«Σε όλη την πολιτική μου διαδρομή έχω επιλέξει πάνω από όλα να είμαι υπεύθυνος και χρήσιμος. Έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου δουλεύοντας στην αγορά, στην πραγματική οικονομία». Με αυτή τη φράση συνηθίζει να αυτοσυστήνεται ο νέος, μη εκτελεστικός πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Γιάννης Παπαθανασίου. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας μια δεύτερη θητεία στην πλεόν κερδοφόρο ελληνική επιχείρηση, αφού είχε προηγηθεί ο διορισμός του επί κυβέρνησης Σαμαρά, τον Φεβρουάριο του 2014.

Μπορεί η πρώτη θητεία του στα Ελληνικά Πετρέλαια να θεωρήθηκε «πυροσβεστικού» χαρακτήρα, όμως σε κάθε περίπτωση ο πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, επιστρέφει, πέντε χρόνια αργότερα, σε μια επιχείρηση που γνωρίζει καλά, ευελπιστώντας να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε, ως εκπρόσωπος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου.

Η πλευρά Λάτση θα εκπροσωπείται στο μάνατζμεντ καθώς ο Ανδρέας Σιάμισιης, από αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, αναβαθμίζεται σε Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Ως γνωστό, τα ΕΛΠΕ εποπτεύονται από το υπουργείο Ενέργειας, ενώ ο ιδιώτης μέτοχος , δηλαδή, η εταιρεία Paneuropean του ομίλου Λάτση, κατέχει το 45%.

Οι δύο πλευρές θα πρέπει, πλέον, να σχεδιάσουν από κοινού το πώς και πότε θα προχωρήσει η δεύτερη απόπειρα πώλησης του 51% της εταιρείας, καθώς η τελευταία προσπάθεια πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού των ΕΛΠΕ απέβη άκαρπη.

Η νέα διοίκηση θα πρέπει να επανακαθορίσει, επίσης, τους όρους του διαγωνισμού και ειδικότερα ζητήματα όπως η έδρα της εταιρείας και η παραμονή ή μη στο ελληνικό χρηματιστήριο, η συνέχιση της τήρησης των υποχρεώσεων για τα στρατηγικά αποθέματα ασφάλειας της χώρας, η ικανοποίηση των απαιτήσεων του δημοσίου για αυξημένη μετοχική παρουσία στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και η υποχρεωτική συνέχιση της διατήρησης της δραστηριότητας της διύλισης. Επίσης πρέπει να ξεκαθαριστεί το εάν η πώληση των ΕΛΠΕ προηγείται ή έπεται της ίδιας διαδικασίας για τη ΔΕΠΑ, καθώς τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέχουν ποσοστό 35% στην ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Το παραγωγικό παρελθόν του νέου προέδρου των ΕΛΠΕ μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:

1988 - 1993

Την περίοδο 1988 – 1993 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

1991 - 1992

Την περίοδο 1991 -1992 ήταν σύμβουλος του Υπουργού Βιομηχανίας, σε θέματα ενέργειας.

1993

Το 1993 διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).

1993 - 2000

Από το 1993 έως το Μάρτιο του 2000, διετέλεσε Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

2014

Τον Φεβρουάριο του 2014 ανέλαβε πρόεδρος στα ΕΛΠΕ μέχρι τον Μάιο του 2015.

Ο Γιάννης Παπαθανασίου γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Άσκησε το επάγγελμα του εμπόρου ειδών τεχνολογικού εξοπλισμού κτιρίων έως το 2002. Στις εθνικές βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία. Από το 2004 μέχρι το 2009 διετέλεσε Υφυπουργός Ανάπτυξης και στη συνέχεια Οικονομίας και Οικονομικών. Τον Ιανουάριο του 2009 ανέλαβε Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.