Έντονες Πιέσεις στις Πετρελαϊκές Εταιρείες να Συμβάλλουν στη Μάχη Κατά της Αλλαγής του Κλίματος

Έντονες Πιέσεις στις Πετρελαϊκές Εταιρείες να Συμβάλλουν στη Μάχη Κατά της Αλλαγής του Κλίματος
energia.gr
Δευ, 20 Μαΐου 2019 - 16:47

Ισχυρές πιέσεις με σκοπό να αναβαθμίσει τη σύμπραξή της στη μάχη κατά της αλλαγής του κλίματος αναμένεται να δεχτεί, αυτή την εβδομάδα, η διοίκηση της ΒΡ, καθώς οι μέτοχοί της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου απαιτούν να πράξει περισσότερα ώστε να καταστεί πιο «πράσινη», σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δίκτυο CNBC.

Το 2018 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της βρετανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας εκτινάχτηκαν στα νέα υψηλά εξαετίας. Μετά τη δημοσίευση αυτών των στοιχείων ακτιβιστές και ένα ολοένα πιο αυξανόμενο πλήθος μετόχων, πιέζουν την ΒΡ να αναλάβει μέτρα που θα διασφαλίσουν το ότι οι δραστηριότητές της θα ευθυγραμμιστούν με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, του 2015. 

Η BP έσπευσε να υιοθετήσει, άμεσα, ψήφισμα που προώθησαν οι μέτοχοί της, την περασμένη Τρίτη, που καλεί για περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τις εκπομπές ρύπων, ενώ συνδέει τις παχυλές απολαβές των διευθυντικών στελεχών της με την πρόοδο που θα επιτύχει η εταιρεία στη μείωση των εκπομπών αερίων. 

Το ψήφισμα, το οποίο υποστηρίζει εκτός από το διοικητικό συμβούλιο της ΒΡ, το 58% των μετόχων με μερίδιο από 10%, φέρει την ονομασία «Κλιματική Δράση 100+», θα τεθεί προς ψηφοφορία στην ετήσια γενική συνέλευση ου θα πραγματοποιηθεί στο Αμπερντίν και εκτιμάται ότι θα εγκριθεί με ισχυρή πλειοψηφία.

Ωστόσο μερίδα επενδυτών εξακολουθεί να θεωρεί ότι δεν είναι αρκετά φιλόδοξο και αναμένει από την BP να πράξει πολύ περισσότερα, ακολουθώντας τα βήματα της ανταγωνίστριας, Royal Dutch Shell, η οποία, ύστερα από ανάλογες πολυετείς πιέσεις από την πλευρά των μετόχων της, έθεσε τους πιο αυστηρούς στόχους στον κλάδο, για τη μείωση των εκπομπών ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.