Καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εισάγουν αυστηρότερους κανόνες για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, ο ευρωπαϊκός τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές που οφείλονται στην ανάπτυξη των ΑΠΕ λόγω της πτώσης του κόστους και της τεχνολογικής προόδου.

Ο όμιλος Enel, που έχει δεσμευτεί να διακόψει τη χρήση άνθρακα έως το 2030, εκτιμά ότι η ανανεώσιμη ενέργεια θα καλύψει το 60% της συνολικής παραγωγικής του ικανότητας στην επόμενη τριετία, αυξάνοντας την καθαρή παραγωγή του στο 68% έως το 2022. Mε ένα νέο πράσινο ομόλογο, αξίας 1 δισ. ευρώ η Enel στράφηκε στους θεσμικούς επενδυτές προκειμένου να συμβάλουν να υλοποιήσει το φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεών της στην καθαρή ενέργεια. Το ομόλογο υπερκαλύφθηκε αρκετές φορές αποφέροντας έσοδα ύψουε 4,2 δισ. ευρώ για την εταιρεία που υπογράμμισε ότι τα κεφάλαια που συγκέντρωσε θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση και την αναχρηματοδότηση ενός ευρέος φάσματος έργων και πρωτοβουλιών για την καθαρή ενέργεια.

Ποιός κρύβεται όμως πίσω από αυτή την εντυπωσιακή στροφή, ενός από τους κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους στην Ευρώπη; 

Ο Francesco Starace, ο Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Enel S.p.A. από τον Μάιο του 2014. Ο κ. Starace προσχώρησε στον όμιλο Enel το 2000, και ανέλαβε όλο το φάσμα των κορυφαίων διευθυντικών θέσεων, συμπεριλαμβανομένου του Προϊσταμένου Επιχειρηματικής Ισχύος και του Εκτελεστικού Διευθυντή ττου τμήματος Αγορών.

Από το 2008 έως το 2014 χρημάτισε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Enel Green Power, θυγατρικής του Ομίλου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και πρωτοπόρο εταιρεία στη παγκόσμια βιομηχανία ΑΠΕ. Τον Νοέμβριο του 2010 ο κ. Starace επέβλεψε την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της εταιρείας και την εισαγωγή της στα Χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη διαχείριση κατασκευής  εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αρχικά με την General Electric, στη συνέχεια με την ABB Group και κατόπιν με την Alstom Power Corporation, όπου υπήρξε επικεφαλής του διεθνούς τμήματος πωλήσεων αεριοστροβίλων.

Ο Francesco Starace απέκτησε επίσης σημαντική διεθνή επαγγελματική εμπειρία εργαζόμενος στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τον Ιούνιο του 2014 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Sustainable Energy 4 All initiative του ΟΗΕ, ενώ τον Μάιο του 2015, εντάχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Global Compact  του Οργανισμού. Από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2018 ήταν συμπροήδρευσε της Energy Utilities and Energy Technologies Community του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Από τον Ιούνιο του 2017 έως τον Μάιο του 2019 διετέλεσε πρόεδρος της Eurelectric.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον όρισε μέλος της " “Multi-stakeholder Platform on the Implementation of the Sustainable Development Goals in the EU”,  τον Σεπτέμβριο του 2017. Είναι πτυχιούχος πυρηνικής μηχανικής του Πολυτεχνείου του Μιλάνου,