Νεότερη ενημέρωση 13:52: Το πετρελαιοφόρο Front Altair της εταιρείας Frontline εξακολουθεί να πλέει στον κόλπο του Ομάν, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, διαψεύδοντας προηγούμενη πληροφορία του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA. «Υπάρχουν φωτογραφίες από ένα σκάφος διάσωσης που κάνει κύκλους γύρω από το πλοίο και το σκάφος δεν έχει βυθιστεί»

 

δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πατ Άνταμσον, επικαλούμενος την πιο πρόσφατη πληροφορία που είχε λάβει λίγα λεπτά νωρίτερα από την τεχνική διαχείριση του πλοίου.


13:10: Το δεξαμενόπλοιο Front Altair του νορβηγικού ομίλου Frontline βυθίστηκε στον Κόλπο του Ομάν, μετέδωσε πριν από λίγο το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το δεξαμενόπλοιο δέχθηκε «επίθεση» σήμερα το πρωί καθώς έπλεε ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν, ενώ τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν σε αυτό, ανακοίνωσαν επίσης οι ναυτιλιακές αρχές της Νορβηγίας, οι οποίες διευκρίνισαν ότι κανένα μέλος του πληρώματός του δεν τραυματίστηκε.

Την ίδια ώρα η εταιρεία τεχνικής διαχείρισης του πλοίου International Tanker Management, ανακοίνωσε ότι τα αίτια των εκρήξεων στο πλοίο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.


12:03: Δύο -αντί τριών- είναι τελικά τα δεξαμενόπλοια που έχουν επιβεβαιωμένα πληγεί από επιθέσεις στην περιοχή του Κόλπου. Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο Front Altair της νορβηγικής Frontline και το Kokuka Courageous.

Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κρατικής εταιρείας διύλισης πετρελαίου της Ταϊβάν CPC Corp δήλωσε ότι το δεξαμενόπλοιο Front Altair, το οποίο είχε ναυλώσει για να μεταφέρει καύσιμο από τη Μέση Ανατολή, δέχθηκε επίθεση νωρίτερα σήμερα. Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της νορβηγικής εταιρείας Frontline, στην οποία ανήκει το πλοίο, επιβεβαίωσε στη νορβηγική εφημερίδα VG ότι το πλοίο έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Το δεξαμενόπλοιο Front Altair μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας, μιας πετροχημικής πρώτης ύλης, όταν, "βάσει υποψιών που υπάρχουν, χτυπήθηκε από τορπίλη" γύρω στις 07:00 ώρα Ελλάδος, δήλωσε ο Βου Ι-Φανγκ, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος επιχειρήσεων πετροχημικών της CPC Corp στο Reuters.

Όλα τα μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου διεσώθησαν και, σύμφωνα με την νορβηγική εφημερίδα VG, βρίσκονται σε παραπλέον πλοίο.

Το Front Altair εθεάθη τελευταία φορά ανοιχτά του Ιράν στον Κόλπο του Ομάν αφού φόρτωσε το φορτίο του από το Ρουβάις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με τα δεδομένα του στο Refinitiv Eikon.

Αναφορικά στο δεξαμενόπλοιο Kokuka Courageous, εκπρόσωπος του διευθυντή της εταιρείας που διαχειρίζεται το πλοίο, BSM Ship Management, δήλωσε ότι το τάνκερ υπέστη σήμερα βλάβη από περιστατικό σχετικό με την ασφάλεια στον Κόλπο του Ομάν. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι και τα 21 μέλη του πληρώματος έχουν απομακρυνθεί από το πλοίο μετά το περιστατικό, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά η δεξιά πλευρά του κύτους του δεξαμενόπλοιου.

Ο καπετάνιος και το πλήρωμα διασώθηκαν και απομακρύνθηκαν γρήγορα με σωσίβια λέμβο του Coastal Ace, ενός πλοίου που βρισκόταν κοντά. Ένα μέλος του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου τραυματίστηκε ελαφρά κατά το περιστατικό και του παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες πάνω στο Coastal Ace.

"Το Kokuka Courageous παραμένει στην περιοχή και δεν διατρέχει κίνδυνο να βυθιστεί. Το φορτίο μεθανόλης που μεταφέρει παραμένει ανέπαφο", σημείωσε ο εκπρόσωπος. 

Το πλοίο αυτό βρίσκεται περίπου 70 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και περίπου 14 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Ιράν.

Την ίδια στιγμή, το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει ότι η Τεχεράνη προσέφερε σήμερα βοήθεια σε «δύο ξένα δεξαμενόπλοια» που είχαν ένα «ατύχημα» το πρωί στη θάλασσασ του Ομάν. «Σαράντα τέσσερις ναυτικοί διασώθηκαν από το νερό από μονάδα αρωγής του (ιρανικού) Πολεμικού Ναυτικού της επαρχίας Χορμοζγκάν (σ.σ.: νότιο Ιράν) και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Μπαντάρ-ε Ζασκ», μεταδίδει το IRNA.


11:03: Μπαράζ περιστατικών με εκρήξεις σε δεξαμενόπλοια στην περιοχή του Κόλπου σημειώθηκαν σήμερα το πρωί, με δύο πετρελαιοφόρα να έχουν εκκενωθεί στον Κόλπο του Ομάν και ένα νορβηγικό τάνκερ να φέρεται να έχει πληγεί από τορπίλη στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σε ότι αφορά το περιστατικό με το νορβηγικό δεξαμενόπλοιο, η ναυτιλιακή εφημερίδα Tradewinds μεταδίδει ότι τάνκερ της εταιρείας Frontline επλήγη από τορπίλη ανοιχτά της ακτής της Φουτζέιρα στα ΗΑΕ. Η εφημερίδα επικαλείται εταιρικές πηγές που δεν κατονομάζει, ενώ η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την είδηση αυτή.

Λίγο νωρίτερα, ο βρετανικός οργανισμός United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), που ανήκει στο Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωνε ότι ενημερώθηκε για ένα περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν, κοντά στην ιρανική ακτή, και ότι η Βρετανία και οι εταίροι της διερευνούν το συμβάν.

Στο περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν εμπλέκονται τα δεξαμενόπλοια Front Altair με σημαία των Νήσων Mάρσαλ και Kokuka Courageous με σημαία Παναμά, τα οποία εκκενώθηκαν αφού εξέπεμψαν σήμα κινδύνου. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η εκκένωση των δύο τάνκερ σχετίζεται με εκρήξεις που σημειώθηκαν σε αυτά και τα πληρώματά τους είναι ασφαλή. Από την πλευρά του, το Associated Press, επικαλούμενο την κρατική τηλεόραση του Ιράν, μεταδίδει ότι δύο πετρελαιοφόρα έγιναν στόχος επίθεσης και έκανε λόγο για εκρήξεις σε ένα εξ' αυτών.

Τόσο από τις ιδιοκτήτριες εταιρίες των πλοίων όσο και από τις Αρχές του Ομάν και των Hνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν υπήρξε επιβεβαίωση όσον αφορά στα χωρικά ύδατα που συνέβη το περιστατικό.

Το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου κάνει λόγο για μια κατάσταση που χρήζει «εξαιρετικής προσοχής» εν μέσω της έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, αλλά και στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Μαΐου είχαν δεχθεί επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ τέσσερα πλοία, δύο από την Σαουδική Αραβία, ένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα από τη Νορβηγία.

Το επεισόδιο προκάλεσε σφοδρή ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις. Επίσημα το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία.