Από τους πιο συνεπείς και σταθερούς επενδυτές στην ελληνική οικονομία, η ElvalHalcor υλοποιεί διαχρονικά σημαντικές επενδύσεις, που την κατατάσσουν ως μια από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Οι επενδύσεις για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με σημαντικά περιθώρια κέρδους αποτελούν εδώ και χρόνια τη συνταγή για τη θετική κερδοφορία της ElvalHalcor

Ταυτόχρονα, βοηθούν καθοριστικά ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια του ισχυρού παγκόσμιου ανταγωνισμού, ιδιαίτερα από χώρες με χαμηλά μισθολογικά κόστη, ηπιότερη φορολογία και πιο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χρονικό διάστημα 2014-2018 η ElvalHalcor έχει υλοποιήσει εκτεταμένα επενδυτικά προγράμματα, ύψους 225 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο τομέας έλασης αλουμινίου έχει υλοποιήσει επενδύσεις ύψους άνω των 181 εκατ. ευρώ και ο τομέας σωλήνων χαλκού ολοκλήρωσε επενδύσεις της τάξης των 44 εκατ. ευρώ με σκοπό την αναβάθμιση και επέκταση των εγκαταστάσεων, τη δημιουργία υποδομών τελευταίας τεχνολογίας και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας. Στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας σημαντική θέση κατέχουν μεγάλες επενδύσεις επικεντρωμένες στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνογνωσίας με στόχο την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση στη χώρα

Ξεχωριστή θέση έχει η νέα μεγάλη επένδυση στον τομέα έλασης αλουμινίου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, για την εγκατάσταση του τετραπλού θερμού ελάστρου, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018 και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2020. Πρόκειται για την πρώτη φάση μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επενδύσεις των τελευταίων ετών στη χώρα μας, τη βάση πάνω στην οποία η ElvalHalcor θα έρθει ακόμα πιο κοντά στις κορυφαίες βιομηχανίες αλουμινίου της Ευρώπης, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ευρώπη υπάρχουν μόλις 3 τετραπλά θερμά έλαστρα, με το τελευταίο να έχει κατασκευαστεί αρκετά χρόνια πριν, δηλαδή η νέα παραγωγική υποδομή θα είναι η πιο σύγχρονη στην Ευρώπη, βοηθώντας την ελληνική βιομηχανία να παράγει όλη την γκάμα προϊόντων ελάσεως αλουμινίου με ακόμα πιο ανταγωνιστικό κόστος. Το τετραπλό θερμό έλαστρο παραγγέλθηκε από την, κορυφαία στο είδος παγκοσμίως, γερμανική SMS group GmbH και θα αυξήσει τη δυναμικότητα του τομέα έλασης αλουμινίου, από τους 300.000 τόνους ετησίως, σε πρώτη φάση στους 400.000 τόνους. Στη δεύτερη, επόμενη φάση επενδύσεων, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο σχεδιασμού, η παραγωγική δυναμικότητα της ElvalHalcor θα υπερβεί τους 500.000 τόνους ετησίως.

