Τροφή, Ζωοτροφές, Φυτικές Ίνες και η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας (infographics)

Τροφή, Ζωοτροφές, Φυτικές Ίνες και η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας (infographics)
Τετ, 17 Ιουνίου 2020 - 08:56

Ημέρα Κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας έχει οριστεί από τον ΟΗΕ η 17η Ιουνίου κάθε χρόνο. Η ερημοποίηση είναι η υποβάθμιση της γης που προκαλείται κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες αλλά και κλιματικές αλλαγές. Η ερημοποίηση δεν αναφέρεται στην επέκταση υπαρκτών ερήμων. Συμβαίνει διότι δημιουργούνται ξηρά οικοσυστήματα,

τα οποία καλύπτουν το ένα τρίτο της στεριάς της Γης, και είναι ευάλωτα στην υπερεκμετάλλευση και την ακατάλληλη χρήση γης. Παράγοντες που μπορούν να υποβαθμίσουν την παραγωγικότητα της γης είναι η φτώχεια, η πολιτική αστάθεια, η καταστροφή των δασών, η υπερβόσκηση και οι κακές πρακτικές άρδευσης. Σκοπός της Ημέρας για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το θέμα της φετινής Ημέρας είναι: Τροφή, Ζωοτροφές, Φυτικές Ίνες – Η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση και τη γη. Η αυξημένη παραγωγή και κατανάλωση είναι βασικός παράγοντας υποβάθμισης της γης και της ερημοποίησης. Η ζήτηση περισσότερης γης για τροφή, ζωοτροφές και φυτικές ίνες για την παραγωγή ρούχων, σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση υποβαθμίζει την υγεία και την παραγωγικότητα της παραγωγικής γης. Θα πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε τρόπους ζωής, παραγωγής και κατανάλωσης. Αρκεί μόνο να σκεφτούμαι ότι, η παραγωγή ρούχων και παπουτσιών ευθύνεται για το 8% των αερίων του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην κλιματική κρίση σήμερα, και αναμένεται να φτάσει στο 50% μέχρι το 2030!

(Γράφημα από ΑΠΕ-ΜΠΕ)