Με προτάσεις στο ένα χέρι - προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο της ΔΕΗ και να βρεθεί μια λύση για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης – και την παραίτησή του στο άλλο, είχε πάει ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, στο ραντεβού του με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

κ. Κωστή Χατζηδάκη, την περασμένη εβδομάδα.  Στην «κρυφή» ατζέντα του, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχε δύο προτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να «τρέξουν» παράλληλα. Η πρώτη αφορά στην άμεση είσοδο στη ΔΕΗ στρατηγικού επενδυτή, κατά προτίμηση ενός μεγάλου επενδυτικού fund. Δεν είναι τυχαίο ότι, προσφάτως στέλεχος της επιχείρησης στο περιθώριο ημερίδας ανέφερε ότι θα μπορούσε να διερευνηθεί πιθανό ενδιαφέρον από το αγγλοαμερικανικό fund Silchester International Investors, το οποίο παρά τα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΗ, διατηρεί ακόμη ένα σημαντικό ποσοστό των μετοχών της.

Η δεύτερη πρόταση του κ. Παναγιωτάκη αφορούσε στον διαγωνισμό για τους λιγνίτες. Γνωρίζοντας ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι επενδυτικό ενδιαφέρον δεν υπήρχε – γεγονός που τελικά επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα οπότε «κλείδωσε» οριστικά το ναυάγιο της διαγωνιστικής διαδικασίας – έπεσε ως σκέψη η επαναπροκήρυξη διαγωνισμού για δύο «καλάθια» που θα περιλαμβάνουν το 51% των μετοχών των δύο θυγατρικών Μεγαλόπολης και Φλώρινας, καθώς και το μάνατζμεντ. Στόχος να γίνουν πιο ελκυστικά τα προς πώληση πακέτα των λιγνιτών.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα περίγραμμα των χειρισμών της στο θέμα της ΔΕΗ, στις προγραμματικές δηλώσεις που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα ανοίξει όλα της τα ...χαρτιά. Σήμερα αναμένεται και η πρώτη άτυπη συνάντηση του κ. Χατζηδάκη με τους θεσμούς, στην οποία κεντρικό θέμα θα είναι η βιωσιμότητα της ΔΕΗ και οι αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν για την επόμενη ημέρα, ενώ το απόγευμα θα συζητήσει με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι επαφές για το πρόσωπο που θα πάρει τα ηνία της επιχείρησης από τον κ. Παναγιωτάκη, αν και ακόμη δεν έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης. Αλλά ακόμη κι αν το όνομα «κλειδώσει» αυτές τις μέρες εκτιμάται ότι απαιτείται τουλάχιστον ένα δίμηνο για να ολοκληρωθούν τα βήματα που απαιτούνται από το Υπερταμείο για την αλλαγή της διοίκησης.

Πάντως, τη θέση του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών που θα χειριστεί μαζί με τον κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό κ. Γεράσιμο Θωμά την «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ, καταλαμβάνει τελικά η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, συνεργάτης τα τελευταία χρόνια του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα ενέργειας, η οποία κατέχει μόνιμη θέση στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και είχε διατελέσει για χρόνια νομική σύμβουλος στη δημόσια διοίκηση σε διάφορες θέσεις των Υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.