Συνεχίζεται το Θρίλερ με το Σαμποτάζ στα Σαουδαραβικά Τάνκερς- Δορυφόρος Εντόπισε Διαρροή Πετρελαίου από το Ένα Πλοίο

Συνεχίζεται το Θρίλερ με το Σαμποτάζ στα Σαουδαραβικά Τάνκερς- Δορυφόρος Εντόπισε Διαρροή Πετρελαίου από το  Ένα Πλοίο
energia.gr
Παρ, 24 Μαΐου 2019 - 16:00

Μεγάλη πετρελαιοκηλίδα προκλήθηκε στη θαλάσσια περιοχή όπου τα δεξαμενόπλοια της Σαουδικής Αραβίας έπεσαν θύμα σαμποτάζ, όπως καταγγέλει το Ριάντ. Δορυφόρος της φινλανδικής εταιρείας Iceye εντόπισε διαρροή πετρελαίου να αφήνει ένα μακρύ ίχνος, που ακολουθούσε το τάνκερ Amjad δύο ημέρες μετά την επίθεση. 

Το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου και άλλα τρία ομοειδή πλοία υπέστησαν ζημιές ενώ ήταν αγκυροβολημένα έξω από το λιμάνι του Fujairah. Κανείς δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για την επίθεση, ούτε είναι σαφές το τί ακριβώς συνέβη. Η αμερικανική κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη στην Τεχεράνη, με την ηγεσία του Ιράν να κάνει λόγο για προβοκάτσια των ΗΠΑ. 

Η Iceye έδωσε στη δημοσιότητα τις σχετικές εικόνες χθες, Πέμπτη. Η ανάλυση των δεδομένων από το δορυφόρο δεν εξακριβώνει την ακριβή ποσότητα πετρελαίου που έχει διαχυθεί στη θάλασσα, αλλά η ύπαρξή του έχει επιβεβαιωθεί από την Kongsberg Satellite Services, τη νορβηγική εταιρεία που ειδικεύεται στην ανίχνευση πετρελαιοκηλίδων.

«Το πετρέλαιο στην επιφάνεια της θάλασσας είναι ορατό σε δορυφορικές απεικονίσεις επειδή αλλάζει τον τρόπο που η επιφάνεια του νερού αντανακλά τα ραδιοκύματα» εξήγησε ο Ράφαελ Μοντρζέβσκι, διευθύνων σύμβουλος της Iceye στο BBC. «Το πετρέλαιο σχηματίζει ένα στρώμα πάνω από το θαλασσινό νερό, το οποίο αλλάζει το ιξώδες του ύδατος, ισοπεδώνει και καθιστά την επιφάνεια ομαλότερη, με αποτέλεσμα το λάδι με νερό να εμφανίζεται στην εικόνα ως ένα σκοτεινό έμπλαστρο» πρόσθεσε. 

Το Amjad σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν ήταν κενό φορτίου, όταν έγινε το σαμποτάζ. Εκτιμάται, επομένως πως η διαρροή προέρχεται από τα καύσιμα των μηχανών του.