Τεράστιες προοπτικές

Η νέα μεγάλη επένδυση είναι καθαρά εξαγωγική και αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του εθνικού στόχου για αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα θα τονώσει σημαντικά την άμεση και έμμεση απασχόληση. Με το νέο τετραπλό θερμό έλαστρο και τις επενδύσεις που θα ακολουθήσουν, η ElvalHalcor θα συμπεριληφθεί στις βιομηχανίες που θα επωφεληθούν από την ανοδική τροχιά της ζήτησης για εξειδικευμένα υψηλής ποιότητας προϊόντα έλασης αλουμινίου. Ειδικότερα, δύο είναι οι βασικές αγορές που εμφανίζουν μεσομακροπρόθεσμα σημαντικούς ρυθμούς αύξησης της ζήτησης: καταρχήν η αυτοκινητοβιομηχανία, όπου το αλουμίνιο ξεκίνησε να αντικαθιστά τον χάλυβα ακόμα και σε τμήματα του κελύφους των νέων σύγχρονων οχημάτων. Στόχος να μειωθεί το συνολικό βάρος και να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμων και οι εκπομπές ρύπων, αλλά και να αυξηθεί η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας φαίνεται να ανήκει στην ηλεκτροκίνηση, κάτι που δίνει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη χρήση του αλουμινίου σε σχέση με τα άλλα υλικά. Στις μεταφορές η αγορά αυξάνεται με ρυθμό 5% ετησίως και εκτιμάται ότι το 2025 θα εξαντληθεί η υφιστάμενη δυναμικότητα παραγωγής διεθνώς και θα χρειαστούν νέες επενδύσεις. Η δεύτερη βασική αγορά είναι η συσκευασία τροφίμων και ποτών, όπου σταδιακά μειώνεται η χρήση του πλαστικού, το οποίο αντικαθίσταται πρωτίστως από αλουμίνιο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα πλαστικά μπουκάλια των ανθρακούχων αναψυκτικών, όπου οι μεγάλοι κατασκευαστές ετοιμάζονται για νέες επενδύσεις που θα καλύψουν τη νέα ζήτηση. Ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, η αύξηση της ετήσιας ζήτησης αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 5% και 20% τα επόμενα χρόνια.

Χαλκός: Νούμερο 1 στην Ευρώπη στους σωλήνες χαλκού

Στον τομέα σωλήνων χαλκού η ElvalHalcor έχει ηγετική θέση πανευρωπαϊκά, με δυναμικότητα 80.000 τόνων ετησίως. Οι επενδύσεις που υλοποιούνται από τη βιομηχανία στον τομέα σωλήνων χαλκού είναι εστιασμένες κυρίως στη μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς η δυναμικότητα παραγωγής καλύπτεται πλήρως. Στο εργοστάσιο της Βουλγαρίας η δυναμικότητα φτάνει τους 90.000 τόνους προϊόντων έλασης χαλκού και ορειχάλκου και τους 30.000 τόνους ετησίως σε προϊόντα διέλασης χαλκού (λάμες). Στον τομέα έλασης χαλκού και ορειχάλκου, όπου υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα, οι επενδύσεις στρέφονται στη διεύρυνση της γκάμας σε προϊόντα αυξημένης ζήτησης και προστιθέμενης αξίας. Και στον χαλκό οι προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης είναι εξαιρετικά θετικές, καθώς οι κλιματικοί στόχοι, η αστικοποίηση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής ωθούν σε μεγαλύτερη χρήση των προϊόντων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η αύξηση της χρήσης χαλκού στα αυτοκίνητα, ιδιαίτερα στα ηλεκτρικά, τα ειδικά προϊόντα για τα δίκτυα 5G, καθώς και η αύξηση των προϊόντων κλιματισμού παγκοσμίως κ.λπ. Επίσης σημαντική ζήτηση προβλέπεται και για προϊόντα λάμας χαλκού που προορίζονται για ηλεκτρολογικές και ηλεκτρονικές χρήσεις.

