Έντονα ανοδικά κινήθηκε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 10 Φεβρουαρίου και 16 Φεβρουαρίου ανήλθε στα €53,35/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 11,08% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €84,02/MWh και στα €25,00/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, φτάνοντας τα €59,56/MWh. 

                                 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η ζήτηση ηλεκτρισμού διαφοροποιήθηκε σε μικρό βαθμό σε εβδομαδιαίο επίπεδο, παραμένοντας στα επίπεδα της 1 TWh, ενώ παρουσιάστηκε αισθητά μειωμένη κατά 8%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του προηγούμενου έτους. Η λιγνιτική παραγωγή είδε τη συνεισφορά της στο μείγμα καυσίμου της χώρας να υποχωρεί στην 4η θέση με 18%, πίσω από το φυσικό αέριο, τις ΑΠΕ και τις καθαρές εισαγωγές. Οι μονάδες φυσικού αερίου, εκμεταλλευόμενες το φθηνό καύσιμο, προσέφεραν στο σύστημα 315 GWh σε εβδομαδιαίο επίπεδο, καλύπτοντας το 31% της ζήτησης.

Η ηλεκτροπαραγωγή των μονάδων ΑΠΕ υπήρξε για άλλη μια εβδομάδα σημαντική, εγχέοντας στο σύστημα 235 GWh, επίδοση υψηλότερη της μέσης εβδομαδιαίας παραγωγής των τελευταίων 52 εβδομάδων (205 GWh). Ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών ενέργειας στις χονδρεμπορικές αγορές της ΝΑ Ευρώπης, οι καθαρές εισαγωγές της χώρας σκαρφάλωσαν εκ νέου στις 270 GWh, σημειώνοντας υψηλό 6 εβδομάδων και καλύπτοντας το 27% της εβδομαδιαίας ζήτησης. Τέλος, η παραγωγή των υδροηλεκτρικών μονάδων κινήθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με 12 GWh σε επίπεδο εβδομάδας.