Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας, έπειτα από την αναβολή έναρξης στις 30 Ιουνίου των νέων χρονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας της εμπλοκής στην ολοκλήρωση των πληροφοριακών συστημάτων της Αγοράς Εξισορρόπησης, η οποία θα λειτουργεί από τον ΑΔΜΗΕ.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τους εμπλεκόμενους φορείς (δηλαδή την Ελληνική Χρηματιστήριο Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ) και τη ΡΑΕ, φαίνεται πως η 17η Σεπτεμβρίου αποτελεί την επικρατέστερη ημερομηνία για την «πρεμιέρα» του Target Model.

Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα με την Αγορά Εξισορρόπησης προέκυψε στις αρχές Απριλίου, με την αιφνίδια αποχώρηση από τη χώρα μας των τεχνικών της General Electric, ανάδοχου του έργου, πριν τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση μετακινήσεων στο εξωτερικό λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Έτσι, ανατράπηκε το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβανόταν στην υπουργική απόφαση για την προετοιμασία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με βάση το οποίο στις 30 Ιουνίου θα γινόταν η μετάβαση στις νέες χονδρεμπορικές αγορές από το υφιστάμενο Mandatory Pool.

Πίεση στην GE

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις σε εκπροσώπους του Τύπου του αντιπρόεδρου του ΑΔΜΗΕ Ιωάννη Μάργαρη, με την ευκαιρία ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου του Διαχειριστή, η πλατφόρμα της Αγοράς Εξισορρόπησης θα είναι έτοιμη εντός Αυγούστου για την έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου. Όπως συμπλήρωσε, ο Διαχειριστής πιέζει την General Electric ώστε να επισπευσθεί ο χρόνος προετοιμασίας της Αγοράς Εξισορρόπησης με την έλευση των τεχνικών της στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επισήμανε πως ο Αύγουστος αποτελεί ένα εφικτό και υλοποιήσιμο στόχο.

Με την ολοκλήρωση των πληροφοριακών συστημάτων της Αγοράς Εξισορρόπησης θα ξεκινήσουν τα τεστ προσομοίωσης από τους συμμετέχοντες της παραγωγικής λειτουργίας όλων των συστημάτων των αγορών, με σκοπό να εξοικειωθούν στο ψηφιακό «οικοσύστημα» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Κάτι που θα γίνει έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να αρχίσει μετά το Χρηματιστήριο.

(Από τη Ναυτεμπορική)