Ο φόβος εξαπλώσεως του κορωναϊού σ’ ολόκληρο τον πλανήτη (πανδημία) διακατέχει τις αγορές που με την έναρξη της εβδομάδος είδαν το πετρέλαιο να πέφτει και ο χρυσός – γνωστό καταφύγιο των επενδυτών – να εκτοξεύται στα 1.665 $/ΟΖ (+1,03%) με κέρδη 10% εφέτος. Οι Ασιατικές μετοχές υπεχώρησαν όπως και τα Futures των Αμερικανικών χρηματιστηρίων. 

Τέσσερις συναφείς θάνατοι στην Β. Ιταλία διέλυσαν το καρναβάλι της Βενετίας, ματαίωσαν τα δρομολόγια των Αυστριακών τραίνων μέσω των Άλπεων και παρακωλύουν την ελευθέρα κυκλοφορία προσώπων που αποτελεί άλλο ένα πλήγμα της Συμφωνίας Σέγκεν.  

Τα κρούσματα του ιού εξαπλούνται παγκοσμίως και έχουν πλησιάσει την χώρα μας, ενώ οι επιδημιολόγοι θεωρούν απίθανο ν’ αποφύγει την δοκιμασία. Η κυβέρνηση «λαμβάνει τα μέτρα της» αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από την ευρύτητα εξαπλώσεως της ασθενείας.

Πάντως χειρότερη ασθένεια είναι ο πανικός. Πρώτον διότι ο ιός δεν είναι θανατηφόρος όπως λχ. η πανώλης στις προ του 20ου αιώνος εποχές. Δεύτερον διότι υπάρχουν επαρκή αντιϊκά φάρμακα και επαρκής ιατροφαρμακευτική εμπειρία και τέλος , ο καιρός… βελτιούται , γεγονός που θα βοηθήσει στον έλεγχο της επιδημίας. Εν τούτοις οι ηλικιωμένοι και οι έχοντες προβλήματα υγείας είναι ευάλωτοι στον ιό και πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Καλόν θα ήταν ν’ αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις και οι επισκέψεις χώρων όπου συχνάζουν πολύ κόσμος και τουρίστες (Μουσεία, αγορές, κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα, καρναβάλια κ.λπ.).

Η χρήση αναπνευστικής μάσκας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), είναι επιβεβλημένη όπως και χρησιμοποίηση των ΜΜΜ μόνο για σύντομες και αναγκαίες διαδρομές. Ο καθαρός αέρας είναι το αποτελεσματικότερο μέσον αποτροπής της μολύνσεως. Τέλος, χρειάζεται και η καλή τύχη. Αν κάποιος δεν μπορέσει ν’ αποφύγει την μόλυνση και αισθανθεί τα συμπτώματα που ομοιάζουν μ’ εκείνα της απλής γρίπης, σοφόν θα ήταν θα ήταν η άμεσος επίσκεψη του στο νοσοκομείο.

Τώρα, οι οικονομικές επιπτώσεις από την Πανδημία θα εξαρτηθούν από την διάρκεια και την σφοδρότητα της. Ήδη, είναι αισθητές στις αγορές της Ασίας και της Ευρώπης αλλά οι προηγούμενες εμπειρίες (SARS) ενισχύουν την άποψη ότι θα είναι παροδικές. Συνεπώς οι πωλήσεις αξιών δεν συνιστώνται. Οι τιμές των ομολόγων ανέρχονται κι’ οι αποδόσεις υποχωρούν.

Στην χώρα μας η Πανδημία συνέπεσε με την Τουριστική αγορά εν υφέσει και ελπίζεται ότι μέχρι το θέρος θα έχει εκτονωθεί. Εκφράζονται όμως και επιφυλάξεις για τις συνέπειες της στο Τουριστικό εισόδημα. Ας είμεθα πάντως αισιόδοξοι και προ παντός ψύχραιμοι.

 


Διαβάστε ακόμα