Σημαντική πτωτική πορεία κατέγραψε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 16 Δεκεμβρίου και 22 Δεκεμβρίου ανήλθε στα €57,81/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 8,11% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €71,74/MWh και στα €0,00/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, φτάνοντας τα €65,15/MWh.

                                                              

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος επηρεάστηκε κυρίως από τις χαμηλές τιμές του Σαββατοκύριακου. Πιο συγκεκριμένα, η μέση ΟΤΣ υποχώρησε στα €46,78/MWh την χθεσινή ημέρα (22/12), σημειώνοντας χαμηλό 98 ημερών. Η πτώση της μέσης ΟΤΣ σε εβδομαδιαίο επίπεδο εξηγείται πλήρως από τα βασικά μεγέθη της αγοράς. Ο ήπιος καιρός οδήγησε πτωτικά τη ζήτηση ηλεκτρισμού κατά 3%, αφαιρώντας 184 MW από το μέσο ωριαίο φορτίο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ζήτηση ήταν 10,5% χαμηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του προηγούμενου έτους.

Πίεση προς τα κάτω ασκήθηκε στην μέση ΟΤΣ και από τις μονάδες ΑΠΕ, οι οποίες ενίσχυσαν την παραγωγή τους σε εβδομαδιαίο επίπεδο κατά 40 GWh (+24%), ξεπερνώντας συνολικά τις 200 GWh. Αξίζει να αναφερθεί η ηλεκτροπαραγωγή των μονάδων ΑΠΕ την χθεσινή ημέρα (22/12), η οποία με 58.986 MWh σημείωσε ιστορικό ρεκόρ σε ημερήσιο επίπεδο, καθώς οι ΑΠΕ κάλυψαν το 47% της ζήτησης ηλεκτρισμού της χώρας. Από την πλευρά τους, οι καθαρές εισαγωγές συνέβαλλαν και αυτές στη μείωση της μέσης ΟΤΣ, καθώς με ιστορικά υψηλή συνεισφορά, που έφτασε τις 280 GWh, κάλυψαν το 28% της εβδομαδιαίας ζήτησης, κυριαρχώντας στο μίγμα καυσίμου της περασμένης εβδομάδας.