Mεγάλο είναι το ενδιαφέρον για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε στην Βουλγαρία. Συνολικά, υποβλήθηκαν δεκατρείς προσφορές για συμμετοχή στο έργο, συμπεριλαμβανομένων και επτά από πιθανούς στρατηγικούς επενδυτές, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας, Τεμενούζκα Πέτκοβα, σύμφωνα 

με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "BTA". Η κα. Πέτκοβα ανέφερε ότι δύο υποψήφιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να προμηθεύσουν εξοπλισμό και να συμμετάσχουν στη διάρθρωση της χρηματοδότησης του έργου. Οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι, ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μειοψηφικά μερίδια στο έργο και να υπογράψουν συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η προθεσμία των 90 ημερών για την υποβολή των προσφορών έληξε το βράδυ της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ξεκίνησε τη διαδικασία για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή, τον περασμένο Μάιο, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει το ενδιαφέρον για τον πυρηνικό σταθμό ύστερα από την αποτυχημένη απόπειρά της να προσελκύσει πιθανούς επενδυτές, το 2012. Οι αρχές καθόρισαν την 22η Μαΐου 2020 ως νέα προθεσμία για τη διαπραγμάτευση με τους μελλοντικούς συμμετέχοντες στο έργο.

Οι εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές για στρατηγικές επενδύσεις στο Μπέλενε είναι: η Rosatom μέσω της θυγατρικής της Atomenergoprom, η Korea Hydro & Nuclear Power Co. Ltd, μια γερμανική εταιρία,  η China National Nuclear Corporation, δύο βουλγαρικές κοινοπραξίες η Elektrocentrala Belene 2019 και η AEC Belene, καθώς και η επίσης βουλγαρική IPK & UP EOOD.

Η γαλλική Framatome προτείνει, από την πλευρά της, να συμμετάσχει στην χρηματοοικονομική διάρθρωση του έργου και στην προμήθεια συστημάτων ασφαλείας, ενώ η αμερικανική General Electric επιδιώκει, επίσης, τη συμμετοχή στην οικονομική διάρθρωση του έργου, αλλά και ως δυνητικός σχεδιαστής και προμηθευτής εξοπλισμού.

Τέλος, οι βουλγαρικές Grand Energy Distribution και Atomenergoremont AD, ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μερίδια μειοψηφίας, ενώ η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας επιθυμεί, επίσης, να συμμετάσχει στην υλοποίηση του έργου μέσω της απότησης μειοψηφικού μεριδίου από την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της, καθώς της σύναψης σύμβασης για την μακροπρόθεσμη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.