Το Ιράν Προειδοποιεί για Κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ - Η Ευρώπη Παίρνει Αποστάσεις από ΗΠΑ-Βρετανία

Το Ιράν Προειδοποιεί για Κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ - Η Ευρώπη Παίρνει Αποστάσεις από ΗΠΑ-Βρετανία
energia.gr
Δευ, 17 Ιουνίου 2019 - 15:06

Η Τεχεράνη διαθέτει την ισχύ να παρεμποδίσει τις εξαγωγές πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ, εάν το αποφασίσει, προειδοποίησε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του στρατού της χώρας,, Μοχαμάντ Μπακερί. «Αναφορικά με τα νέα επεισόδια στον Περσικό Κόλπο, αν η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν αποφασίσει να εμποδίσει τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ, είναι, από στρατιωτικής άποψης αρκετά ισχυρή για να το πράξει πλήρως και ανοιχτά», είπε.

Η δήλωση αυτή έρχεται τη στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιραν είναι ιδιαίτερα τεταμένες, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλν Τραμπ έχει κατηγορήσει την Τεχεράνη για τις επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, τις οποίες, όμως, απορρίπτει.

Εν τω μεταξύ, τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μοιάζουν απρόθυμα να επιρρίψουν στο Ιράν, την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν, την περασμένη εβδομάδα, και απέφυγαν να ταυτιστούν με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο που κατηγορούν ευθέως την Τεχεράνη.

«Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με τη μεγαλύτερη προσοχή. Γνωρίζω τις εκτιμήσεις των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών όμως εμείς δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και συγκεντρώνουμε περισσότερες πληροφορίες», εξήγησε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας κατά την άφιξή του για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.

«Είναι ουσιαστικής σημασίας να έχουμε όλες τις αποδείξεις» προτού να εξαχθούν συμπεράσματα, τόνισε από την πλευρά του ο Φινλανδός υπουργός Πέκα Χααβίστο.

Πολλοί άλλοι υιοθέτησαν την άποψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ζητά τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας: «Το βασικό καθήκον των υπουργών Εξωτερικών είναι να αποφύγουμε τον πόλεμο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, προειδοποιώντας να μην επαναληφθούν τα διπλωματικά ολισθήματα που οδήγησαν στην εισβολή του Ιράκ το 2003. «Είμαι πεπεισμένος, όπως ήμουν και πριν από 16 χρόνια, ότι δεν πρέπει να διαπράξουμε το λάθος να νομίζουμε ότι μπορούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα στη Μέση Ανατολή με τα όπλα», πρόσθεσε.

«Ο κίνδυνος είναι ότι εδώ, παίζουμε με τη φωτιά και, σε τελική ανάλυση, δεν θα υπάρχουν παρά μόνο χαμένοι», προειδοποίησε εξάλλου ο Αυστριακός υπουργός Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι απηύθυνε έκκληση να αποφευχθούν οι «προκλήσεις» στην περιοχή. Η αναπληρώτριά της, η Γερμανίδα Χέλγκα Σμιτ, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ιράν όπου είχε συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία και συνέλεξε πληροφορίες.