Οι αγορές πετρελαίου έχουν ήδη αποτιμήσει μια «στιγμή Lehman Brothers», με τον δυνητικό αντίκτυπο από μια απότομη πτώση των τιμών, στην περίπτωση ξεσπάσματος μιας νέας οικονομικής κρίσης να έχει ήδη αποτυπωθεί στις τιμές, σύμφωνα με αναλυτή της Standard Chartered.

Οι τιμές της ποικιλίας Brent, που θεωρείται το βαρόμετρο της αγοράς, και της αμερικανικής ποικιλίας WTI έχουν απομακρυνθεί σχεδόν κατά 20% από τα υψηλά του 2019, που είχαν αγγίξει στα τέλη Απριλίου, εξαιτίας των εντεινόμενων ανησυχιών για επιβράδυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ και τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην πετρελαϊκή ζήτηση.

Οι πιέσεις τις τιμές εντείνονται σε μια περίοδο που οι παράγοντες των ενεργειακών αγορών ανησυχούν ολοένα και περισσότερο μήπως το πρόσφατο κύμα ρευστοποιήσεων οφείλεται στην αύξηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι περικόπτεται η ζήτηση για πετρέλαιο.

Η ενεργειακή αγορά «έχει αποτιμήσε μια έκβαση που είναι πολύ χειρότερη από αυτά που πράγματι συμβαίνουν. Έχουμε αποτιμήσει κάτι τόσο σοβαρό όπως μια σπασμωδική αντίδραση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers», ανέφερε στο CNBC ο Πολ Χόρσνελ, αναλυτής της Standard Chartered.

Σύμφωνα με τη Standrard Chartered, τα πρόσφατα, εξαιρετικά ασθενή στοιχεία για το πετρέλαιο θα πρέπει να ερμηνευθούν ως «στιγμή Lehman Brothers», δηλαδή, ευθεία αναφορά στην κατάρρευση της Lehman πριν από μία δεκαετία, που απετέλεσε την θρυαλλίδα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.