Οι υπουργοί περιβάλλοντος 17 κρατών μελών της Ε.Ε. ανάμεσά τους και ο Έλληνας υπουργός, καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούν να τεθεί η πράσινη συμφωνία στο επίκεντρο του σχεδίου αποκατάστασης μετά την πανδημία. Την ίδια ώρα, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά επαρκή κονδύλια και αναπτυξιακές εναλλακτικές στις περιοχές, όπου θα υπάρξει απολιγνιτοποίηση. Οι υπουργοί παροτρύνουν την Ευρώπη να θυμηθεί τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής όταν σχεδιάζει μακροπρόθεσμες στρατηγικές. Υπενθυμίζουν πως θα πρέπει, ωστόσο, να αρχίσει να προετοιμάζεται για την ανοικοδόμηση της οικονομίας και να παρουσιάσει τα απαραίτητα σχέδια ανάκαμψης για να υπάρξει, βιώσιμη πρόοδος και ευημερία στην Ευρώπη και τους πολίτες της.

«Ενώ το κάνουμε αυτό, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συνεχιζόμενη κλιματική και οικολογική κρίση. θα πρέπει να είναι κεντρική για οποιαδήποτε ανθεκτική ανάκαμψη. Η Πράσινη Συμφωνία μας παρέχει έναν χάρτη πορείας για να κάνουμε τις σωστές επιλογές για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, μετατρέποντας την Ευρώπη σε μια βιώσιμη και ουδέτερη από το κλίμα οικονομία», επισημαίνουν οι υπουργοί.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης σχολιάζοντας το αίτημα των κρατών-μελών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη τόνισε, ότι «για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σαφέστατη θέση, ότι η κρίση του κορωνοϊού δεν πρέπει να γίνει αφορμή για να αναβληθεί η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης». Αντιθέτως, όπως είπε, η κρίση του κορωνοϊού από αρκετούς επιστήμονες συνδέεται και με την κλιματική αλλαγή, ενώ σε  σχέση με την απολιγνιτοποίηση ο κ. Παπαδημούλης επεσήμανε πως «έχουμε μπροστά μας μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αυτή την περίοδο συζητιέται, στην οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητήσει επαρκή κονδύλια, επαρκή χρόνο και αναπτυξιακές εναλλακτικές στις περιοχές που θα υπάρξει απολιγνιτοποίηση, ώστε να μην υπάρξει κοινωνική ερήμωση, μεγάλη αύξηση της ανεργίας». Πρόσθεσε ακόμα πως στην Ελλάδα για να έχουμε απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη και με σκοπό να αποφύγει ένα μαζικό κύμα ανεργίας, χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και σχέδιο για επενδυτικά κίνητρα και ενδεχομένως περισσότερο χρόνο για να αποφύγουμε βιαστικές ενέργειες.

Να σημειωθεί, πως το Master Plan της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις δύο λιγνιτικές περιοχές που παρουσιάστηκε, την Τετάρτη, από τον πρόεδρο της κυβερνητικής επιτροπής, κ. Κωστή Μουσουρούλη δίνει προτεραιότητα στην αποκατάσταση των ανοικτών ορυχείων και τις επενδύσεις ΑΠΕ στις λιγνιτικές περιοχές από τη ΔΕΗ ώστε να δημιουργηθούν άμεσα θέσεις εργασίας, με την επιστροφή των λιγνιτικών πεδίων στη φύση και την ανθρώπινη χρήση. Σύμφωνα με τον κ. Μουσουρούλη αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, με την έννοια τόσο την περιβαλλοντική, όσο και την αναπτυξιακή.