Εξωφρενική Πρόταση της Τουρκίας για Οριοθέτηση ΑΟΖ με την Λιβύη ΝΔ της Κρήτης

Εξωφρενική Πρόταση της Τουρκίας για Οριοθέτηση ΑΟΖ με την Λιβύη ΝΔ της Κρήτης
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 12 Ιουλίου 2019 - 19:44

Νέο μέτωπο ανοίγει η Τουρκία στην πολύχρονη διαμάχη της με την Ελλάδα για τον έλεγχο της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Μετά την παράνομη διείσδυση στην κυπριακή ΑΟΖ με δύο πλοία-γεωτρύπανα, η Τουρκία ετοιμάζεται να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε συμφωνία με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης, όπως αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.

Η είδηση, αν και δεν έχει διασταυρωθεί ούτε επιβεβαιωθεί, δεν παύει να συνιστά τεράστια πρόκληση καθώς τυχόν συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης τέμνει διαγώνια την ελληνική υφαλοκρηπίδα, από το Καστελόριζο μέχρι τη μισή Κρήτη, όπως φαίνεται καθαρά στον τουρκικό χάρτη και διεμβολίζει το μαλακό υπογάστριο της ελληνικής μεγαλονήσου. 

Είναι φανερό ότι η Άγκυρα έχει ως στρατηγική επιδίωξή της να μην επιτρέψει, πάση θυσία, την Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τα, δυνητικά, τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που κρύβονται στην περιοχή και επομένως, να αποκομίσει σημαντικά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη στο μέλλον.

 «Η Τουρκία αψηφώντας τις πιέσεις πολλών χωρών και προκαλώντας τους γίγαντες της ενέργειας για την ενεργειακή ανεξαρτησία της, πολύ σύντομα θα ανακηρύξει την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ)», ήταν η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο  αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ, πρωθυπουργός της Λιβύης, Φαγέζ Αλ Σάρατζ, φιλοξενήθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη.

Η Γενί Σαφάκ εκτιμά, ότι επίκειται η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη και αποκαλύπτει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα υποβάλει στον πρόεδρο Ερντογάν τις προτάσεις του για τα προσεχή βήματα που απαιτούνται.

Παράλληλα, η εφημερίδα υπενθυμίζει τις θέσεις της Άγκυρας για την υφαλοκρηπίδα, αναφέροντας ότι μόνο η ηπειρωτική χώρα ενός κράτους μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα και όχι τα νησιά, κάτι που αν ίσχυε, θα στερούσε την Κρήτη από τα δικαιώματά της στον υποθαλάσσιο πλούτο της περιοχής.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Νοέμβριο του 2018, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μετέβη στην Τρίπολη της Λιβύης όπου “ανακοίνωσε” ότι η Ελλάδα έχει κλέψει τη Λιβυκή ΑΟΖ και για τον ισχυρισμό του δημοσίευσε τους ανυπόστατους χάρτες. Τους ισχυρισμούς του επανέλαβε και ο ο εν αποστρατεία υποστράτηγος Τζεμ Γκιουρντενίρ:

“Το 2014 η Ελλάδα είδαμε ότι έκλεψε από τα θαλάσσια χωρικά ύδατα της Λιβύης 39 τετρ. χλμ., εκμεταλλευόμενη την υποτιθέμενη υφαλοκρηπίδα της Κρήτης. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι αδύνατο η Κρήτη να καταλάβει τέτοιο θαλάσσιο χώρο από την Λιβύη”, δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: “Ασφαλώς σήμερα η Λιβύη δεν ζητά λογαριασμό για αυτό. Γιατί; Επειδή δεν έχουν πολεμικό ναυτικό. Η χώρα είναι κατακερματισμένη”.

“Η σύναψη συμφωνίας με την Λιβύη θα είναι μία τόσο σημαντική εξέλιξη ώστε να προκαλέσει ‘σεισμό’ στην Ελλάδα. Για την Ελλάδα είναι εφιάλτης. Για αυτό η στήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης η οποία είναι ενάντια στο καθεστώς Χάφτερ, το πιόνι των ΗΠΑ, δεν αποτελεί μόνο υποστήριξη της νόμιμης κυβέρνησης που αναγνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη αλλά, ταυτόχρονα, και μία κίνηση που θα προστατεύσει το μέλλον της Γαλάζιας Πατρίδας. Αν γίνει κάτι τέτοιο, ο άξονας Κύπρου – Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας θα καταρριφθεί”, κατέληξε ο Τούρκος πρώην στρατιωτικός.

