Η Συνεχιζόμενη Ενίσχυση των Αποθεμάτων και οι Φόβοι για Μείωση της Ζήτησης Οδηγούν τις Τιμές του Αργού σε Νέα Χαμηλά

Η Συνεχιζόμενη Ενίσχυση των Αποθεμάτων και οι Φόβοι για Μείωση της Ζήτησης Οδηγούν τις Τιμές του Αργού σε Νέα Χαμηλά
Του Κ.Ν. Σταμπολή 
Δευ, 27 Ιανουαρίου 2020 - 12:54

Με την αγορά να έχει ήδη προεξοφλήσει τα χειρότερα για την Λιβύη, δηλαδή την απότομη μείωση της παραγωγής της και τον ουσιαστικό τερματισμό των εξαγωγών, μετά την παρέμβαση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος προσπαθεί να στερήσει την υπό πολιορκία κυβέρνηση Μουσταφά Αλ Σάραζ, γνωστή 

ως GNA, από τα σημαντικά για αυτήν πετρελαϊκά έσοδα, οι μεγάλοι παίκτες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην εκτός OPEC παραγωγή που αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς αλλά και στους ορατούς πλέον κινδύνους στο μέτωπο της ζήτησης.

Γιατί σε αντίθεση με τα  μέλη του OPEC+ που προσπαθούν να μειώσουν την παραγωγή τους, οι εκτός καρτέλ χώρες την αυξάνουν καθημερινά, συμβάλλοντας έτσι στην δημιουργία ενός υπερπλεονάσματος αργού (oil glut) σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Να σημειώσουμε ότι εδώ και μια εβδομάδα η πετρελαϊκή παραγωγή της Λιβύης, η οποία τον Δεκέμβριο παρήγαγε περί το 1,1 εκατ. βαρ. αργού την ημέρα, έχει μειωθεί πλέον στα 72,000 βαρέλια, τα οποία διοχετεύονται αποκλειστικά στα τοπικά διυλιστήρια για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών. Όμως, η κατάρρευση της Λιβυκής παραγωγής, μαζί με αυτή του Ιράν λόγω των Αμερικανικών κυρώσεων, δεν στάθηκε ικανή να στηρίξει την τιμή του αργού, η οποία συνέχισε την πτώση της καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα, με την ποικιλία Brent, το διεθνές benchmark, να κλείνει στα $59,50 το βαρέλι την Παρασκευή αργά το απόγευμα στο ICE του Λονδίνου, έχοντας χάσει σχεδόν $5,0 από τις 20/1 και περισσότερα από $8,0 από τις αρχές του έτους.

- Γράφημα 1: Πορεία των τιμών του Brent στο ICE του Λονδίνου κατά την τελευταία εβδομάδα

Πηγές: The ICE, Financial Times

Και όπως έχουμε ήδη εξηγήσει μέσα από την στήλη, η συνειδητή περικοπή της παραγωγής κατά 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τις χώρες του OPEC+ (υλοποιώντας απόφαση που έλαβαν στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου σε μια απέλπιδα προσπάθεια συγκράτησης των τιμών πάνω από τα $60 το βαρέλι), στην πράξη δρα προς όφελος των εκτός καρτέλ παραγωγών, αφού για κάθε βαρέλι που αποσύρεται από την αγορά αυτό αναπληρώνεται με το πάρα πάνω από την παραγωγή των χωρών εκτός OPEC. Έτσι, το τελευταίο τρίμηνο του 2019, είδαμε την παραγωγή των εκτός OPEC χωρών να φθάνει στα 65,8 εκατ. βαρ./ημέρα, δηλαδή +1,1 εκατ. βαρ. πλέον της αντίστοιχης παραγωγής πριν ένα χρόνο, με τις ΗΠΑ, Βραζιλία και Νορβηγία να πρωτοστατούν. Σε αντίθεση, η παραγωγή των OPEC+ εμφανίζεται μειωμένη κατά 2,4 εκατ. βαρ./ημέρα, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Και μπορεί η παγκόσμια παραγωγή τον Δεκέμβριο που πέρασε να εμφανίζεται μειωμένη κατά 1,3 εκατ. βαρ./ημέρα, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι στα 100,7 εκατ. βαρ/ημέρα, όμως σε επίπεδο έτους οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ κάνουν λόγο για συνολική καθαρή αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής για το 2019, η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 100,34 εκατ. βαρ./ημέρα.

- Γράφημα 2: Πορεία των τιμών του Brent στο ICE του Λονδίνου κατά τον τελευταίο μήνα

Πηγές: The ICE, Financial Times

Από την μια πλευρά, η αύξηση της παραγωγής από τις εκτός OPEC χώρες και η παράλληλη συρρίκνωση από την ομάδα των OPEC+ αποτέλεσε την αιτία για την συντήρηση των αποθεμάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα στα 2912 εκατ. βαρ. συνολικά, που αντιστοιχεί σε κάλυψη 60,6 ημερών, παρά την πτώση κατά 2,9 εκατ. βαρ. που παρατηρήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Σαν να μην έφθαναν η αύξηση της παραγωγής και τα υψηλά αποθέματα, τώρα έχουμε ανησυχίες για την διατήρηση της παγκόσμιας ζήτησης στα σημερινά υψηλά επίπεδα (+1,1 εκατ. βαρ./ημέρα το 2019, σε σύγκριση με το 2018 και συνολικά στα 100,3 εκατ. βαρ./ημέρα για πέρυσι). Και αυτό γιατί τα τελευταία 24ωρα επικρατεί πανικός στις διεθνείς αγορές λόγω της πολύ ταχείας εξάπλωσης του κορωναϊού στην Κίνα, με την 11,0 εκατομμυρίων πόλη Wuhan σε καραντίνα, την πέριξ περιοχή σε απομόνωση και τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 1000. Με αποτέλεσμα μεγάλοι οργανισμοί, όπως ο S&P, να εκτιμούν ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα (που το 2019 έτρεξε στα 6,6%) μπορεί να μειωθεί το τρέχον έτος κατά 1,2% επηρεάζοντας αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη.

- Γράφημα 3: Συνολικά πετρελαϊκά αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ

Πηγή: ΙΕΑ

Συμπερασματικά, τόσο η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής αργού και τα υψηλά αποθέματα όσο και οι ανησυχίες για την διατήρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο σημερινό επίπεδο των +3,0% δημιουργούν ένα μάλλον τοξικό κοκτέιλ που υποσκάπτει κάθε προοπτική για επανάκαμψη των τιμών πάνω από τα $60 το βαρέλι.

Την στιγμή ανάρτησης του παρόντος άρθρου, η τιμή του Brent έχει υποχωρήσει περαιτέρω στα $58,66 το βαρέλι.