Οι τιμές του αργού στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου καθοδηγούνται περισσότερο από τη συνολική ζήτηση, παρά από την προσφορά, υποστηρίζει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟPEC). «Αυτό που πιστεύουμε ότι καθοδηγεί, σήμερα, την αγορά έχει να κάνει περισσότερο με τη ζήτηση και λιγότερο με την προσφορά»

δήλωσε ο Μοχάμαντ Μπαρκίντο, κατά τη διάρκεια του τρίτου ενεργειακού φόρουμ της Ινδίας της CERAWeek, που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί.

«Η προσφορά είναι πολύ περιορισμένη, τόσο στις ομάδες του ΟPEC, όσο και στις χώρες εκτός του καρτέλ», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στην περικοπή της παραγωγής 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd), την οποία ο OPEC+ συμφώνησαν τον Δεκέμβριο του 2018 της οποίας την ισχύ επεξέτειναν, αργότερα, για τα τέλη Μαρτίου του 2020. Από την πλευρά της προσφοράς, οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, κατέγραψαν άνοδο-ρεκόρ της παραγωγής τους σε αργό πετρέλαιο, που διαμορφώθηκε στα 12,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, την εβδομάδα που έληξε στις 4 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA).

Ωστόσο, ο κ. Μπαρκίντο δεν παρέλειψε να τονίσει πως, «είδαμε, παράλληλα και την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Βόρεια Αμερική, ειδικά στις σχιστολιθικές λεκάνες των ΗΠΑ». Τα στοιχεία που εξέδωσε η ΕΙΑ δείχνουν ότι το προηγούμενο ρεκόρ στην παραγωγή αργού, είχε καταγραφεί μόλις έξι εβδομάδες πριν από το επταήμερο που έληξε στις 4/10, ήτοι, στις 23 Αυγούστου και ήταν 12,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αλλά ακόμη και τέσσερις μήνες νωρίτερα, την εβδομάδα που έληξε στις 26 Απριλίου, με 12,3 εκατομμύρια βαρέλια. 

Aπό την πλευρά της ζήτησης, ο Μπαρκίντο υποστήριξε ότι η εμπορική σύγκρουση που σοβεί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία.

«Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, οι χρηματοπιστωτικές αγορές που έχουν διαδραματίσει έναν αυξημένο ρόλο στην εξέλιξη των τιμών, μοιάζουν να έχουν υιοθετήσει μια πιο συγκρατημένη άποψη όσον αφορά στο θέμα της διαρκούς ανάπτυξης της οικονομίας και, κατ 'επέκταση, της ζήτησης», είπε ο γγ του OPEC και πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου, μπορείτε να δείτε ότι έχουμε γίνει πολύ πιο επιφυλακτικοί στις προβλέψεις μας για τη ζήτηση, τόσο για το 2019 όσο και για το 2020».

Ο ΟPEC υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, για το 2020, σε 3%, έναντι αρχικής εκτίμησης, 3,1%, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου που δημοσιεύθηκε στις 10 Οκτωβρίου.

«Μοιάζει πολύ πιθανό ότι η επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής στις ΗΠΑ, θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του επομένου έτους, ενώ θα διατηρηθούν οι υφιστάμενες αβεβαιότητες σχετικά με τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης του Brexit», ανέφερε η έκθεση. «Επιπλέον, η αύξηση των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές από την ΕΕ και οι συνεχιζόμενες εμπορικές τριβές ΗΠΑ-Κίνας, συμβάλουν στην επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής της αγοράς πετρελαίου», καταλήγει η μηνιαία έκθεση του καρτέλ.