Η εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρουμανίας OMV Petrom ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι οι μέτοχοί της ενέκριναν προϋπολογισμό επενδύσεων ύψους 4,17 δισ. ευρώ για το 2019 καθώς και ότι τα μερίσματα που θα καταβάλει για το 2018 θα είναι αυξημένα κατά 35% σε σχέση με την προηγούμενη ετήσια χρήση

Περίπου 3,42 δισεκατομμύρια δολάρια από τις προγραμματισμένες επενδύσεις πρόκειται να κατευθυνθούν σε δραστηριότητες στον τομέα του upstream, ενώ οι επενδύσεις στην διύλιση πετρελαίου θα ανέλθουν σε 551 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η OMV Petrom σε δήλωση μετά από τη γενική συνέλευση των μετόχων της.

Οι επενδύσεις στο upstream θα περιορίσουν εν μέρει τη φυσική μείωση της παραγωγής, δεδομένης της ωριμότητας του πεδίου. Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρουμανία, εξαιρουμένων των νέων πρωτοβουλιών βελτιστοποίησης του χαρτοφυλακίου, αναμένεται να μειωθεί κατά 4% το 2019 σε σύγκριση με το 2018, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Ο προϋπολογισμός επενδύσεων του 2019 βασίζεται σε μέση τιμή $ 70 (62 ευρώ) ανά βαρέλι για το Brent.

"Ο προϋπολογισμός για επενδύσεις ύψους 4,17 δισ. δολ. για το 2019 είναι χρήματα που θα απορροφηθούν κυρίως από τη ρουμανική οικονομία. Η OMV Petrom αποτελεί βασικό παράγοντα στο οικονομικό τοπίο: παρέχει την ενέργεια που χρειάζονται εκατομμύρια Ρουμάνους και χιλιάδες τοπικές επιχειρήσεις, συμβάλλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και διασφαλίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους Ρουμάνους", δήλωσε η CEO της OMV Petrom, Christina Verchere.

Επίσης την Παρασκευή, οι μέτοχοι της OMV Petrom ενέκριναν την πρόταση τους Δ. Σ. της εταιρείας για διανομή μερίσματος περίπου 1,53 δις δολ. ή 0,027 ευρώ ανά μετοχή για το 2018, 35% υψηλότερα από την καταβολή μερισμάτων για το προηγούμενο έτος.

Η συνολική ακαθάριστη αξία του προς διανομή μερίσματος αντιπροσωπεύει το 38% του καθαρού εισοδήματος του ομίλου που αναλογεί στους μετόχους της OMV Petrom το 2018, όπως σημειώνει η εταιρεία. Περισσότερο από 315 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν στο ρουμανικό κράτος, το οποίο κατέχει το 20,639% των μετοχών της OMV Petrom μέσω του Υπουργείου Ενέργειας της χώρας.

Παράλληλα, την περασμένη Δευτέρα, η OMV Petrom ανακοίνωσε ότι η νέα μονάδα πολυαιθυλενίου στο διυλιστήριο Petrobrazi ξεκίνησε την παραγωγή της μετά από επένδυση συνολικού ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι η OMV αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό όμιλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με ετήσια παραγωγή υδρογονανθράκων 58,3 εκατομμυρίων βαρελιών το 2018. Ο όμιλος λειτουργεί, επίσης, σταθμό παραγωγής ενέργειας ισχύος 860 MW. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στις λιανικές αγορές πετρελαϊκών προϊόντων στη Ρουμανία και τις γειτονικές χώρες μέσω 794 πρατηρίων καυσίμων (στο τέλος του 2018), με δύο σήματα - αυτά της OMV και της Petrom.