Καινοτομία - υψηλή τεχνογνωσία

Μαζί με τις επενδύσεις για τη βιομηχανία, καθοριστικής σημασίας είναι οι επενδύσεις στην καινοτομία και την έρευνα και τεχνολογία. Η ElvalHalcor διαθέτει εξειδικευμένα τμήματα έρευνας, ανάπτυξης και τεχνολογίας και είναι σε θέση να αναπτύσσει μοναδικές λύσεις και προϊόντα χαλκού και αλουμινίου υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας. Το Κέντρο Τεχνολογίας Elval είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τομέα έλασης αλουμινίου και δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να αποκτήσουν ουσιαστική συμμετοχή στην έρευνα και ανάπτυξη, στον σχεδιασμό προϊόντων, στην καινοτομία και στην τεχνική υποστήριξη. Έτσι, οι πελάτες της ElvalHalcor απολαμβάνουν τα οφέλη που προέρχονται από την υψηλή εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού του Κέντρου και της τεχνογνωσίας που κατέχουν σε τομείς όπως η ποιότητα, η τεχνική υποστήριξη και η ανάπτυξη προϊόντων, καθώς και των εργαστηρίων μεταλλουργίας και χημείας αναφορικά με την ανάπτυξη και βελτίωση νέων προϊόντων. Το Μεταλλουργικό Κέντρο της Elval είναι τμήμα του Κέντρου Τεχνολογίας, μέσω του οποίου ο τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor πρωτοπορεί στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς κραμάτων με βέλτιστες ιδιότητες που παράλληλα διατηρούν καλή σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας. Παράλληλα, ο τομέας σωλήνων χαλκού συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ελάχιστους κατασκευαστές που διαθέτουν εργαστήριο δοκιμών θερμικής απόδοσης σωλήνων με εσωτερική ελίκωση για χρήση σε εναλλάκτες θερμότητας. Το εργαστήριο αυτό θερμικής απόδοσης σωλήνων ενισχύει την προστιθέμενη αξία που προσφέρει η Halcor στο πελατολόγιό της, ενώ παράλληλα θεμελιώνει μια ολοκληρωμένη συνεργασία στήριξης και ανάπτυξης του προϊόντος. Επιπρόσθετα, η ElvalHalcor συνεργάζεται στενά με το Ελκεμέ Α.Ε. - Ελληνικό Κέντρο Ερεύνης Μετάλλων. Το Ελκεμέ ασχολείται κυρίως με τη βιομηχανική έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, διαθέτοντας εργαστήρια τελευταίας τεχνολογίας. Παρακολουθεί τις εξελίξεις της τεχνολογίας, καθώς και τις νέες τάσεις, με σκοπό την αναβάθμιση της παραγωγικών διαδικασιών και των τεχνικών χαρακτηριστικών των προϊόντων με ταυτόχρονη ενδυνάμωση του καινοτομικού στοιχείου.

Πράσινη βιομηχανία

Η ElvalHalcor αποτελεί βασικό κρίκο της αλυσίδας ανακύκλωσης, η οποία γίνεται με εφαρμογή των πλέον αυστηρών και σύγχρονων προτύπων, με υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα. Η ElvalHalcor διαθέτει τρεις φούρνους, στους οποίους γίνεται ανακύκλωση προϊόντων. Το 11% του τομέα έλασης αλουμινίου στην παραγωγική διαδικασία προήλθε από ανακύκλωση σκραπ της αγοράς, ενώ σε επίπεδο χυτηριακών αναλώσεων το ποσοστό ανακύκλωσης φτάνει το 49%. Επίσης, το 34% των μετάλλων που αναλώθηκαν στην παραγωγική διαδικασία του τομέα σωλήνων χαλκού προήλθαν από την ανακύκλωση σκραπ της αγοράς, με το ποσοστό ανακύκλωσης στο χυτήριο να φτάνει στο 53%.

Διαρκείς επενδύσεις

Όταν η ΕΛΒΑΛ ξεκίνησε το 1975, είχε δυναμικότητα παραγωγής 20.000 τόνους ετησίως. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε το 1993, όταν εγκαταστάθηκε το πρώτο θερμό έλαστρο, αυξάνοντας τη δυναμικότητα στους 70.000 τόνους. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν εκτεταμένες επενδύσεις, που έφεραν τη δυναμικότητα το 2003 πάνω από τους 200.000 τόνους. Μέχρι το 2018 η ετήσια δυναμικότητα έφτασε τους 290.000 τόνους. Πλέον, με την εγκατάσταση του τετραπλού θερμού ελάστρου, η δυναμικότητα θα φτάσει αρχικά στους 400.000 τόνους, ενώ σε ορίζοντα διετίας, με την επόμενη φάση της επένδυσης, θα αυξηθεί στους 500.000 τόνους.

(από www.capital.gr)