Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν συνέλαβαν την Κυριακή ξένο πλοίο το οποίο μετέφερε λαθραίο πετρέλαιο στον Κόλπο, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση, μία εξέλιξη που ‘ρίχνει λάδι στη φωτιά’ της έντασης που διαδραματίζεται με φόντο τα Στενά του Ορμούζ.

«Ξένο δεξαμενόπλοιο που μετέφερε έναν τόνο λαθραίου πετρελαίου συνελήφθη την Κυριακή στο νησί Λαρκ στον Περσικό Κόλπο», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim το πλήρωμά του πλοίου βρίσκεται υπό κράτηση με την κατηγορία του λαθρεμπορίου πετρελαίου.

Το εν λόγω τάνκερ συνελήφθη την Κυριακή 14 Ιουλίου «νότια του (ιρανικού) νησιού Λαρκ» στο Στενό του Ορμούζ, επιβεβαίωσε ο Sepah News, επίσημος ιστότοπος των Φρουρών της Επανάστασης, εξηγώντας ότι πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο το οποίο είχαν σπεύσει να βοηθήσουν αφού εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CentCom), στρατηγός Κένεθ Μακένζι, δήλωσε σήμερα ότι συνομιλεί με άλλες χώρες για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο και θα εργαστεί «επιθετικά» για να βρεθεί λύση ώστε να διασφαλίζεται η ελεύθερη διέλευση των πλοίων στην περιοχή.

Ο Μακένζι έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Ριάντ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον στρατηγό πρίγκιπα Φαχντ μπιν Τούρκι, διοικητή του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού που επεμβαίνει στην Υεμένη από το 2015 εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Όταν ρωτήθηκε αν το Ριάντ θα έχει ρόλο στον διεθνή συνασπισμό ασφάλειας της ναυσιπλοΐας ο οποίος έχει προταθεί, ο πρίγκιπας Φαχντ απάντησε ότι το βασίλειο ήδη συνοδεύει πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Το κάνουμε ήδη στο Στενό Μπαμπ αλ Μπάντεμπ», εξήγησε.