Οι Προοπτικές του Ενεργειακού Τομέα για την Περίοδο Μετά την Κρίση του COVID 19: Ο Τομέας του Φυσικού Αερίου και ο Σχεδιασμός του ΔΕΣΦΑ

Οι Προοπτικές του Ενεργειακού Τομέα για την Περίοδο Μετά την Κρίση του COVID 19: Ο Τομέας του Φυσικού Αερίου και ο Σχεδιασμός του ΔΕΣΦΑ
του Fernando Kalligas*
Σαβ, 13 Ιουνίου 2020 - 10:52

Η αρχή του 2020 μας βρήκε όλους αντιμέτωπους με μια πρωτόγνωρη συνθήκη σε παγκόσμιο επίπεδο και λίγο μουδιασμένους για το τι μας επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα. Στη χώρα μας, η ανησυχία και η αβεβαιότητα, σταδιακά, αντικαταστάθηκαν με τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου για την υιοθέτηση μέτρων προστασίας των πολιτών και τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid-19, προσαρμόζοντας δραστικά τον τρόπο διαβίωσης μας

Χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση πρωτοφανούς βαρύτητας, που επηρέασε όχι μόνο το συνήθη τρόπο εργασίας, αλλά είχε και έντονο αντίκτυπο σε όλους μας, στη ζωή και την κοινωνική μας διάσταση. 

Ειδικότερα, για τον τομέα της ενέργειας και των υποδομών, όπου η παροχή υπηρεσιών, όπως ο ηλεκτρισμός και το φυσικό αέριο, το νερό και οι τηλεπικοινωνίες, αποτελούν καθημερινά αγαθά και αναπόσπαστα κομμάτια για την ομαλή λειτουργία των νοικοκυριών και της βιομηχανίας, η πρόκληση υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή και τροφοδοσία της κοινωνίας. 

Ο ΔΕΣΦΑ ξεκίνησε να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας πιθανής πανδημίας πολύ νωρίς χρονικά, προσαρμόζοντας το Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (Emergency Response Plan) και προετοιμάζοντας και εφαρμόζοντας στη συνέχεια λεπτομερή μέτρα, προκειμένου να θέσει την εταιρεία και το προσωπικό σε ετοιμότητα. Προτεραιότητα της εταιρείας είναι η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των ανθρώπων της και η διασφάλιση της συνεχούς λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) στη χώρα μας. 

Το προσωπικό ανταποκρίθηκε στο έπακρο με πλήρη υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και ευελιξία, συμβάλλοντας σημαντικά στη γρήγορη προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα και τις νέες συνθήκες εργασίας, χωρίς να έχει καταγραφεί κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα. 

Υπήρξε μοναδική δοκιμασία κρατηθούν ανοιχτά και πλήρως λειτουργικά τα Κέντρα Λειτουργίας και Συντήρησης κατά μήκος του αγωγού, το Κέντρο Κατανομής Φορτίου στο Πάτημα Ελευσίνας, καθώς επίσης και ο Τερματικός Σταθμός ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα και να ανταποκριθούν στην υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου. Το προσωπικό στο Πάτημα και στη Ρεβυθούσα εργάστηκε σε βάρδιες και διέμενε σε ειδικά διαμορφωμένους και απομονωμένους χώρους μέσα στις εγκαταστάσεις για το Πάτημα και σε τέσσερα καταμαράν, αγκυροβολημένα στον προβλήτα της Ρεβυθούσας. Αντίστοιχα, για το προσωπικό που εργάζεται στα κεντρικά γραφεία του ΔΕΣΦΑ, η κατ’ οίκον εργασία, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανήλθε στο 100% του εργατικού δυναμικού, διατηρώντας ομαλή τη ροή εργασίας μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της εταιρείας και με χωρίς καθυστερήσεις στον προγραμματισμό των έργων της εταιρείας. 

Άλλωστε, η έγκριση του Δεκαετούς (2020-2029) Προγράμματος Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ από τη ΡΑΕ, δόθηκε μέσα σε αυτή την περίοδο, απελευθερώνοντας επενδύσεις ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, με το 80% αυτών να αφορούν σε έργα για την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου και την επίτευξη των στόχων της χώρας για την απανθρακοποίηση, όπως στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και την Κεντρική Ελλάδα, την υιοθέτηση του LNG ως ναυτιλιακό καύσιμο στην Ανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας την Ελλάδα κόμβο για την προμήθεια και διανομή LNG στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη χρήση του φυσικού αερίου για χρήστες που βρίσκονται μακριά από το δίκτυο του ΕΣΦΜΑ, την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος μεταφοράς και τη διασύνδεσης της χώρας με τη Β. Μακεδονία, συμβάλλοντας περαιτέρω στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού στην ευρύτερη περιοχή. 

Παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της κρίσης δεν είναι ακόμη σαφείς και θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα για να τις κατανοήσουμε πλήρως και να τις καταγράψουμε, μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κάποια μείωση στη ζήτηση του φυσικού αερίου που θα μπορούσε να αποδοθεί άμεσα στην πανδημία. 

Η ζήτηση κυμαίνεται στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενου έτος περίπου, σημειώνοντας αύξηση κατά 17%. Η κατανάλωση του φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στις 21.473 GWh, προμηθεύοντας αδιάκοπα και με ασφάλεια τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες (με αύξηση φέτος κατά 9% σε σύγκριση με πέρσι για την ίδια χρονική περίοδο) και τα δίκτυα διανομής (με αύξηση 5%, αντίστοιχα).

Ο Τερματικός Σταθμός ΥΦΑ του ΔΕΣΦΑ στη νήσο Ρεβυθούσα σημείωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ποσοστά ρεκόρ εισαγωγών LNG, με ποσότητες κατά 45% περισσότερες έναντι του αντίστοιχου τετράμηνου του 2019. Τους δύο τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί κανονικά όλες οι προγραμματισμένες εκφορτώσεις στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας. 

Επιπλέον, οι εργασίες του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου εκτελούνται ως συνήθως και χωρίς κανένα πρόβλημα λόγω της απροσδόκητης πανδημίας

Το φυσικό αέριο είναι η ενέργεια που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκπληρώσει τους απαιτητικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και να αναστείλει την κατανάλωσή του, επιτρέποντας την ομαλή μετάβαση για μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην οικονομία.

Ας μην ξεχνάμε, πως το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο-γέφυρα, που θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας τα επόμενα χρόνια και αποτελεί την πιο αξιόπιστη και ευέλικτη πηγή ενέργειας.

 

Λίγα λόγια για τον κ. Fernando Kalligas, Επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων του ΔΕΣΦΑ και του Γραφείου Διοίκησης

Ο Fernando Kalligas είναι Επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και του Γραφείου Διοίκησης του ΔΕΣΦΑ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Έχει εργαστεί για μεγάλες εταιρείες σε περισσότερες από 20 χώρες, κυρίως σε έργα ενέργειας και υποδομών στην Ευρώπη, τη Νότια και Κεντρική Αμερική και την υποσαχάρια Αφρική. Είναι κάτοχος MBA από το Hult International Business School.