Ενέργεια Αντίδοτο στον Κορωνοϊό

Ενέργεια Αντίδοτο στον Κορωνοϊό
Του Κωστή Χατζηδάκη Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας
Τετ, 20 Μαΐου 2020 - 11:08

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με επιτυχία την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού. Πρέπει όμως να χτίσουμε «αντισώματα» και για τις οικονομικές της συνέπειες. Η ενέργεια είναι ένα από τα βασικά εργαλεία επούλωσης των πληγών και επανεκκίνησης της οικονομίας και αυτό το γνωρίζουμε καλά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρώτη μας φροντίδα ήταν να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης. Το ένα σκέλος των δράσεων είχε να κάνει με τα εκπτωτικά πακέτα για τα νοικοκυριά, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις που ανακοινώθηκαν από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Το άλλο σκέλος ήταν η στήριξη των ενεργειακών επιχειρήσεων και των διαχειριστών, για τους οποίους συμπεριλάβαμε μέτρα διευκόλυνσης στις πρόσφατες ΠΝΠ της κυβέρνησης.

Παράλληλα είμαστε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την EBRD, ούτως ώστε να δοθεί δανειακή στήριξη σε όσους φορείς το επιτρέπει το καταστατικό τους.

Βασική μας μέριμνα ήταν επίσης η στήριξη των ενεργοβόρων βιομηχανιών και των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος. Για αυτό ξεκινήσαμε ήδη την προσπάθεια στήριξης της ρευστότητας των παικτών στο χώρο της ενέργειας. Eργαστήκαμε επίσης και καταλήξαμε σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράταση της διακοψιμότητας και του μεταβατικού μηχανισμού αποζημίωσης ευέλικτης ισχύος (TFRM). Η συμφωνία αυτή είναι μια ανάσα για ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής βιομηχανίας. Ενώ επ’ ωφελεία της αγοράς ενέργειας και της βιομηχανίας θα λειτουργήσει και το target model. Η προσπάθειά μας δεν σταματά φυσικά εδώ. Καθώς εξετάζουμε περαιτέρω παρεμβάσεις ενίσχυσης της βιομηχανίας και των εργαζομένων της.

Πρέπει όμως να επιταχύνουμε και την οικονομική επανεκκίνηση. Για αυτό στηρίζουμε με αποφασιστικότητα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις επενδύσεις που συνδέονται με αυτά. Άλλωστε, η συγκυριακή πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν αλλάζει το σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετάβαση σε μία οικονομία με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέχρι το 2050. Για αυτό, στον περιβαλλοντικό νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες εισαγάγαμε ρυθμίσεις με στόχο τον περιορισμό του χρόνου που απαιτείται για όλα τα στάδια της αδειοδότησης ΑΠΕ.

Η ενίσχυση των ΑΠΕ είναι άλλωστε μία προτεραιότητα που συνδέεται με την πολιτική της απολιγνιτοποίησης την οποία προωθούμε και υλοποιείται από τη Συντονιστική Επιτροπή υπό την Κωστή Μουσουρούλη. Στόχος μας είναι η πλήρης απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2023 (με εξαίρεση την Πτολεμαΐδα V που θα λειτουργεί μέχρι το 2028). Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο θα είναι ο οδικός χάρτης της απολιγνιτοποίησης, αποτελεί ένα επιπλέον «εργαλείο» που διαθέτουν οι λιγνιτικές περιοχές στην προσπάθεια να ξεπεράσουν γρηγορότερα τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης από τις οποίες επλήγησαν δυσανάλογα.

Συνεχίζοντας, στην ίδια κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενίσχυσης των επενδύσεων μέσω των πολιτικών μας στην ενέργεια, κινείται και το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση. Το επεξεργαζόμαστε σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών και θα παρουσιαστεί στις αρχές καλοκαιριού. Διότι δεν δεχόμαστε η Ελλάδα να είναι σε εμβρυακό στάδιο στην ηλεκτροκίνηση, ενώ σε άλλες χώρες φτάνει ακόμα και το 10% της κυκλοφορίας οχημάτων. Στόχος μας είναι μέχρι το 2030 το 30% των νέων ταξινομήσεων οχημάτων να αφορά ηλεκτροκίνητα και plug in υβριδικά!

Τέλος, στις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, λαμβάνουμε φυσικά υπόψη το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί με την έλευση του κορωνοϊού. Είναι ωστόσο ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ! Εκτός της ΔΕΠΑ, στον προγραμματισμό βρίσκονται ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ, τα ΕΛΠΑ, η υποθαλάσσια δεξαμενή της Καβάλας και η ΛΑΡΚΟ. Θα μελετήσουμε όλες αυτές τις περιπτώσεις ξεχωριστά. Θα λάβουμε υπόψη τα χαρακτηριστικά του κάθε κλάδου και τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές  και θα κινηθούμε ανάλογα.

Ο τομέας της ενέργειας είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα μας στην προσπάθεια να απαλύνουμε τις οικονομικές πληγές που δημιουργεί η πανδημία και να θέσουμε τις βάσεις της επανεκκίνησης. Αρκεί να υπάρχει σχέδιο, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε στη χώρα προοπτική!