Η Παραίτηση Παναγιωτάκη Ανοίγει το Δρόμο για Εξελίξεις στην Πολύπαθη ΔΕΗ

Η Παραίτηση Παναγιωτάκη Ανοίγει το Δρόμο για Εξελίξεις στην Πολύπαθη ΔΕΗ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 10 Ιουλίου 2019 - 20:01

Την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ υπέβαλε, σήμερα, ο Μανώλης Παναγιωτάκης στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα. Όπως έγινε γνωστό, ύστερα από αίτημα του ΥΠΕΝ ο κ. Παναγιωτάκης θα ασκεί τα καθήκοντα μέχρι να οριστεί ο αντικαταστάτης του. 

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Παναγιωτάκης ενημέρωσε τον Υπουργό για την κατάσταση της επιχείρησης και έθεσε στη διάθεση του Υπουργού την παραίτησή του «για να διευκολύνει την κυβέρνηση στην άσκηση της πολιτικής της».  Να σημειώσουμε πως από την χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη-Χατζηδάκη, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει αφορά πρωτίστως στο ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα προκειμένου να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχεια και προοπτική της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, η ΝΔ αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να προσελκύσει υποψηφίους οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην Επιχείρηση, ενώ έχουν γίνει, ήδη, κρούσεις σε στελέχη της αγοράς, πρώην στελέχη της ΔΕΗ αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρονται, όμως, να αρνήθηκαν την ευθύνη.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ αναφέρει τα εξής:

"Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Μανώλη Παναγιωτάκη. Ο κ. Παναγιωτάκης ενημέρωσε τον Υπουργό για την κατάσταση της επιχείρησης. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ έθεσε στη διάθεση του Υπουργού την παραίτησή του για να διευκολύνει την κυβέρνηση στην άσκηση της πολιτικής της. Ο κ. Χατζηδάκης ευχαρίστησε τον κ. Παναγιωτάκη για τις προσπάθειες που κατέβαλε τα τελευταία χρόνια στη ΔΕΗ, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των δανειστών για την μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στην αγορά χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα. Τον παρακάλεσε δε να παραμείνει στη θέση του και να χειριστεί όλα τα επείγοντα ζητήματα της επιχείρησης μέχρι να οριστεί κατά τις νόμιμες διαδικασίες ο αντικαταστάτης του. Ο κ. Παναγιωτάκης δεσμεύτηκε για την στενή παρακολούθηση όλων των θεμάτων και την συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχέση με τα άμεσης προτεραιότητας ζητήματα της ΔΕΗ".

Η νέα κυβέρνηση έχει εκφράσει τη βούληση να λάβει μέτρα που θα αποφέρουν “άμεσες και αστραπιαίες λύσεις”, οι οποίες θα παρουσιαστούν πιθανώς, εντός του επόμενου διμήνου.

Σε πρώτη φάση δεν τίθεται θέμα πώλησης ή στρατηγικού επενδυτή, υπό την έννοια ότι τα οικονομικά δεδομένα της ΔΕΗ είναι τέτοια που καθιστούν ανεδαφική μια παρόμοια συζήτηση, αφού δεν μπορεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Η συζήτηση περί στρατηγικού επενδυτή αφορά αποικλειστικά σε μια κατοπινή φάση.
Το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι πολυσύνθετο και αφορά σε μια σειρά παραγόντων και δεν αφορά μόνο στην κυβέρνηση καθώς εμπλέκονται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ και η διοίκηση της Επιχείρησης διορίζεται από το υπερταμείο.

Επίσης, είναι σαφές ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης σε κρίσιμους τομείς, όπως τα δίκτυα διανομής ηλεκτρισμού, στην κρίσιμη καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε. Σε κάθε περίπτωση οι παρεμβάσεις που θα γίνουν δεν απαιτούν τη λήψη μέτρων νομοθετικού χαρακτήρα, αλλά ακραιφνώς στην καλύτερη επιχειρηματική λειτουργία της ΔΕΗ.