– εξωγήινο πολιτισμό πιο κοντά, αυτό θα ενισχύσει τις μακροπρόθεσμες πιθανότητες επιβίωσης του ανθρώπινου είδους, καθώς θα αποδεικνύει ότι ο χρόνος ζωής πολιτισμών που επικοινωνούν μεταξύ τους στο Διάστημα είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι αρχικά νομίζαμε», αναφέρει ο δρ Κονσελίτσε στην εφημερίδα The Guardian. Ο καθηγητής Αντριου Κόουτς, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, εκτιμά ότι οι υποθέσεις της ομάδας του Νότιγχαμ είναι λογικές, αλλά παραμένουν αναπόδεικτες με τα σημερινά τεχνολογικά μέσα και πριν από την πραγματοποίηση νέων αποστολών σε πλανητικά σώματα του ηλιακού συστήματος.

(REUTERS, Καθημερινή)