Η Aramco Βάζει Ψηλά τον Πήχη των Φιλοδοξιών της για την Ευρώπη- Θα Συνεχίζει να Επενδύει στην Ελλάδα

Η Aramco Βάζει Ψηλά τον Πήχη των Φιλοδοξιών της για την Ευρώπη- Θα Συνεχίζει να Επενδύει στην Ελλάδα
energia.gr
Τρι, 14 Μαΐου 2019 - 20:05

Αύξηση της προσφοράς πετρελαίου προς την Ευρώπη κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, εντός της επόμενης διετίας σχεδιάζει η Saudi Aramco, στο πλαίσιο της επέκτασης των εμπορικών δραστηριοτήτων της, ενώ εξετάζει σοβαρά και την ίδρυση γραφείου στο Λονδίνο. Στα σχέδια της Aramco, του μεγαλύτερου ομίλου παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο, περιλαμβάνονται και επενδύσεις στην Ελλάδα. 

Η Aramco επεκτείνει τις downstream δραστηριότητές της, που περιλαμβάνουν τα τμήματα της διύλισης και του marketing, υπογράφοντας νέες συμφωνίες και αυξάνοντας την παραγωγική ικανότητα των μονάδων της, ώστε να εξασφαλίσει νέες αγορές για το σαουδαραβικό αργό.

Στο επίκεντρο βρίσκεται μια νέα συμφωνία επεξεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας η Aramco θα προμηθεύει τις ευρωπαϊκές αγορές, τόσο με αργό πετρέλαιο όσο και με πετρελαϊκά προϊόντα. Η Aramco επιδιώκει την οριστικοποίηση των συμφωνιών προμήθειας των πελατών της στην Μεσόγειο και την Ευρώπη, έως και το 2021, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο Reuters ,ο Αμπντουλαζίζ αλ-Τζουνταϊμι, αντιπρόεδρος του τμήματος δραστηριοτήτων στο downstream της Aramco. «Θα στοιχηματίσω στην Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη αποτελεί μια αγορά στην οποία θα παραμείνουμε για πολύ καιρό», δήλωσε ο κ. Τζουνταϊμι στη συνέντευξη.

H Aramco έχει ήδη συμφωνίες προμήθειας πετρελαίου και ανταλλαγής προϊόντων στην Ευρώπη και ειδικότερα με την ΡΚΝ Orlen της Πολωνίας, την Midore της Αιγύπτου και την ελληνική Motor Oil. «Προσβλέπουμε στην επέκταση από τα 3 εκατ. βαρέλια, στα 10 εκατ. βαρέλια μηνιαίως, μέσα στην επόμενη διετία. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία δυνατοτήτων διύλισης 300.000 βαρελιών ημερησίως στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Τζουνταϊμι, συμπληρώνοντας ότι η Aramco θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα.