Η κυβέρνηση του Καζακστάν παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών και την προσέλκυση περισσότερων ξένων κεφαλαίων, σε όλους τους τομείς της χώρας, στο πλαίσιο του στόχου που έθεσε να καταστεί περιφερειακός ηγέτης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην Ευρασία. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση του απελθόντος προέδρου της χώρας, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ,  έκανε σημαντικά βήματα, τόσο για την εδραίωση 

ενός συμβατικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όσο και στην ισλαμική χρηματοδότηση, όπως επιβεβαιώνεται από την πρόοδο που έχει συντελεστεί έως σήμερα. Το Καζακστάν, το οποίο φιλοξένησε πολλές σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις, όπως είναι η EXPO-2017, έχει, ήδη, αφήσει το σημάδι του στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με συγκεκριμένες εξελίξεις όπως αυτές καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του τετραήμερου φόρουμ για τις Astana Finance Days, που ξεκίνησε την πρώτη Ιουλίου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης σημαντικοί εμπειρογνώμονες συζήτησαν για το μέλλον των χρηματοπιστωτικών αγορών και τα μέτρα που απαιτούνται να ληφθούν για την ενσωμάτωση της ευρασιατικής περιοχής στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις απόψεις τους για τις χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες, το περιφερειακό μέλλον των κεφαλαιαγορών, τις ισλαμικές οικονομικές πρακτικές, τη δημιουργία ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της χρηματοδότησης, καθώς και το ρόλο του χρηματοπιστωτικού τομέα στη μεταμόρφωση της οικονομίας.

Οι ηγέτες του Καζακστάν χρησιμοποίησαν το Φόρουμ και το κεντρικό θέμα του, ως βήμα για να παρουσιάσουν τις φιλοδοξίες τους στους ειδικούς, κατά τρόπο ώστε η χώρα να μπορέσει να επεκτείνει το ρόλο της στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και να μειώσει την υπερβολική εξάρτησή της από τα έσοδα που της αποφέρουν οι εξαγωγές πετρελαίου και ορυκτών πρώτων υλών.

Η κυβέρνηση του Καζακστάν έχει θέσει τους εξής στόχους:

α) Να καταστήσει την πρωτεύουσα, Αστάνα σε Διεθνές Οικονομικό Κέντρο. Το διάταγμα για τη δημιουργία του Διεθνούς Οικονομικού Κέντρου της Astana (AIFC), υπεγράφη το 2015 και τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2018. Το AIFC βρίσκεται σε μια αχανή πανεπιστημιούπολη, σε μια έκταση όπου διοργανώνεται η EXPO-2017. Η εκδήλωση Astana Finance Days αποτελεί ένα εργαλείο προώθησης του εν λόγω στόχου.

Ο επικεφαλής της AIFC, Kairat Kelimbetov, επισημαίνοντας τη ραγδαία ανερχόμενη κατάταξη του κέντρου μεταξύ των κορυφαίων διεθνών χρηματοπιστωτικών κόμβων, δήλωσε ότι στοχεύει στη δημιουργία μιας ισορροπημένης κεφαλαιαγοράς υψηλής ρευστότητας, όχι μόνο για το Καζακστάν αλλά για ολόκληρη την περιοχή.

Το διοικητικό συμβούλιο της AIFC, με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο του Καζακστάν, Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, περιλαμβάνει κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες όπως ο πρόεδρος της JP Morgan Chase, Τζέικομπ Φρένκελ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sberbank, Χέρμαν Γκρεφ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Σούμα Τσακραμπάρτι.

β) το Διεθνές Χρηματιστήριο της Αστάνα, (AIX), το οποίο θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή, σχεδιάζει να δημιουργήσει μιαν εναλλακτική κεφαλαιακή πλατφόρμα για τον τραπεζικό τομέα, χρησιμοποιώντας το ευρύ φάσμα των χρηματοπιστωτικών μέσων που διαθέτει. Το Χρηματιστήριο της Σαγκάης, το Ταμείο Μεταφοράς Ξύλου και η Goldman Sachs είναι μεταξύ των στρατηγικών εταίρων του AIX, που διατηρεί στρατηγική συνεργασία με τον Nasdaq, στον τομέα της τεχνολογίας. Το AIX χρησιμοποιείται επίσης ως πλατφόρμα για την ιδιωτικοποίηση μεγάλων δημόσιων εταιρειών του Καζακστάν. Η δημόσια προσφορά της Kazatomprom, μεγαλύτερου παραγωγού ουρανίου στον κόσμο, ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2018 στο χρηματιστήριο της Αστάνα.

γ) Δικαστήριο και Διεθνές Κέντρο Διαιτησίας του ΔΟΕΕ. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ της Αστάνα, ο πρόεδρος της χώρας εγκαινίασε επισήμως ένα νέο δικαστήριο και κέντρο επιδιαιτησίας, το οποίο ιδρύθηκε προκειμένου να παρέχει ασφάλεια σε διεθνείς εταιρείες σε περιπτώσεις που προκύπτουν διαφορές. Το δικαστήριο και τα νομικά συστήματα του κέντρου επιδιαιτησίας θα βασίζονται στο αγγλικό κοινό δίκαιο.

Το δικαστήριο και το κέντρο επιδιαιτησίας διαρθρώθηκαν στο πλαίσιο του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση του Καζακστάν προκειμένου να προσελκύσει το Δυτικό κεφάλαιο στην πρωτεύουσα της χώρας. Για το σκοπό αυτό, πολλοί νομικοί εμπειρογνώμονες των χωρών της Δύσης εργάστηκαν σε θέσεις-κλειδιά της κυβέρνησης. Ο Βρετανός Λόρδος Χάρι Κένεθ Γούλφ θα προεδρεύσει του δικαστηρίου, ενώ το σύνολο του συμβουλίου των δικαστών απαρτίζεται από νομικούς οι οποίοι εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου Επιδαιτησίας είναι η Μπάρμπαρα Ντόμαν, πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αγγλίας και της Ουαλίας. Το κέντρο αποσκοπεί να καταστεί το κορυφαίο σε περιπτώσεις επίλυσης εμπορικών διαφορών στην περιοχή της Ευρασίας. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση του Καζακστάν θα χρηματοδοτήσει τη λειτουργία των δύο κέντρων για χρονικό διάστημα δύο ετών, επιτρέποντας στους αιτούντες να επωφεληθούν δωρεάν νομικών υπηρεσιών.

δ) Ισλαμικό χρηματοοικονομικό κέντρο. Ένα άλλο σημαντικό βήμα της κυβέρνησης του Καζακστάν απετέλεσε ο οδικός χάρτης που στοχεύει στο να καταστήσει τη χώρα σε ηγέτιδα δύναμη στην ισλαμική οικονομία. Η κυβέρνηση του Καζακστάν υπέγραψε συμφωνία για την λήψη υπηρεσιών συμβούλου, με τον όμιλο Zico, που ειδικεύεται στην ισλαμική χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του Συνδέσμου των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Με τη συμφωνία αυτή, η κυβέρνηση της Αστάνα επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιο της ισλαμικής οικονομίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, από 1% σε 10%, στην επόμενη πενταετία, ενώ ενισχύει, παράλληλα, το ρόλο της ως ολικό χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Στο πλαίσιο της δομής του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που προετοίμασε ο ιστορικός ηγέτης της χώρας, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, το Καζακστάν θα εξακολουθήσει να παρέχει πλήρεις φοροαπαλλαγές στο ξένο κεφάλαιο που θα δρα στη χώρα, έως το 2066, ενώ το υπό σύσταση Κέντρο Επενδύσεων, θα υποστηρίξει τους υπαλλήλους των ξένων εταιρειών που θα εργάζονται στη χώρα.