Σημαντικά καθοδική πορεία κατέγραψε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.  

Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 21 Οκτωβρίου και 27 Οκτωβρίου ανήλθε στα €56,68/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 19,18% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €84,43/MWh και στα €0,00/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, φτάνοντας τα €62,55/MWh.  

 

                          

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, το ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας απέδειξε πόσο ευαίσθητο είναι στις αυξομειώσεις της ηλεκτροπαραγωγής των μονάδων ΑΠΕ, κατά τη διάρκεια των περιόδων χαμηλού φορτίου, όπως ο Οκτώβριος. Το προηγούμενο επταήμερο καταγράφηκε η δεύτερη μικρότερη εβδομαδιαία ζήτηση για το 2019, η οποία σε συνδυασμό με τον υπερδιπλασιασμό της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ σε εβδομαδιαίο επίπεδο (+122 GWh ή +105%) οδήγησε στην κατάρρευση της μέσης ΟΤΣ. Οι ΑΠΕ κάλυψαν το 29% της ζήτησης, ελάχιστα πιο κάτω από το ιστορικό υψηλό (30%). Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΥΠΕΝ προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε τροποποίηση και ανανέωση της άδειας περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της μονάδας Μεγαλόπολη 4 της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η μονάδα να έχει τεθεί και πάλι σε λειτουργία μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για ακύρωση της ανανέωσης της άδειας των περιβαλλοντικών όρων.