Ολοένα και πιο εχθρικό γίνεται το περιβάλλον για επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Η απότομη μείωση της ζήτησης πετρελαίου, λόγω των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας, που οδήγησε στην κατάρρευση της τιμής του αργού και στη δημιουργία υψηλών αποθεμάτων, έχει ήδη οδηγήσει τη μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων της χώρας,

στον Πρίνο της Καβάλας, στην οποία απασχολούνται περίπου 300 εργαζόμενοι, στο χείλος του γκρεμού. Ωστόσο μέρα με τη μέρα εντείνονται και οι φόβοι του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνησης για νέες αποχωρήσεις διεθνών παικτών και από άλλες παραχωρήσεις.

Οι ανακοινώσεις της Exxon Mobil, ελέω… κορωνοϊού, για περικοπές στα έξοδα κεφαλαίου (CAPEX) και λειτουργικών δαπανών τούς έχει θορυβήσει.

Προβληματισμοί

Σε αυτό συντείνει και το γεγονός ότι η κοινοπραξία στην οποία μετέχει ο διεθνής πετρελαϊκός κολοσσός μαζί με τη γαλλική Total και τα  Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) δεν έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κάποιο πρόγραμμα νέων σεισμικών ερευνών για τις δύο παραχωρήσεις στα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά  της Κρήτης.

Οπως αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), πρόκειται για μεγάλα μπλοκ και τα πάντα είναι άγνωστα. «Βρισκόμαστε στην αρχή των μελετών, δεν έχουν γίνει καν καινούργια γεωφυσικά ακόμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι για αυτές τις δύο περιοχές – των οποίων οι συμβάσεις εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο το περασμένο φθινόπωρο – δεν υπάρχει υποχρέωση από την πλευρά των επιχειρήσεων σύντομης επένδυσης όπως στα άλλα μπλοκ» σημειώνει η ίδια πηγή. Και αυτό είναι κάτι το οποίο προβληματίζει σήμερα σοβαρά την ΕΔΕΥ, η οποία βλέπει σταδιακά τους ξένους παίκτες να αποχωρούν.

Τα θαλάσσια μπλοκ

Είχε προηγηθεί η εξαγορά της ιταλικής Edison E&P από την Energean, η οποία είχε συμμετοχή 50% στην παραχώρηση του Πατραϊκού Κόλπου και 25% στο «οικόπεδο 2» δυτικά της Κέρκυρας στο Ιόνιο Πέλαγος (η εξαγορά περιλαμβάνει επίσης assets σε παραγωγή, ανάπτυξη και έρευνα υδρογονανθράκων σε Αίγυπτο, Ιταλία, Κροατία και Μάλτα). Στο «οικόπεδο 2» η Energean εξαγόρασε επίσης το μερίδιο της γαλλικής Total (50%) και είναι πλέον και ο operator της παραχώρησης, η οποία βρίσκεται σε πρώιμο ερευνητικό στάδιο.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα θαλάσσια μπλοκ, στο Κατάκολο (Energean) επίκειται γεώτρηση αλλά δεν έχει προχωρήσει, όσο για τον Πατραϊκό, η πρώτη γεώτρηση πήρε εκ νέου παράταση για το 2021, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ΕΔΕΥ και η κυβέρνηση θα υποχρεωθούν σε επιπλέον παρατάσεις στο μέλλον.

Στα Ιωάννινα

Όσον αφορά τα τέσσερα χερσαία οικόπεδα, εκείνο των Ιωαννίνων (Repsol-Energean), είναι το μοναδικό στο οποίο έχουν περατωθεί οι γεωφυσικές έρευνες.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ισπανική Repsol θέλει να προχωρήσει εξίσου γρήγορα με τις παραχωρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία και στο Ιόνιο. Οσο για εκείνες των ΕΛΠΕ σε Αρτα – Πρέβεζα και στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, οι σεισμικές έρευνες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. 

*(Από ΤΟ ΒΗΜΑ)