Φατίχ Μπιρόλ: Καμία Αύξηση της Τιμής του Αργού Παρά Μόνο εάν Υπάρξει Σοβαρό Γεωπολιτικό Γεγονός

Φατίχ Μπιρόλ: Καμία Αύξηση της Τιμής του Αργού Παρά Μόνο εάν Υπάρξει Σοβαρό Γεωπολιτικό Γεγονός
energia.gr
Δευ, 21 Οκτωβρίου 2019 - 16:07

Ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού σε πετρέλαιο, είναι να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών, δήλωσε, σήμερα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ, στο πρακτορείο Trend του Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Μπιρόλ τόνισε ότι λόγω των πρόσφατων γεγονότων στη Μέση Ανατολή, έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας για τα προβλήματα στον πετρελαϊκό εφοδιασμό. 

"Αυτά τα γεγονότα μας θυμίζουν ότι η ασφάλεια εφοδιασμού είναι πολύ σημαντική, διότι οι διαταραχές της αγοράς προκαλούν ανατιμήσεις και απειλούν την παγκόσμια οικονομία. Ο ΙΕΑ δημιουργήθηκε το 1970 για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο οικονομικής ζημιάς από αυτές τις διαταραχές. Σε περίπτωση κρίσης, ο ΙΕΑ αναλύει την κατάσταση στην αγορά και εργάζεται με τα μέλη του για να αποφασίσει να θα γίνει χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων".

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, ανέφερε επίσης ότι "η πρόβλεψη για την άνοδο της ζήτησης αναθεωρήθηκε προς τα κάτω τους τελευταίους μήνες λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας. Επίσης, υπάρχει ένα νέο κύμα προσφοράς από μη μέλη του ΟΠΕΚ. Αυτό υποδεικνύει ότι εκτός αν υπάρξει κάποιο σοβαρό γεωπολιτικό γεγονός, δεν αναμένεται ανοδική πίεση στις τιμές".