Δύο από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές, η Total και η Eni, έχουν διακόψει τις πληρωμές στις ρωσικές επιχειρήσεις που τους προμήθευσαν νοθευμένο πετρέλαιο, σύμφωνα με το Reuters. 

Πρόκειται για το πιο ισχυρό πλήγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα πετρελαίου της Ρωσίας που έχει καταγραφεί στα χρονικά, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Η γαλλική και η ιταλική πετρελαιοβιομηχανία φέρονται να ενημέρωσαν τους προμηθευτές τους, την Rosneft και την Surgut, ότι θα είναι έτοιμες να καταβάλλουν τις πληρωμές, όταν θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η έκταση της ζημιάς, ενώ θα αρχίσουν να πληρώνουν για καθαρό πετρέλαιο, όταν ξεκινήσει εκ νέου η τροφοδοσία. 

«Γιατί να θέλει κανείς να πληρώσει για αυτό το πετρέλαιο; Δεν πρόκειται για πετρέλαιο κανείς στη Ρωσία δεν μπορεί να εξηγήσει με σαφήνεια ποιος και πότε θα αποζημιώσεις τους πελάτες σχολίασε μία εκ των πηγών στο πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες πληρωμές για εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που αποδείχθηκε ότι είχαν νοθευθεί, αναμένονταν να καταβληθούν στις 15 Μαΐου. Θεωρητικά οι αγοραστές της Δύσης έχουν τη δυνατότητα να αρνηθούν να καταβάλλουν το όποιο αντίτιμο, καθώς δεν γνώριζαν ότι το πετρέλαιο είχε νοθευθεί. Και τούτο επειδή κάθε συμβόλαιο πώλησης συνοδεύεται από πιστοποιητικό ποιότητας.