Θυμίζουμε, πως στην πρόσφατη εκδήλωση του ΤΤΕ με τη συνεργασία του ΙΕΝΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου, με θέμα «Οι Υδρογονάνθρακες στην ΝΑ Ευρώπη», ο κ. Άγγελος Συρίγος αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου και νυν βουλευτής ΝΔ στην Α΄ Αθηνών,  παρουσίασε σε χάρτες τις περιοχές στις οποίες Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν ότι είναι τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, εξηγώντας ότι  η Κύπρος έχει κηρύξει αποκλειστική και οικονομική ζώνη. Η Ελλάδα δεν έχει κηρύξει αποκλειστική οικονομική ζώνη, έχει μόνο υφαλοκρηπίδα, η οποία  καλύπτει το βυθό και το υπέδαφος. Ο ομιλητής σημείωσε ως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι «η Κύπρος πήρε το διεθνές δίκαιο και το έβαλε σε εφαρμογή και προχώρησε σε οριοθετήσεις με τα γειτονικά κράτη, θέτοντας την περιοχή της πέραν αμφισβητήσεως από πλευράς διεθνούς δικαίου, ασχέτως του τι λέει η Τουρκία».

Ο κ. Συρίγος εξέθεσε λεπτομερώς τους τρόπους με τους οποίους αντιδρά η Τουρκία επισημαίνοντας το ότι η Άγκυρα προχώρησε με τις χώρες της περιοχής, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Λίβανο, σε δικές της αυθαίρετες οριοθετήσεις «προσφέροντας» σε αυτές τις χώρες δήθεν μεγαλύτερη πρόσβαση.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε συγκεκριμένα επί του θέματος ο καθηγητής και βουλευτής της ΝΔ:

«Έρχεται η Τουρκία και λέει στην Αίγυπτο: κοίταξε να δεις, ξέχνα την οριοθέτηση που έκανες με την Κύπρο. Εάν κάνουμε μία οριοθέτηση όπου είμαστε εμείς από τη μία μεριά και εσείς από την άλλη ξεχνάμε εντελώς την ύπαρξη της Κύπρου, η οριοθέτηση θα πιάσει ως μέση γραμμή, τη μέση γραμμή ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο. Άρα, αν δεχθείς να κάνεις αυτή την οριοθέτηση μαζί μου θα κερδίσεις όλα αυτά τα τεμάχια που είναι με κίτρινο, το μισό 4, το μεγαλύτερο τμήμα του 5, του 6, ένα μικρό τμήμα του 7, ολόκληρο το 10 και το 11». Σχετικά σημείωσε ο ομιλητής ότι «οι τουρκικοί χάρτες δεν διεκδικούν το τεμάχιο 10 που ερχόταν η Exon Mobil. Όταν άκουγα διάφορες σειρήνες να φωνάζουν και να λένε: κακό που πάθαμε, έρχονται οι Τούρκοι, θα αμφισβητήσουν την Exon Mobil, αλλά ποιος θα τα βάλει με τους Αμερικανούς, ήταν άνευ ουσίας . Οι Τούρκοι δεν θα έμπαιναν στην περιοχή εξαρχής. Φώναζαν απλώς για να τους ακούσουμε για να μην μπούμε στα άλλα τεμάχια που διεκδικούν. Διότι αυτά τα τεμάχια τα είχαν «χαρίσει» στην Αίγυπτο».

Την ίδια τακτική ακολούθησε η Τουρκία και με τις άλλες γειτονικές χώρες. Ο κ. Συρίγος επέστησε την προσοχή της  ελληνικής κυβέρνησης στις μονομερείς ενέργειες που έχει ήδη θέσει σε κίνηση η Άγκυρα, θυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει σε ανάλογες πράξεις και στο πρόσφατο παρελθόν, όπως όταν εξέδωσε χάρτες  στις 30 Απριλίου του 2012, έντεκα ημέρες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, τον Μάιο εκείνου του έτους.