Η ελβετοσουηδική κοινοπραξία ΑΒΒ, που ειδικεύεται στις τεχνολογίες ενέργειας και αυτοματισμού, με ισχυρή παρουσία σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η ρομποτική, συνεχίζει να αναπτύσσεται στην γειτονική Βουλγαρία, μέσω του ανοίγματος ενός νέου εργοστασίου της, στο Πέτριτς, στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Είναι το δεύτερο εργοστάσιο της εταιρείας στην πόλη και αναμένεται να εξασφαλίσει 420 νέες θέσεις εργασίας έως τα τέλη του 2020, με το συνολικό αριθμό των εργαζομένων να φθάνει, πλέον, τους 720. Η κοινοπραξία διαθέτει, ακόμη, βάσεις στις πόλεις Ρακόβσκι, Σεβλίεβο και Βάρνα, καθώς και κέντρο ανάπτυξης στην πρωτεύουσα, Σόφια. Επίσημοι προσκεκλημένοι στα εγκαίνια ήταν ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο υπουργός Οικονομικών Βλαντισλάβ Γκοράνοφ και ο δήμαρχος του Πέτριτς.

Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη επένδυση για την εταιρεία, συνολικού κόστους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δραστηριότητες στο εργοστάσιο εντοπίζονται σε εργασίες συγκόλλησης συναρμολόγησης και γενικών δοκιμών αντοχής, όπως δήλωσε ανώτερο διοικητικό στέλεχος της κοινοπραξίας, ο οποίος συμπλήρωσε: «Ο λόγος για την επέκτασή μας είναι το ότι διαθέτουμε μια θαυμάσια και πολύ καλά καταρτισμένη ομάδα ανθρώπων. Αυτό μας επιτρέπει να οργανώσουμε την έγκαιρη προμήθεια προϊόντων σε όλες τις άκρες της Ευρώπης και να διατηρούμε την εξαιρετικά υψηλή ποιότητα που περιμένουν οι πελάτες μας. Πολύ ενθαρρυντικό είναι να δούμε ότι η εταιρεία εξακολουθεί να επενδύει στις δυνατότητες της για προμήθεια ασφαλών και σταθερών προϊόντων στην Βουλγαρία και σε άλλες αγορές.»

Όμως, η εξεύρεση καταρτισμένου εργατικού δυναμικού για την παραγωγή στα εργοστάσια της εταιρείας στη χώρα δεν είναι εύκολη, σύμφωνα με τον Μαρσέλ βαν ντερ Χουκ, εκτελεστικού διευθυντή της κοινοπραξίας για τη Βουλγαρία.

«Σε κάποιες περιοχές είναι πιο δύσκολο να προσλάβουμε ανθρώπους. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα η Σόφια και το Πλόβντιβ, όπου υπάρχουν αρκετές εταιρείες και επενδυτές, σε σχέση με το Σεβλίεβο και το Πέτριτς. Προσελκύουμε τους ανθρώπους με πολύ καλό κοινωνικό πρόγραμμα και προοπτικές ανάπτυξης. Με το Γερμανο-Βουλγαρικό Εμπορικό Επιμελητήριο εργαζόμαστε από κοινού και σε ένα πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης. Εξάλλου, διοργανώνουμε σεμινάρια κατάρτισης για τους υπαλλήλους μας και δίνουμε τη δυνατότητα στις διάφορες ομάδες, να επισκέπτονται κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης στην Γερμανία, την Ελβετία και την Ιταλία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σε συνέντευξή του στη βουλγαρική ραδιοφωνία, ο κ Χουκ χαρακτήρισε το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα, σταθερό και τόνισε ορισμένα από τα πλεονεκτήματα από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν ενδεχόμενοι ξένοι επενδυτές στην Βουλγαρία.

«Κάναμε τις πρώτες επενδύσεις μας την περίοδο 1994-1996, αλλά την τελευταία δεκαετία χτίσαμε και τρία εξ’ ολοκλήρου νέα εργοστάσια. Αυτό που μας βοηθά, βεβαίως, είναι η νομισματική συναλλαγματική, αλλά και το γεγονός ότι μπορούμε να προσλάβουμε καταρτισμένα στελέχη. Επίσης, οι φόροι είναι ανάμεσα στους χαμηλότερους στην ΕΕ. Οι πιο σημαντικοί για μας όμως είναι οι άνθρωποι, γιατί τα επίπεδα των φόρων δεν είναι επαρκές κίνητρο για επένδυση. Για μας, η Βουλγαρία είναι πολύ σημαντική, γιατί από εδώ εξάγουμε την παραγωγή μας σε όλη την Ευρώπη και έχουμε χτίσει ένα πολύ καλή δημόσια εικόνα, λόγω των προσόντων και των ικανοτήτων των υπαλλήλων μας.»