Πτωτικά κινήθηκε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ 

στο χρονικό διάστημα μεταξύ 20 Απριλίου και 26 Απριλίου ανήλθε στα €27,27/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 5,48% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €49,85/MWh και στα €8,54/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Πέμπτη, 23 Απριλίου, φτάνοντας τα €29,51/MWh.                                        

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η αυξημένη ηλεκτροπαραγωγή των μονάδων ΑΠΕ πίεσε τις τιμές προς τα κάτω, κάμπτοντας τις όποιες αντιστάσεις προέβαλλαν τόσο η μικρή αύξηση της ζήτησης όσο και οι περιορισμένες καθαρές εισαγωγές. Η ζήτηση προσπάθησε να ανακάμψει από τα ιστορικά χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας, προσθέτοντας στο μέσο φορτίο 160 MW. Οι υψηλές επιδόσεις των ΑΠΕ επανήλθαν στο προσκήνιο, αυτή τη φορά προσφέροντας στο σύστημα 291 GWh και καλύπτοντας το 40% της ζήτησης. Εξαιτίας μιας μικρής ανάκαμψης των τιμών στα γειτονικά συστήματα, οι καθαρές εισαγωγές απώλεσαν 45 GWh, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα η συνεισφορά τους στο μίγμα καυσίμου της χώρας να υποχωρήσει στο 14%, αισθητά μειωμένη σε σχέση με τον εβδομαδιαίο μέσο όρο του έτους που βρίσκεται στο 23%.